Studere i Danmark - København, Nyhavn
03 jan 2023

Studere i Danmark: Den danske kulturen

Norge og Danmark har dype historiske forbindelser som har formet våre samfunn og kulturer til å bli nokså like. Du har kanskje allerede besøkt Danmark flere ganger tidligere, men hvilken kultur møter du når du skal studere der?  

 

Finn et studium

Vil du studere i Danmark? Finn og sammenlign utdanninger

Utdanninger i Danmark

 

“Hygge” 

Dansker blir ofte oppfattet som avslappende og ærlige personer. Men det finnes et begrep som beskriver danskene best; hygge. Hygge er i bunn og grunn varme og koselige atmosfærer hvor du nyter tiden med nære og kjære.  

Hva som er “hygge” vil variere ut ifra hvem du spør. Det kan være alt fra en koselig filmkveld med venner, en herlig båttur med familien eller en hyggelig middag ute på restaurant. Du vil uansett oppleve mye hygge i løpet av din studietid i Danmark!  

Sykling 

Danmark er kjent for sitt flate landskap, med høyeste naturlige punkt på 170 meter (Møllehøj). Da er det ikke merkelig at sykkel har blitt mange danskers foretrukne fremkomstmiddel. Ta med deg eller kjøp en rimelig sykkel når du skal studere i Danmark. Du får deg både litt luft og daglig mosjon, samtidig som du sparer penger på kollektivtransport. Ta også sykkelen når du skal bli kjent med byen, så opplever du enda mer! 

Second hand stores 

For de som er glad i klær og mote, er Danmark rett sted. Den danske moten setter stadig sitt preg på den nordiske stilen med stilrent og nytenkende design. Noe av det som gjør den danske stilen så unik og spesiell, er bruken av vintage plagg.  

Går du i shoppinggatene i en av Danmarks byer vil du finne utallige second hand stores. Her finner du klær, sko og tilbehør av alle slag. Det arrangeres også ukentlige loppemarkeder i København hvor det blant annet selges ulike antikviteter, smykker og møbler. Uansett om du bare titter eller er ute etter stilig plagg til klesskapet, finner du noe i en av de mange second hand butikkene.  

Dansk mat 

Når du reiser til et nytt land, er det alltid spennende å smake på det den lokale matkulturen har å tilby. Danmarks nasjonalrett er stekt flesk med poteter og persillesaus; en enkel og god rett du kan smake til en rimelig pris. Den er definitivt verdt å prøve! Den danske mattradisjonen har også masse mer på by på. Her er noen av våre favoritter: 

Dansk wienerbrød 

Vær forberedt på klebrige fingre når du smaker på dette søte og gode bakverket. Dansk wienerbrød kommer med ulike fyll, som bringebærsaus, sjokolade eller vaniljekrem. Bakverket er opprinnelig fra Wien, som du navnet tilsier, men har siden 1840-tallet vært en klar favoritt i Danmark.  

Smørrebrød 

Smørrebrød er som en oppgradert variant av den norske brødskiva med pålegg. Det er vanligvis rugbrød i bunnen med en miks av ulike pålegg på toppen, som leverpostei toppet med bacon og syltet agurk eller med egg toppet med majones og reker. Smørrebrød ble tidligere betraktet som fattigmannskost bestående av restemat, men i dag ansees det som en luksuriøs frokost og lunsj med eksklusive pålegg.  

Rød pølse 

Den røde pølsa er vel matretten folk flest assosierer med dansk mat. Pølsene må være røde og serveres helst i brød med ulik topping. Tradisjonelt toppes pølsa med remulade, sprøstekt løk, syltet agurk og sennep eller ketchup. Du må ikke velge alt tilbehøret, men er definitivt verdt å prøve! 

“Rød grød med fløde” 

En svært populær dessert i Danmark består av en blanding av røde bær og fløtekrem, kalt “rød grød med fløde”. Vanligvis brukes rips, bringebær, jordbær og solbær i den røde sausen. Har du en søt tann er dette desserten for deg!  
 

Les mer om å være student i Danmark:
 

Utdanningssystemet

Danmark er et populært land å studere i, spesielt blant nordmenn. Danmark tilbyr et bredt utvalg studieprogrammer og høy kvalitet på utdanningen. Ta et minutt eller to og bli bedre kjent med det danske utdanningssystemet!

Lær mer

 

Studentvisum

Trenger du et studentvisum for å studere i Danmark? Finn ut hvem som må ha studentvisum, søknadsprosessen, dokumentkrav og få annen nyttig informasjon.

Lær mer

  

Bo- og levekostnader

Dersom du vurdere å studere i Danmark er det lurt å være forberedt på kostnadene i landet. Her kan du lese alt om bo- og levekostnader i Danmark, inkludert tips til hvor du kan finne leiligheter.

Lær mer

 

Studielån- og stipend

Skal du studere i Danmark og skal søke om studiestøtte? Du kan søke støtte fra enten Lånekassen i Norge eller SU i Danmark. Her er alt du må vite.

Lær mer

  

Søknad- og opptakskrav

Søknad- og opptakskravene i Danmark varierer avhengig av hvilken utdanning, hvilket nivå og språket utdanningen undervises i. Her får du en oversikt over hva som gjelder av søknad- og opptakskrav for studier i Danmark.

Lær mer

  

Det danske språket

Norsk og dansk deler mange likheter selv om uttalelsen er veldig ulik. Det er derimot noen ord som skiller seg ut og som er godt å ha kontroll over. Lær deg noen ord og uttrykk det er lurt å ha kontroll over under din studietid i Danmark.

Lær mer

 

Studieopplevelser

Hva skal du finne på i Danmark når du ikke studerer? Du har mange spennende muligheter, men her gir vi deg våre beste tips! 

Lær mer

 

Jobbe ved siden av studiene

Planlegger du å jobbe ved siden av studiene i Danmark? For å jobbe i Danmark trenger du blant annet et dansk personnummer. Her kan lese om hva som kreves for å få lov til å jobbe ved siden av studiene!

Lær mer

  

Danmarks topp 5 universiteter

Selv om Danmark kun har 8 universiteter, havner flere av dem høyt på listen over verdens beste universiteter. Se Danmarks topp 5 universiteter her!

Lær mer

 

Kilder: visitdenmark.no, snl.no, kinggoya.no

Sist oppdatert: 03 jan 2023