Studere i Danmark - København, Nyhavn
03 jan 2023

Studere i Danmark: Levekostnader

Bo- og levekostnadene i Danmark ligger tett opp til de norske, men det er totalt sett billigere å bo i Danmark. De gjennomsnittlige levekostnadene per måned i Danmark ligger på ca. 10 800DKK inkludert leie, som tilsvarer ca. 15 300NOK. Levekostnadene vil være noe høyere i storbyer og noe lavere i mindre byer, hvor husleie utgjør den største forskjellen.  

 

Finn et studium

Vil du studere i Danmark? Finn og sammenlign utdanninger

Utdanninger i Danmark

 

Som norsk eller som student fra et EU/EØS-land, har du en økonomisk fordel. Er du fra et av disse landene og skal studere ved et dansk universitet, betaler du nemlig ingen studieavgift. Dette hjelper godt på studentøkonomien! 

Her er noen gjennomsnittlige levekostnader: 

  • Månedsleie: 5.400 - 7.500DKK (7 662-10 642NOK) 
  • Kollektivtransport (normal pris): 500DKK (709NOK) 
  • Måltid på en rimelig restaurant: 140DKK (199NOK) 
  • Cappuccino: 37.91DKK (53.79NOK) 
  • Øl: 11.85DKK (16.81NOK) 
  • Kinobillett: 160DKK (227.02NOK) 
     

Studentbolig 

Det er billigere å bo i studentleiligheter enn å leie privat, men det kan være vanskelig å kapre seg en studentbolig. Du må være student for å søke studentboliger og kan starte søknadsprosessen inntil 3 måneder før studiestart. Vanligvis må du studere i landet i minst 2 semestre for å kunne søke. Du kan søke om studentbolig gjennom s.dk.  

Når du har søkt på studentboliger der du skal studere, blir du satt på venteliste. Hvor lang tid det tar før du får tilbud om studentbolig varierer mellom de ulike byene og områdene, så start søknadsprosessen så tidlig som mulig. 

Leie privat 

Leier du privat kan du velge mellom blant annet hybler, leiligheter og bofellesskap. Mange velger å leie sammen med en venn, medstudenter eller andre studenter, for å holde kostnadene så lave som mulig.  Det finnes flere aktører du kan finne leiligheter gjennom, men Boligportal er Danmarks største. Mange bruker også DBA, som er Danmarks svar på finn.no og er gratis å bruke.  

Vi anbefaler at du starter tidlig med å finne leilighet, uansett om du skal leie selv eller sammen med noen andre. Leter du etter leilighet i København bør du også være obs på at det kan finnes mange med såkalte “Copenhagen shower”. Disse er små bad med dusjhodet ved enten toalettet eller vasken, uten et eget område for selve dusjen. Leier du med flere andre, vil sannsynligheten være større for at dere finner en større leilighet med et mer moderne bad.

Les mer om å være student i Danmark:

Utdanningssystemet

Danmark er et populært land å studere i, spesielt blant nordmenn. Danmark tilbyr et bredt utvalg studieprogrammer og høy kvalitet på utdanningen. Ta et minutt eller to og bli bedre kjent med det danske utdanningssystemet!

Lær mer

 

Studentvisum

Trenger du et studentvisum for å studere i Danmark? Finn ut hvem som må ha studentvisum, søknadsprosessen, dokumentkrav og få annen nyttig informasjon.

Lær mer

   

Det danske språket

Norsk og dansk deler mange likheter selv om uttalelsen er veldig ulik. Det er derimot noen ord som skiller seg ut og som er godt å ha kontroll over. Lær deg noen ord og uttrykk det er lurt å ha kontroll over under din studietid i Danmark.

Lær mer

 

Studielån- og stipend

Skal du studere i Danmark og skal søke om studiestøtte? Du kan søke støtte fra enten Lånekassen i Norge eller SU i Danmark. Her er alt du må vite.

Lær mer

  

Søknad- og opptakskrav

Søknad- og opptakskravene i Danmark varierer avhengig av hvilken utdanning, hvilket nivå og språket utdanningen undervises i. Her får du en oversikt over hva som gjelder av søknad- og opptakskrav for studier i Danmark.

Lær mer

 

Dansk kultur

Du har kanskje allerede besøkt Danmark flere ganger tidligere, men hvilken kultur møter du når du skal studere der? Bli kjent med den danske kulturen!

Lær mer

  

Studieopplevelser

Hva skal du finne på i Danmark når du ikke studerer? Du har mange spennende muligheter, men her gir vi deg våre beste tips! 

Lær mer

 

Jobbe ved siden av studiene

Planlegger du å jobbe ved siden av studiene i Danmark? For å jobbe i Danmark trenger du blant annet et dansk personnummer. Her kan lese om hva som kreves for å få lov til å jobbe ved siden av studiene!

Lær mer

  

Danmarks topp 5 universiteter

Selv om Danmark kun har 8 universiteter, havner flere av dem høyt på listen over verdens beste universiteter. Se Danmarks topp 5 universiteter her!

Lær mer

  

Kilder: numbeo.com, s.dk, boligportal.dk, dba.dk 

Sist oppdatert: 03 jan 2023