Vis studentum.no som: Mobil

Danmark – Utdanning i Danmark

Danmark er et fint sted å studere.

Å studere utenlands er en unik mulighet til å skaffe seg nye erfaringer. Det er en spennende og viktig tid, og før du legger alle planer er det lurt å kjenne til all informasjon som er nødvendig for å gjøre ditt opphold så smidig, innholdsrikt og bra som mulig! Denne informasjonen er for deg som er interessert i å studere i Danmark. Danmark har fem universiteter og hundrevis av andre høyere utdanningsinstitusjoner. Det danske utdanningssystemet er nokså likt det norske.

 
Viser 1-17 av 17 treff
Søkeresultat Utdanningstype Sted
Digitale medier og design - Bachelor
IT Universitetet i København
Bachelor
København, Danmark
Ønsker du å studere i Danmark? Ved IT-Universitetet i København kan du ta deler av bachelorgraden din som utvekslingsstudent. I...
Verdensborgerskolen – Journalistikk og Politikk
Odder Højskole
Folkehøgskole
Odder, Danmark
Brenner du for politikk og medier, og drømmer du kanskje om å bli journalist? Verdensborgerskolen er mer enn en journalistikklinje...
Sexolog
Sexologiskolen
Yrkesrettede kurs og utdanninger
Flere studiesteder (3)
Drømmer du om å arbeide som sexolog og hjelpe andre med deres problemer i sexlivet? Å være sexolog er en...
Designskolen
Odder Højskole
Folkehøgskole
Odder, Danmark
Drømmer du om å skape klær som passer perfekt, og en fremtid innen designverdenen? Bruk fire til fem måneder på...
Global Business Informatics - Bachelor
IT Universitetet i København
Bachelor
København, Danmark
Interesserer du deg for spenningsfeltet mellom organisasjon, IT og forretning? Vil du skape IT-løsninger tilpasset brukerne? Da bør du se...
Kunnskapsledelse
Nord Universitet
Master, 2 år
Flere studiesteder (3)
Som leder i en kunnskapsorganisasjon må du kunne jobbe med strategi, innovasjon og utvikling. Skolens samlingsbaserte master har som mål...
Skolen for Musikk, Sang og Dans
Odder Højskole
Folkehøgskole
Odder, Danmark
Brenner du for musikk, dans og sang? Da er et folkehøgskoleopphold på Skolen for musikk, sang og dans noe for...
Skolen for Tegning og Kunst
Odder Højskole
Folkehøgskole
Odder, Danmark
Elsker du å tegne, er du alltid på utkikk etter neste motiv eller brenner du kanskje for kunsthistorie? På Skolen...
Dataspill (spilldesign og teori eller spillteknologi) - Master
IT Universitetet i København
Master, 2 år
København, Danmark
Det 2-årige masterprogrammet i Dataspill gir deg teknisk samfunnsvitenskapelig kunnskap om hvordan dataspill lages, hvordan de er utformet og hvordan...
Digital innovasjon og ledelse - Master
IT Universitetet i København
Master, 2 år
København, Danmark
Er du interessert i digitalisering og den fremtidige IT-utviklingen? Da bør du se hit! IT-Universitetet i København tilbyr mastergrad (Master...
Parterapeut
Sexologiskolen
Yrkesrettede kurs og utdanninger
Flere studiesteder (3)
Drømmer du om å arbeide som parterapeut? Leter du etter en faglig utdanning som gjør deg rustet til å arbeide...
Programvareutvikling - Master
IT Universitetet i København
Master, 2 år
København, Danmark
Master i Programvareutvikling og teknologi ved IT-Universitetet i København er et moderne studieprogram med sterk relevans for industrien. Studiet bygger...
Skolen for Film & TV-produksjon
Odder Højskole
Folkehøgskole
Odder, Danmark
Brenner du for film og TV og vil arbeide med produksjon? Ta et folkehøgskoleopphold på Odder Højskole og test deg...
Skolen for Kropp og Bevissthet
Odder Højskole
Folkehøgskole
Odder, Danmark
Er du interessert i kropp og bevissthet, og vil du ha inspirasjon til å få bedre balanse i hverdagen? Odder...
Skolen for Psykologi
Odder Højskole
Folkehøgskole
Odder, Danmark
Er du nysgjerrig på å dykke ned i psykologiens univers? På Skolen for Psykologi får du et folkehøgskoleopphold med mennesket...
Skolen for Sport og Fitness
Odder Højskole
Folkehøgskole
Odder, Danmark
Er du interessert i friluftsliv, sport og fitnesstrening? Da kan et folkehøgskoleopphold på Skolen for Sport og Fitness ved Odder...
Teologi og misjon - Bachelor
Fjellhaug Internasjonale Høgskole
Bachelor
København, Danmark
Studiet har som hovedmålsetning å utdanne og utruste til tjeneste og oppgaver innenfor kirke og kristent organisasjonsarbeid, både i Norge og...
  • = Studentreportasje finnes
  • = Videopresentasjon finnes
Viser 1-17 av 17 treff
 

Mer om Danmark – Utdanning i Danmark

Det kan være vanskelig å finne relevant informasjon om alt du trenger før du bestemmer deg for hvor du ønsker å studere, hvilke universitet og hvilke utdanning. I tillegg til alt dette trenger du også informasjon om boforhold, finansiering, forsikringer og lignende. Vi har samlet en hel del informasjon og tips som du kan lese om her. Lykke til!

Først - litt om Danmark

Danskene er verdensvante både i levesett og holdninger. Landet har fått mye påvirkning utenfra og innvandringen har vært stor. Levestandarden er høy, og det danske folk er både velutdannede og respekterte for sine bidrag til forskning, kunst, litteratur og arkitektur.

Puben er en naturlig samlingsplass for dansker i alle aldre. Her drikker man øl og ser på fotball som også kan regnes som landets nasjonalsport. Danmark blir ofte kalt for ”Nordens Brasil”. Andre populære idretter er håndball, badminton, roing, seiling og svømming. Verdt å nevne er også festivalkulturen som er svært utbredt hos danskene.

Det danske utdanningssystemet

Danmark har fem universiteter og hundrevis av andre høyere utdanningsinstitusjoner. Det danske utdanningssystemet er nokså likt det norske. Bachelorgraden er treårig og mastergraden er toårig. Mastergraden kalles for kandidat. Undervisningsspråket er dansk, men normalt kan eksamener og innleveringer skrives på norsk. Studieåret starter i begynnelsen av september.

Hvis du ikke vil ta en hel utdanning i Danmark, kan du søke utveksling fra et norsk universitet eller høgskole.

I Danmark betaler man ikke skolepenger. Lånekassen gir støtte til studier i Danmark som SU, Statens utdannelsesstøtte (tilsvarende den danske Lånekassen), har godkjent. Dette gjelder alle offentlig godkjente læresteder, samt en del privatskoler. Når du har fått opptaksbevis, søker du støtte fra Lånekassen.

Hvordan søke studier i Danmark?

For bachelor- og lavere gradsstudier sender du et standardisert søknadsskjema med dokumentasjon direkte til hver skole. Alle papirene kan stå på norsk.

Det standardiserte søknadsskjema finner du på nettsiden www.optagelse.dk. Her får du tilgang til begge skjemaene du trenger for å søke; ansøgningsskemaet og prioriteringsskemaet.

Norske søkere kan ikke fylle ut skjemaene online, og du blir derfor nødt til å skrive ut blanke skjemaer og fylle de ut for hånd. Disse finner du på www.optagelse.dk > blanke skemaer > scroll helt ned på siden til videregåendeuddanelse. Du skriver ut ett søknadsskjema for hvert studium du skal søke på. Også dersom du søker på to fag på samme lærested, - altså ett skjema per studie. I tilegg må du skrive ut skrive ut ett prioriteringsskjema som du legger ved søknaden til det studiet du har prioritert høyest. Husk også at du, til hver søknad, legger ved dokumentasjon for de eksamener, prøver og aktiviteter du har skrevet i søknadsskjemaet. Dokumentene skal være i rett kopi (les mer her) og merket med CPR – nummeret ditt.

CPR-nummer finner du ved å skrive fødselsdatoen din i de seks feltene som står før streken og deretter de to første bokstavene i ditt (første) fornavn, etterfulgt av den første bokstaven i etternavnet ditt (det siste etternavnet om du har to). I siste rubrikk skriver du tallet 1 om du er mann, tallet 2 om du er kvinne. En jente som heter Anne Karin Evensen og er født 22. april 1986 skal da skrive 220486ANE2.

Søknadene sendes direkte til lærestedet i en A4konvolutt.

Går du fortsatt på videregående skole? Da skal du ikke sende en foreløpig karakterutskrift, men ettersende ditt endelige vitnemål, merket med CPR-nummer, til alle skolene du har søkt på.

Søknadsfrist

Lærestedet må ha mottatt søknaden din innen 15. mars klokken 12:00. Vær oppmerksom på at det ikke holder at søknaden er poststemplet 15.mars, ettersom den skal være på lærestedet denne dagen. Du bør postlegge søknaden før den 8.mars i Norge for at det skal komme frem innen 15.mars. Du får svar 28.juli, enten ved et opptaksbrev eller et avslagsbrev.

Husk å bekrefte at du ønsker plassen du blir tilbudt innen firsten som er angitt i opptaksbrevet. Gjør du ikke dette faller tilbudet bort.

Søknad til masterstudier

Søker du om opptak til en mastergrad (kandidat), eller utveksling, søker du direkte til institusjonen på egne søknadsskjemaer.


Opptakskrav

Søker du på et lavere gradsstudie, blir du først vurdert i kvote 1. Denne vurderingen gjøres kun ut fra ditt karaktergjennomsnitt. Vær oppmerksom på at forbedrede karakterer, tilleggspoeng, alderspoeng og lignende ikke teller for opptak til studier i Danmark. Har derimot studiet du søker spesifikke fagkrav som du ikke har fra før, kan du ta disse fagene for å oppfylle kravene. Men karakterene du får da, vil ikke bli regnet inn i karaktersnittet.

Kommer du ikke inn på kvote 1, blir du vurdert i kvote 2 såfremt du har sendt med nødvendig dokumentasjon. I kvote 2 gjøres det en helhetsvurdering av søkerne hvor arbeidserfaring, annen høyere utdanning, organisasjonserfaring, folkehøgskoleopphold, og utenlandsopphold  teller inn. Noen skoler ønsker også at du sender med et motivasjonsbrev og CV.

Tolkning av danske fagkrav til norske

Hva innebærer engelsk B, matematikk A eller fysikk C? Eksempel på tolkning av danske fagkrav til norske kan for eksempel være: det danske fagkravet engelsk B betyr 5 timer fra førsteklasse videregående, og ytterligere 3 uketimer fra andre- eller tredjeklasse.

Se ANSAs Tolkning av danske fagkrav til norske Eller en helhetlig oversikt på Cirius sine nettsider:
www.ciriusonline.dk/anerkendelse/eksamenshaandbog-optagelse/lande-og-eksaminer
 - og velg så Norge som land og deretter gå inn på "Fagniveauer"

Bomuligheter

Dersom du har blitt tatt opp ved et lærested i Danmark, har du rett til å søke om studentbolig på samme vilkår som danske studenter. I studentboliger eller såkalte kollegier deler man vanligvis kjøkken og bad med andre, men det finnes også kollegieleiligheter. Disse er forbeholdt samboer hvor en av partene er under utdanning eller aleneforsørger. Det er også gode muligheter for å leie privat under studietiden i Danmark. Ta en titt i Berlinske Tidene og Politiken, eller annonseavisen Den Blå Avis. Sistnevnte kommer ut hver mandag og torsdag, og finnes i tillegg som internettversjon på ww.dba.dk 

Nyttige nettsider for å finne kollegieværelser er, www.ciu.dk og www.ungdomsboliger.dk. Skal du studere i Danmark finner du nyttig informasjon om bomuligheter på internettsidene til boliginformasjonen www.ui.dk

København

København kan tilby en hel rekke utdanningsinstitusjoner. Byen er en populær destinasjon for studenter fra hele Skandinavia. Blant utdanningsinstitusjoner i København finner du:

Københavns Universitet, Copenhagen Business School, IT-Universitetet, Danmarks Designskole, Den Danske Filmskole, Den Grafiske Højskole, Det Kongelige Danske Musikkonservatori, Det Kongelige Danske Kunstakademi, Fysioterapiskolen i København, Frederiksborg Amts Sygeplejeskole