Studere i Danmark - København, Nyhavn
03 jan 2023

Studere i Danmark: Jobbe ved siden av studiene

Veldig mange studenter ønsker å jobbe ved siden av studiene, både for å få praktisk erfaring og for å få en ekstra inntekt ved siden av stipend og studielån. Som norsk statsborger og student i Danmark trenger du ingen arbeidstillatelse for å jobbe. Det er derimot et krav om dansk personnummer og skattekort før du starter å arbeide.  

Slik får du dansk personnummer 

Du kan få tildelt personnummer ved å melde flytting til Danmark. Dette må du uansett gjøre dersom du skal oppholde deg i landet i mer enn 3 måneder. Du melder flytting til Det Centrale Personregister (CPR) og det er kommunen du flytter til som avgjør om du oppfyller kravene for tilflytting og personnummer. Som norsk statsborger og student i Danmark, vil prosessen i de aller fleste tilfeller være veldig lett.  

 

Finn et studium

Vil du studere i Danmark? Finn og sammenlign utdanninger

Utdanninger i Danmark

 

Skatt 

Når du skal jobbe i Danmark må du betale skatt og rapporterer dine inntekter til Skattestyrelsen for perioden 1. januar til 30. desember. Du mottar et forskuddsoppgjør basert på din forventede inntekt, som du i mars kan justere selv. Dette systemet ligner det norske, hvor vi kontrollerer og sender inn skattemelding. Mange velger å oppgi en høyere forventet inntekt for å få tilbake på skatten og unngå å måtte etterbetale.  

Skatteprosenten i Danmark er 46,3% av bruttoinntekten din. 

Frikort 

På samme måte som i Norge kan du få frikort. Skattegrensen i Danmark er på 48 000 DK i året. Tjener du mindre enn dette får du fritak fra å betale skatt.  

Hvor søker du jobb? 

Det finnes flere danske jobbsentre du kan søke til ulike stillinger ved, både fysisk og over nett. Det vanligste er å søke gjennom jobnet, hvor du kan registrere deg som jobbsøker, lete gjennom stillinger og laste opp din CV. Her kan du lete gjennom en mengde ulike roller, hvor deltids-, trainee- og sesongbaserte jobber vil være best egnet ved siden av studiene. Det er en fordel om du finner en jobb som er relatert til dine studier.
 

Les mer om å være student i Danmark:
 

Utdanningssystemet

Danmark er et populært land å studere i, spesielt blant nordmenn. Danmark tilbyr et bredt utvalg studieprogrammer og høy kvalitet på utdanningen. Ta et minutt eller to og bli bedre kjent med det danske utdanningssystemet!

Lær mer

 

Studentvisum

Trenger du et studentvisum for å studere i Danmark? Finn ut hvem som må ha studentvisum, søknadsprosessen, dokumentkrav og få annen nyttig informasjon.

Lær mer

  

Bo- og levekostnader

Dersom du vurdere å studere i Danmark er det lurt å være forberedt på kostnadene i landet. Her kan du lese alt om bo- og levekostnader i Danmark, inkludert tips til hvor du kan finne leiligheter.

Lær mer

 

Studielån- og stipend

Skal du studere i Danmark og skal søke om studiestøtte? Du kan søke støtte fra enten Lånekassen i Norge eller SU i Danmark. Her er alt du må vite.

Lær mer

  

Søknad- og opptakskrav

Søknad- og opptakskravene i Danmark varierer avhengig av hvilken utdanning, hvilket nivå og språket utdanningen undervises i. Her får du en oversikt over hva som gjelder av søknad- og opptakskrav for studier i Danmark.

Lær mer

 

Dansk kultur

Du har kanskje allerede besøkt Danmark flere ganger tidligere, men hvilken kultur møter du når du skal studere der? Bli kjent med den danske kulturen!

Lær mer

  

Studieopplevelser

Hva skal du finne på i Danmark når du ikke studerer? Du har mange spennende muligheter, men her gir vi deg våre beste tips! 

Lær mer

  

Det danske språket

Norsk og dansk deler mange likheter selv om uttalelsen er veldig ulik. Det er derimot noen ord som skiller seg ut og som er godt å ha kontroll over. Lær deg noen ord og uttrykk det er lurt å ha kontroll over under din studietid i Danmark.

Lær mer

 

Danmarks topp 5 universiteter

Selv om Danmark kun har 8 universiteter, havner flere av dem høyt på listen over verdens beste universiteter. Se Danmarks topp 5 universiteter her!

Lær mer

 

Kilde: norden.org, jobnet.dk, skat.dk

Sist oppdatert: 03 jan 2023