03 jan 2023

Studere i Danmark: Utdanningssystemet

Det danske utdanningssystemet følger samme syklusmodell som resten av Europa, som deler utdanningen opp i bachelorutdanninger og master- og forskningsutdanninger. Ved å benytte samme system med likeverdige kvalifikasjoner og felles standarder (i tråd med Bolognaprosessen), får du enkelt muligheten til å studere i spennende land i Europa – inkludert Danmark. 
  

Finn et studium

Vil du studere i Danmark? Finn og sammenlign utdanninger

Utdanninger i Danmark

 

De danske universitetene og høyskolene er statlig drevet. Her finner du åtte universiteter og et hundretalls høyskoler og fagskoler. Høyere utdanning kalles videregående uddannelse, som ikke skal forveksles med det vi i Norge kaller videregående skole.  

Ulike utdanningstyper som tilbys i Danmark 

Yrkesutdanning eller profesjonsbachelorutdanning (erhvervsakademigrad) 

En yrkesfaglig akademisk utdanning, eller profesjonsbachelorutdanning, kombinerer teori og praksis. Du kan studere fag som markedsføringsledelse, datavitenskap, kjemi og bioteknologi.  Utdanningene går over 1,5-2,5 år og gir 90, 120 eller 150 studiepoeng (ECTS). Utplasseringen varer i minst 3 måneder (15 ECTS).  

I noen tilfeller kan du bygge videre på utdanning for å oppnå en bachelorgrad, med et “top-up” program. Påfyllingsprogrammet går over 1,5 år (90 ECTS), vanligvis innen et spesifisert felt eller tilknyttet til din yrkesutdanning/profesjonsbachelorutdanning.  

Bachelorgrad (professionsbachelorgrad) 

Bachelorutdanningen i Danmark er nokså lik den norske. Utdanningen går over 3-4 år (180, 210 eller 240 ECTS), inkludert en praksisperiode på minst 6 måneder (30 ECT). Mot slutten av studieløpet skriver du en bacheloroppgave. Noen bachelorutdanninger gir direkte tilgang på masterutdanning; integrert master. 

Mastergrad (kandidatgrad)  

Mastergraden i Danmark går over 2 år og gir 120 studiepoeng, likt som i Norge. Noen masterutdanninger kan vare opp mot 3 år, som medisin, veterinærmedisin og noen utdanninger innen kunst. Utdanningsprogrammene er forskningsbaserte eller spesialiserte og avsluttes med en masteroppgave.  

Ph.d.  

Ph.d. er en forskningsutdanning og tar 3 år å fullføre. Totalt tar det 8 år å motta en Ph.d., ved siden av bachelor- og mastergraden som kreves for å kvalifisere til opptak. Under studieløpet utfører du et forskningsprosjekt og skriver en avhandling som senere skal forsvares i en offentlig høring. Når du består denne, mottar du din Ph.d.-grad.  
 

Les mer om å være student i Danmark:

 

Det danske språket

Norsk og dansk deler mange likheter selv om uttalelsen er veldig ulik. Det er derimot noen ord som skiller seg ut og som er godt å ha kontroll over. Lær deg noen ord og uttrykk det er lurt å ha kontroll over under din studietid i Danmark.

Lær mer

  

Studentvisum

Trenger du et studentvisum for å studere i Danmark? Finn ut hvem som må ha studentvisum, søknadsprosessen, dokumentkrav og få annen nyttig informasjon.

Lær mer

  

Bo- og levekostnader

Dersom du vurdere å studere i Danmark er det lurt å være forberedt på kostnadene i landet. Her kan du lese alt om bo- og levekostnader i Danmark, inkludert tips til hvor du kan finne leiligheter.

Lær mer

 

Studielån- og stipend

Skal du studere i Danmark og skal søke om studiestøtte? Du kan søke støtte fra enten Lånekassen i Norge eller SU i Danmark. Her er alt du må vite.

Lær mer

  

Søknad- og opptakskrav

Søknad- og opptakskravene i Danmark varierer avhengig av hvilken utdanning, hvilket nivå og språket utdanningen undervises i. Her får du en oversikt over hva som gjelder av søknad- og opptakskrav for studier i Danmark.

Lær mer

 

Dansk kultur

Du har kanskje allerede besøkt Danmark flere ganger tidligere, men hvilken kultur møter du når du skal studere der? Bli kjent med den danske kulturen!

Lær mer

  

Studieopplevelser

Hva skal du finne på i Danmark når du ikke studerer? Du har mange spennende muligheter, men her gir vi deg våre beste tips! 

Lær mer

 

Jobbe ved siden av studiene

Planlegger du å jobbe ved siden av studiene i Danmark? For å jobbe i Danmark trenger du blant annet et dansk personnummer. Her kan lese om hva som kreves for å få lov til å jobbe ved siden av studiene!

Lær mer

  

Danmarks topp 5 universiteter

Selv om Danmark kun har 8 universiteter, havner flere av dem høyt på listen over verdens beste universiteter. Se Danmarks topp 5 universiteter her!

Lær mer

 

 

 Kilder: ufm.dk

Sist oppdatert: 03 jan 2023
Guro Rønning
Stedfortredende Site Manager

Du kan kanskje også være interessert i:

Sist oppdatert: 03.01.2023

Studere i USA: Bolig- og levekostnader

Hvor dyrt er det å bo og leve i USA? Prisene kan variere stort mellom ulike stater og byer, men vi deg en oversikt.

Les mer
Sist oppdatert: 09.01.2023

Studere i Sør-Afrika: Den sørafrikanske kulturen

Før du starter dine utenlandsstudier, kan det være lurt å gjøre seg kjent med kulturen og tradisjonene. Lær om den sørafrikanske kulturen og de ulike tradisjonene!

Les mer
Sist oppdatert: 03.01.2023

Studere i Argentina: Argentinas beste universiteter

Blant Argentinas 115 universiteter er det to som skiller seg ut som de beste i landet. Finn ut av hvilke som er de to beste! Kanskje finner du ditt neste studiested?

Les mer