Studere i Danmark - København, Nyhavn
03 jan 2023

Studere i Danmark: Lån og stipend

Skal du studere i Danmark og skal søke om studiestøtte? Her er alt du trenger å vite! 

Studiestøtte gjennom Lånekassen 

Offentlig utdanning i Danmark er gratis, men de fleste trenger et studielån for å bo og oppholde seg i landet under studietiden. Du søker om utdanningsstøtte fra ditt eget land, altså gjennom Lånekassen i Norge. Skal du studere ved en privat skole må du betale skoleavgift.  

På denne siden kan du søke frem dine prioriterte læresteder og se om det er stor sannsynlighet for at du får innvilget studielån og stipend. 

 

Finn et studium

Vil du studere i Danmark? Finn og sammenlign utdanninger

Utdanninger i Danmark

 

Så mye studiestøtte får du 

Hvor mye du mottar i stipend og lån avhenger av om du skal studere ved en offentlig eller privat skole. Ved offentlige utdanninger betaler du ingen skoleavgift og du mottar da 128 887 NOK i basislån og studiestøtte i året. 40% av dette beløpet blir omgjort til stipend dersom du består utdanningen og oppfyller vilkårene.  

Skal du studere ved en privat skole kan du motta ekstra studiestøtte i form av lån. Du kan motta maksimalt 69 600 NOK ekstra støtte for et helt studieår. Totalt kan du motta opptil 189 486 NOK per år, hvor 51 555 kr blir omgjort til stipend om du oppfyller kravene.  

Tallene er hentet fra Lånekassen desember 2022.  

Studiestøtte gjennom SU 

Det er mulig å motta studiestøtte fra SU; Danmarks svar på Lånekassen, men da må du også være registrert som dansk medborger. Du kan søke om å bli likestilt med en dansk statsborger og dermed bli godkjent av SU.  

Dersom du velger å søke studiestøtte gjennom SU bør du være oppmerksom på at du må jobbe minst 10 timer i uken. Til gjengjeld er støtten gratis.  

Slik søker du 

For å søke om SU må du ha NemID/MitID for å kunne logge inn på søkeportalen. Du kan ikke søke om IDen på nett, men må møte opp personlig på et borgerservicesenter i Danmark. Når du kan mottatt din ID, kan du sende inn din søknad på minSU. Bytter du studium før din utdanning er ferdig, må du starte en ny søknadsprosess. 

Krav for innvilget studiestøtte 

  • Du har blitt akseptert og har startet din utdanning som er godkjent av SU.  
  • Du har fylt 18 år. 
  • Du tjener ikke mer enn maksgrensen ved siden av studiestøtten. Du kan lese mer om maksgrensen (friårsbeløp) her.  
  • Du mottar ikke annen offentlig støtte.  
  • Du er eller blir vurdert likestilt som en dansk statsborger. 
  • Du og utdanningen du går oppfyller kravene tilknyttet graden du søker på. 
     

Les mer om å være student i Danmark:
 

Utdanningssystemet

Danmark er et populært land å studere i, spesielt blant nordmenn. Danmark tilbyr et bredt utvalg studieprogrammer og høy kvalitet på utdanningen. Ta et minutt eller to og bli bedre kjent med det danske utdanningssystemet!

Lær mer

 

Studentvisum

Trenger du et studentvisum for å studere i Danmark? Finn ut hvem som må ha studentvisum, søknadsprosessen, dokumentkrav og få annen nyttig informasjon.

Lær mer

  

Bo- og levekostnader

Dersom du vurdere å studere i Danmark er det lurt å være forberedt på kostnadene i landet. Her kan du lese alt om bo- og levekostnader i Danmark, inkludert tips til hvor du kan finne leiligheter.

Lær mer

 

Det danske språket

Norsk og dansk deler mange likheter selv om uttalelsen er veldig ulik. Det er derimot noen ord som skiller seg ut og som er godt å ha kontroll over. Lær deg noen ord og uttrykk det er lurt å ha kontroll over under din studietid i Danmark.

Lær mer

  

Søknad- og opptakskrav

Søknad- og opptakskravene i Danmark varierer avhengig av hvilken utdanning, hvilket nivå og språket utdanningen undervises i. Her får du en oversikt over hva som gjelder av søknad- og opptakskrav for studier i Danmark.

Lær mer

 

Dansk kultur

Du har kanskje allerede besøkt Danmark flere ganger tidligere, men hvilken kultur møter du når du skal studere der? Bli kjent med den danske kulturen!

Lær mer

  

Studieopplevelser

Hva skal du finne på i Danmark når du ikke studerer? Du har mange spennende muligheter, men her gir vi deg våre beste tips! 

Lær mer

 

Jobbe ved siden av studiene

Planlegger du å jobbe ved siden av studiene i Danmark? For å jobbe i Danmark trenger du blant annet et dansk personnummer. Her kan lese om hva som kreves for å få lov til å jobbe ved siden av studiene!

Lær mer

  

Danmarks topp 5 universiteter

Selv om Danmark kun har 8 universiteter, havner flere av dem høyt på listen over verdens beste universiteter. Se Danmarks topp 5 universiteter her!

Lær mer

 

 

Kilder: su.dk, norden.org, lånekassen.no 

Sist oppdatert: 03 jan 2023