København - Nyhavn
03 jan 2023

Studere i Danmark: Studentvisum

Hvilken dokumentasjon du trenger for å oppholde deg og studere i Danmark er ulike avhengig av om du er nordisk statsborger, statsborger i et land innen EU/EØS eller om ditt land ikke tilhører EU. For deg som er nordisk statsborger er prosessen veldig lett.  

Nordiske statsborgere 

Nordiske statsborgere trenger ikke pass eller studentvisum for å komme inn i landet, studere, få oppholdstillatelse eller jobbe i Danmark. Du må derimot være i stand til å identifisere deg gjennom gyldig dokumentasjon, som ID-kort, førerkort eller pass. Det eneste som gjenstår er å velge studium!  

Finn et studium

Vil du studere i Danmark? Finn og sammenlign utdanninger

Utdanninger i Danmark

 

Statsborgere i EU/EØS og Sveits 

Dersom du har statsborgerskap i et land i EU/EØS eller Sveits, kan du oppholde deg i Danmark i 3 måneder uten ytterligere dokumentasjon enn et gyldig pass. Dersom utdanningen løper utover denne lengden, må du anskaffe et dansk registreringsbevis.  

Registreringsbeviset får du fra den regionale statsadministrasjonen, som du må søke på innen 3 måneder etter ankomst. Når du mottar registreringsbeviset, kan du også få personnummer og helsetrygd.  

Statsborgere utenfor EU/EØS og Sveits 

Hvis du har statsborgerskap utenfor EU/EØS, må du ha en tillatelse for å komme inn i landet. Hvilken tillatelse du må ha, avhenger av lengden på oppholdet ditt. For opphold under 3 måneder, trenger du kun et visum. Planlegger du studier som varer lenger enn dette, må du ha en oppholdstillatelse.  

Visum 

Dersom du skal studere i Danmark i 3 måneder eller mindre, må du søke om et turistvisum. For visse land utenfor EU/EØS slipper du å søke om visumet. Kontakt din nærmeste danske ambassade for å finne ut om dette gjelder deg. 

Du kan søke om visum ved enhver autorisert dansk misjon i ditt land, samt ved alle danske ambassader og konsulater. Besøk det danske utenriksdepartementets hjemmeside for mer informasjon om hvor du kan søke om visum. Visum gir ikke arbeidstillatelse.  

Oppholdstillatelse  

Du kan søke om oppholdstillatelse for lengre opphold gjennom den danske ambassaden i ditt land. Med denne får du også muligheten til å arbeide i opptil 20 timer i uken.

Når du søker kreves følgende dokumentasjon:  

  1. Dokumentasjon på studietilbud fra ditt universitet 
  2. Bevis på språkferdigheter (på engelsk eller dansk, avhengig av språket på utdanningen) 
  3. Bevis på at din økonomi dekker hele ditt opphold 
  4. Gyldig pass 
  5. Kvittering på betalt visumavgift

 
Les mer om å være student i Danmark:
 

Utdanningssystemet

Danmark er et populært land å studere i, spesielt blant nordmenn. Danmark tilbyr et bredt utvalg studieprogrammer og høy kvalitet på utdanningen. Ta et minutt eller to og bli bedre kjent med det danske utdanningssystemet!

Lær mer

  

Det danske språket

Norsk og dansk deler mange likheter selv om uttalelsen er veldig ulik. Det er derimot noen ord som skiller seg ut og som er godt å ha kontroll over. Lær deg noen ord og uttrykk det er lurt å ha kontroll over under din studietid i Danmark.

Lær mer

 

Bo- og levekostnader

Dersom du vurdere å studere i Danmark er det lurt å være forberedt på kostnadene i landet. Her kan du lese alt om bo- og levekostnader i Danmark, inkludert tips til hvor du kan finne leiligheter.

Lær mer

 

Studielån- og stipend

Skal du studere i Danmark og skal søke om studiestøtte? Du kan søke støtte fra enten Lånekassen i Norge eller SU i Danmark. Her er alt du må vite.

Lær mer

  

Søknad- og opptakskrav

Søknad- og opptakskravene i Danmark varierer avhengig av hvilken utdanning, hvilket nivå og språket utdanningen undervises i. Her får du en oversikt over hva som gjelder av søknad- og opptakskrav for studier i Danmark.

Lær mer

 

Dansk kultur

Du har kanskje allerede besøkt Danmark flere ganger tidligere, men hvilken kultur møter du når du skal studere der? Bli kjent med den danske kulturen!

Lær mer

  

Studieopplevelser

Hva skal du finne på i Danmark når du ikke studerer? Du har mange spennende muligheter, men her gir vi deg våre beste tips! 

Lær mer

 

Jobbe ved siden av studiene

Planlegger du å jobbe ved siden av studiene i Danmark? For å jobbe i Danmark trenger du blant annet et dansk personnummer. Her kan lese om hva som kreves for å få lov til å jobbe ved siden av studiene!

Lær mer

  

Danmarks topp 5 universiteter

Selv om Danmark kun har 8 universiteter, havner flere av dem høyt på listen over verdens beste universiteter. Se Danmarks topp 5 universiteter her!

Lær mer

 

 

Kilder: um.dk

Sist oppdatert: 03 jan 2023