08 jun 2022

Hvordan er det å studere i Danmark?

Studere i Danmark

Studentlivet i Horsens, Danmark

Av Elise Waardal Nilsen 

I en av de mindre byene i det flate landet, Danmark, finnes det mye mer enn hva man skulle tro. Mange studenter velger å studere i storbyer som København og Århus til fordel for de mindre byene, fordi de vil oppleve mer. Etter å ha bodd i Danmark i 1,5 år er det etter min mening i de mindre byene man virkelig finner ut av hva Danmark har å by på – her man virkelig får oppleve landets unike kultur.

Et fantastisk studentmiljø  

I tillegg til røde pølser, sykling og fint vær er det også de andre studentene som er med på å skape gledene og opplevelsene i studietiden. På VIA University College, campus Horsens er det i alt rundt 4 000 studenter. Litt over halvparten av dem er internasjonale, og i alt er rundt 50 nasjonaliteter representert. Det lave antallet studenter er med på å skape et unikt samhold mellom studentene. På fritiden er alle sammen og finner ofte på sosiale aktiviteter. Byen er ikke så stor, noe som gjør at studentene bor nært hverandre og finner gjerne på ting. Min erfaring er at man knytter sterke bånd med de andre studentene fordi det ikke er så mange.

Sosiale aktiviteter utenom studiene

Et av de mange arrangementene for studenter i Horsens er det årlige rebusløpet “Beerathlon”, hvor man i par, bærer med seg en kasse med øl og må fullføre utfordringer med mål om å komme seg til studentbaren fortest mulig.

Andre sosiale arrangementer studentene arrangerer er temafester, rebusløp (Beerathlon og Beerlympics), grilling, løpegrupper, fotballturneringer, bålfester og strandfester. I tillegg samles nordmennene ofte, og hvert år blir det arrangert 17.mai. Da blir det en skikkelig feiring – akkurat som i Norge.

Dansk kultur

Horsens er fylt av spennende historie og tradisjoner.
Jeg laget en liste over de 5 tingene du MÅ få med deg som student i Horsens:

 1. Husodde Strand
  Mitt favorittsted om sommeren. De hvite strendende i Danmark er fantastiske sammen med venner eller alene for pensumlesing.
 2. Europeisk middelalder-festival
  Horsens blir transformert til en by fra middelalderen under denne festivalen. En fantastisk festival med mange spennende inntrykk og opplevelser!
 3. International Day
  En dag hvor det er marked i byen. Man får oppleve mange forskjellige kulturer, i tillegg til å smake på matretter fra mange forskjellige kulturer.
 4. Museum 
  Horsens har mange museer som forteller om gamle historier – absolutt verdt å besøke noen av dem!
 5. De tre hjertestiene 
  Flotte turløyper med fantastiske naturopplevelser! Perfekt til jogging og spaserturer.

Studentliv i Horsens, Danmark

Studentbudsjettet

Det er allmenn kjent at det er billigere å leve i Danmark i forhold til å bo i Norge. Dette gjelder både når det kommer til mat, leie og det sosiale. Hvis man ønsker å leve mer komfortabelt er det greit for nordmenn å skaffe seg en deltidsjobb siden vi allerede både kan forstå, og gjøre oss forstått. Mange bedrifter tar gladelig imot norske studenter. Da jeg skulle på utplassering var jeg så heldig å bli tilbudt en praksisplass hos Trendhim – et firma som holder til i Horsens. Andre firmaer i Horsens er også interessert i norske studenter. Hvis man synes det er vanskelig å finne deltidsjobb finnes det mange organisasjoner som hjelper deg med å finne en jobb.

Som student i Horsens vil man lærer andre kulturer å kjenne – ikke bare den danske kulturen. Det gode samholdet mellom studentene er fantastisk og man har alltid noe å finne på – alene eller med andre studenter. Det er en sykkelavstand til alt, noe som er perfekt for studenter fordi man ikke er avhengig av bil eller buss. Man har det meste, gjerne bare i litt mindre skala enn de største byene.

Sist oppdatert: 08 jun 2022

Du kan kanskje også være interessert i:

Sist oppdatert: 02.01.2023

Idrettsstipend i USA

Drømmer du om å få en bachelor- eller mastergrad helt eller delvis finansiert imens du utøver idrett på høyt nivå? Med et idrettsstipend kan du kombinere idrett med studier, knytte verdifulle kontakter og legge grunnlaget for en spennende karriere.

Les mer
Sist oppdatert: 03.01.2023

Studere i USA: en guide for internasjonale studenter

Skal du, eller vurderer du å studere i USA? Da er det en del ting som er nyttig å vite. I vår utenlandsguide om USA får du informasjon om alt du trenger å vite før du begynner å studere i USA.

Les mer
Sist oppdatert: 09.01.2023

Studere i Sør-Afrika: Utdanningssystemet

Utdanningssystemet i Sør-Afrika har vært gjennom stor forandring de seneste årene. Les mer om hvordan dette påvirker dine studier i landet!

Les mer