Vis studentum.no som: Mobil

Bachelor i optometri

Universitetet i Sørøst-Norge
Sammendrag
Heltid
Drammen
Bachelor
Oppstart: Høst - Drammen
Søknadsfrist: 2021-03-15
Ja

Bachelor i optometri

Er du interessert i å jobbe med syn og liker du å jobbe med mennesker? Da kan en bachelor i optometri være noe for deg.

Ja takk, jeg vil ha oppdatert informasjon om helse- og sosialfag!

Dette er optometri

Optikerens viktigste oppgaver er å gi råd om syn og synsfunksjon, undersøke syn og øyne og å behandle synsfeil ved hjelp av briller, kontaktlinser eller synstrening. Ved øyesykdommer eller andre sykdommer som har betydning for synet henviser optikeren til lege eller øyelege. Optikere jobber også med montering og reparasjon av briller, salg og tilpasning av optiske hjelpemidler.

Opprinnelig var optikerfaget et håndverksfag, men norsk optikervirksomhet har vært lovregulert som helsefag i over 30 år. Spesielt de siste årene har optikerfaget vært gjennom en stor utvikling. Optikere samarbeider i dag tett med mange andre yrkesgrupper i helsevesenet og i pedagogiske virksomheter.

– Det å kunne hjelpe en person med å både avdekke og løse utfordringer med vår viktigste sans ser jeg på som utrolig spennende og meningsfullt.

Optiker Martin Eilertsen Krogh

Hvorfor optometri?

Optikeryrket passer godt for deg som liker å jobbe med mennesker i alle aldre. Du bør også like teknisk arbeid med ulike instrumenter. Det er en fordel om du har interesse for matematikk og fysikk.

Optometristudiet gir deg den kompetansen du trenger for å bli helsearbeider innen syn. I dag kan optikere både benytte diagnostiske øyedråper ved synsundersøkelser og henvise direkte til øyelege. Dette er med på å sikre befolkningen en best mulig øyehelsetjeneste.

Siden det bare finnes ett studiested for optikere i Norge kommer våre studenter fra hele landet. Optikerstudentene blir en sammensveiset gjeng, og du vil få venner for livet.

Hva slags jobb får du?

De fleste optikere jobber i en optisk forretning. Optikerens viktigste oppgaver er å gi råd om syn og synsfunksjon, undersøke syn og øyne, samt behandle synsfeil ved hjelp av briller, kontaktlinser eller synstrening. Andre oppgaver er å montere og reparere briller, og veilede kunder når det kommer til valg av innfatning og glass. Mange optikere jobber også i private øyehelseklinikker sammen med øyeleger. Noen optikere jobber i bedrifter som produserer briller og kontaktlinser, mens andre jobber med videresalg av synshjelpemidler.

På sykehusene har de fleste av landets øyeavdelinger ansatt optikere, og du finner optikere i synsseksjoner på hjelpemiddelsentralene i hvert fylke. Optikere er også involvert i utdanning og forskningsvirksomhet. Som optiker kan du være rådgiver for tilrettelegging av synsmiljøet, for eksempel på en arbeidsplass.

Dette lærer du hos oss

Vi lærer deg alt du trenger for å kunne jobbe som optiker eller for å gå videre med en masterutdanning. Mange av underviserne våre er anerkjente forskere som tar med seg ny kunnskap fra forskningen rett inn i klasserommet.

Det blir arrangert et sommerkurs i matematikk før semesterstart. Vi anbefaler at du følger sommerkurset hvis du kun har ett år med matematikk fra videregående, har P-matte, har vært borte fra matematikk en stund eller synes matematikk er vanskelig. Sommerkurset gir deg en oppfriskning i følgende emner: aritmetikk og algebra, potenser og røtter, grafer og funksjoner, ligninger og ligningssystemer i tillegg til polynomer og ulikheter.

Første studieår starter med grunnleggende emner som forbereder deg til å lære om optometri. I basisemnene inngår blant annet anatomi, fysiologi, biokjemi og matematikk, men du vil også allerede i første studieår begynne å lære å bruke tester som inngår i en synsundersøkelse, og du vil lære å montere, reparere og tilpasse briller. Du vil ha en uke praksis i en optometrisk virksomhet i høstsemesteret.

I andre studieår har du emner som gir deg grunnleggende teoretisk forståelse av temaer som er viktig for å kunne hjelpe mennesker med ulike synsproblemer og det er mye øving i kliniske ferdigheter. Du får utføre synsundersøkelser på pasienter under veiledning og være med på skoler for synsundersøkelse av skolebarn. Du vil ha en uke praksis i en optometrisk virksomhet i vårsemesteret.

I tredje studieår vil du lære flere undersøkelsesmetoder, og du vil få kunnskap om undersøkelse av spesielle pasientgrupper som personer med synshemming. Du vil lære mer om øyesykdommer, og du vil lære å tilpasse kontaktlinser. Du vil også i vårsemesteret ha 8 uker praksis i en optometrisk virksomhet eller hos en av våre samarbeidspartnere i utlandet.

Studiet undervises på campus Kongsberg, som byr på et bredt og sosialt studentliv. Les mer om livet som student i Kongsberg:

Det beste med å studere i Kongsberg er det store tilbudet innen kultur, natur og studentorganisasjoner. Her føler du deg som en del av et rikt studentmiljø

Kongsberg-student Ingrid Rekve

Nærhet til arbeidslivet

Optikerutdanningen er tett knyttet til næringslivet. I løpet av studietiden er det en kort og en noe lengre praksisperiode, hvor du vil utføre synsundersøkelser, tilpasse kontaktlinser, gi råd om syn og velge riktige løsninger for kunden/pasienten. Studiet inneholder seminarer hvor bedrifter og produsenter av briller og kontaktlinser bidrar. Det legges også til rette for observasjon av spesielle arbeidsplasser for optikere, blant annet ved en hjelpemiddelsentral.

Ved optikerutdanningen er det dessuten praksis på selve universitetet. Her kommer pasienter flere dager i uka for å få undersøkt synet og få tilpasset kontaktlinser. Det er studentene som gjør disse undersøkelsene, under kyndig veiledning av interne og eksterne undervisere.

Skaff deg internasjonal erfaring

Du kan ta deler av bachelor i optometri i utlandet. Å studere eller ta praksis i utlandet kan gi deg mulighet til å utvide din internasjonale kompetanse, språkferdigheter, personlige egenskaper og omstillingsevne. Det kan også gjøre deg mer attraktiv på arbeidsmarkedet. Vi har avtaler med utenlandske universiteter, høyskoler og praksisinstitusjoner tilpasset ditt studium.

Videre utdanning

Med en bachelor i optometri kan du gå videre med:

  • Master i optometri og synsvitenskap

Vi tilbyr til enhver tid en rekke faglige aktiviteter. Dette spenner fra korte faglige dagsseminarer til mer formelle studiepoenggivende kurs.

For kontakt eller mer informasjon om Bachelor i optometri, vennligst fyll inn en interessemelding.

Studiefakta, Tittel m.m

180 studiepoeng

Kostnader

Kontakt skolen for mer informasjon.

Jeg vil vite mer!

Legg igjen en interessemelding hvis du vil vite mer om utdanningen Bachelor i optometri.

Fyll inn din kontaktinformasjon

Send interessemeldingen

Få mer informasjon fra skolen

Universitetet i Sørøst-Norge

USN

USN – Et av landets nyeste universiteter

Den 4. mai 2018 ble Høgskolen i Sørøst-Norge (HSN) til Universitetet i Sørøst-Norge (USN). Dette gjør dem til et av Norges nyeste universiteter, og det fjerde største av Norges ti universiteter. 

USN tilbyr profesjonsorientert og arbeidslivsrettet utdanning, forskning og kunnskapsformidling med høy internasjonal kvalitet, og har over 18.000 studenter og rundt 1.600 ansatte.

Som student her har du flere valgmuligheter, med både heltid, deltid, campusbasert og nettbasert studietilbud. I tillegg tilbyr USN en rekke etter- og videreutdanninger.

Du møter innovative undervisningsformer og utfordrende studier tett koblet til samfunnets krav og behov. På den måten lærer du å mestre et samfunn og arbeidsliv i endring.

Du har mulighet til å studere enten i Buskerud, Vestfold eller Telemark. USN er lokalisert både i , Drammen, Horten (campus Vestfold), Notodden, Porsgrunn, KongsbergRingerike og Rauland.

USN har stor bredde i studietilbudet på bachelor-, master- og doktogradsnivå fordelt på følgende fakultet:

  • Fakultet for helse- og sosialvitenskap
  • Fakultet for humaniora-, idretts- og utdanningsvitenskap
  • Fakultet for teknologi, naturvitenskap og maritime fag
  • USN Handelshøyskolen

Høgskolen i Sørøst-Norge ble dannet 1. januar 2016, da Høgskolen i Buskerud og Vestfold fusjonerte med Høgskolen i Telemark. Den 4. mai 2018 vedtok Kongen i statsråd at høyskolen skulle bli et universitet.

USN ledes av rektor Petter Aasen.

Vis alle utdanninger fra Universitetet i Sørøst-Norge

Kontaktinformasjon til Universitetet i Sørøst-Norge

Universitetet i Sørøst-Norge

Hasbergsvei 36
3616 Kongsberg


Studiested

Vil du vite mer?

Fyll inn følgende felt for å få mer informasjon fra Bachelor i optometri:

Motta nyhetsbrev om utdanning
OMTALER

Det finnes ingen omtaler av denne utdanningen ennå. Bli den første!