Vis studentum.no som: Mobil

Delta på den Digitale Utdanningsmessen den 22. mars 2022 🎓💻

Språktester for utenlandsstudier

Ønsker du å studere på universitet eller høgskole i utlandet? For å kunne følge med på forelesninger, lese pensum, samt uttrykke dine egne meninger om et faglig tema, må du beherske undervisningsspråket. Flere læresteder i utlandet har derfor krav om at du gjennomfører en språktest før du kan søke opptak til studiet du er interessert i.

TOEFL – Test of English as a Foreign Language

TOEFL (Test of English as a Foreign Language) er en internasjonalt godkjent språktest i engelsk. Dersom du vil studere ved et engelskpråklig universitet, kan lærestedet kreve at du gjennomfører en slik språktest.

TOEFL er den mest utbredte engelsktesten i verden, og skal teste evnene dine til å forstå og kommunisere det engelske språket slik det brukes i akademisk sammenheng. Kravet til score (resultat) på TOEFL-testen varierer fra skole til skole og fra studium til studium.

TOEFL-testen tilbys både som papirbasert test (PBT) og internettbasert test (IBT). Resultatet fra TOEFL-testen er gyldig i 2 år.

Du kan melde deg opp til TOEFL-testen her 

IELTS – International English Language Testing System

IELTS (International English Language Testing System) skiller seg fra TOEFL ved at den foregår muntlig, ansikt-til-ansikt med en eksaminator. IELTS tester evnen din til å lytte til, lese, skrive og snakke engelsk. Testen er rettet både mot deg som ønsker å studere i utlandet og deg som ønsker å jobbe i utlandet. 

Merk at denne delen av testen enten kan foregå på samme dag, dagen før, eller dagen etter den skriftlige delen.

Både TOEFL og IELTS er standardiserte tester. Det vil si at de følger et fast mønster. Dette gjør at resultatene for alle kandidater er sammenlignbare. Resultatet fra IELTS-testen er gyldig i 2 år.

Du kan melde deg opp til IELTS-testen her 

Cambridge-testen

Cambridge English Qualifications er en internasjonalt anerkjent engelsktest, som er akseptert og godkjent av tusenvis av høyere utdanningsinstitusjoner, arbeidsgivere og regjeringer over hele verden. 

Folkeuniversitetet er den eneste autoriserte leverandøren av Cambridge English Qualifications i Norge. Her tilbys både Main Suite (General English) og Business Exams på ulike nivåer, i tillegg til Cambridge Young Learner Exams for skolebarn (i Stavanger i juni). Folkeuniversitetet er også det eneste autoriserte senteret for Cambridge Assessment Admissions Testing Exams, som BMAT (BioMedical Admissions Test), PAT (Physics Aptitude Test) og HAT (History Aptitude Test).

Du kan melde deg opp til Cambridge-testen her 

Språktest i fransk

TCF – Test de connaissance du français

TCF er det franske utdanningsdepartementets offisielle språktest. Testen er ikke et diplom, men et sertifikat som sier noe om hvilket nivå du befinner deg på i det franske språket. I Norge kan du ta TCF enten i Oslo eller Stavanger ved Institut Français.

Les mer om språktesten på CIEP sine sider 

DELF/DALF 

Dette er et diplom som er gyldig livet ut. Diplomet er gyldig i 130 land. Du velger selv hvilket nivå du ønsker å ta testen på. I Norge kan du ta DELF/DALF to ganger i året på Institut Français i Oslo.

Les mer om Institut Francais i Oslo her 

Språktest i spansk

DELE – Diploma de Español como Lengua Extranjera

DELE-testen er organisert av Instituto Cervantes i Spania og kan tas i mange land. Testen er fordelt etter europeiske nivåer fra A1 til C2. 

Språktest i tysk

De fleste lærestedene i Tyskland, Sveits og Østerrike stiller krav om en språktest med et visst nivå (gjerne C-nivå etter europeiske standard). Ved Goethe-Institut i Oslo tilbys flere tester, blant annet Testdaf og Goethe Zertifikat C1 og C2.


Språktest i japansk

For å teste hvilket språknivå man er på i japansk, brukes testen Japanese Proficiency Test (JLPT). Testen har fem nivåer, med nivå N5 som det letteste og nivå N1 som det vanskeligste. Mange universiteter krever at man er på N2 eller N1 for at man skal kunne komme inn på skolen. Det anslås at man trenger 1–2 års intensivkurs i Japan for å oppnå dette nivået.

JLPT kan tas i desember hvert år på CBS i København.

Universiteter som ikke krever språktest

Det finnes også læresteder som ikke krever språktester. På disse vil det vanligvis være tilstrekkelig med gjennomsnittskarakter 4 eller bedre i engelskfaget fra videregående skole. Er du usikker på om språktest er påkrevd før opptak, bør du kontakte universitetet/høgskolen du er interessert i å studere ved.

Sist oppdatert 08.04.2021
Kilder: ansa.noets.org, ielts.britishcouncil.org, folkeuniversitetet.no