Studere i Sør-Afrika
09 jan 2023

Studere i Sør-Afrika: Utdanningssystemet

Utdanningssystemet i Sør-Afrika har vært gjennom en stor forandring de seneste årene, og spesielt etter Apartheid-regimet. Landet ønsker at deres utdanningssystem skal bli mer innovativt med en bedre infrastruktur, som skal føre til at arbeidskraften blant studenter øker. For å få til dette har blant annet den sørafrikanske regjeringen lansert National Development Plan 2030 med hensikt om å minimere fattigdommen og ulikhetene i landet. Her spiller utdanningssystemet en viktig rolle, da målet er å gjøre utdanning mer tilgjengelig for alle, uavhengig av bakgrunn.  

I tråd med dette jobber det sørafrikanske departementet for høyere utdanning og opplæring med å implementere solide retningslinjer for økonomisk støtte til, først og fremst, lokale studenter, men også generelt styrke styringen av utdanningssektoren i landet. 

Finn et studium

Vil du studere i Sør-Afrika? Finn og sammenlign utdanninger

Utdanninger i Sør-Afrika

 

Ulike utdanningsnivåer i Sør-Afrika 

 
BACHELORGRAD 

I Sør-Afrika går en bachelorgrad vanligvis over tre år, men du kan velge å bygge på med ekstra år. Dette blir kalt et honours-år, og vil gi deg ekstra studiepoeng. Noen mastergrader krever at du har tatt dette ekstra året for å komme inn. Skoleåret begynner i februar og avsluttes i november. Året er vanligvis delt inn i to semestre, med en ferie i månedsskiftet juni/juli. Bachelorgraden avsluttes med at du skriver en bacheloroppgave. 

MASTERGRAD 

Mastergradene i Sør-Afrika varer mellom ett og to år, og det skilles mellom forskningsbasert mastergrad, undervisningsbasert mastergrad og en kombinasjon av disse. Masterstudiene kombinerer teoretisk og praktisk arbeid, som leder til at du skriver en masteroppgave mot slutten av studiet. Skoleåret er lagt opp på samme måte som med en bachelorgrad.  

PH.D. 

Hvis du ønsker å studere videre til en Ph.d. er det også mulig i Sør-Afrika. Hvis du studerer fulltid, er det mulig å fullføre graden på to til tre år, men det er vanlig at man bruker litt lengre tid. Ph.d.-programmene følger de samme mønstrene og har samme kvaliteten som tilsvarende studieløp i Europa. Studiet avsluttes med en avhandling som viser ditt forskingsbidrag til ditt fagområde.  

Undervisningsspråk i Sør-Afrika 

Undervisningen foregår på engelsk ved de fleste universitetene i Sør-Afrika. Det er derfor anbefalt at du har sterke engelskspråklige ferdigheter. Hvis engelsk ikke er ditt morsmål, må du som regel gjennomføre en test for å vise dine engelskferdigheter. Noen studiesteder har også undervisning, helt eller delvis, på afrikaans, så du har faktisk mulighet til å lære deg et nytt språk. I disse tilfellene er det vanlig at lærersteder tilbyr internasjonale studenter språkkurs i afrikaans.

Les mer om å være student i Sør-Afrika:
 

 

Studentvisum

Trenger du et studentvisum for å studere i Sør-Afrika? Finn ut hvem som må ha studentvisum, søknadsprosessen, dokumentkrav og få annen nyttig informasjon.

Lær mer

  

Bo- og levekostnader

Dersom du vurdere å studere i Sør-Afrika er det lurt å være forberedt på kostnadene i landet. Her kan du lese alt om bo- og levekostnader i Sør-Afrika.

Lær mer

 

Studielån- og stipend

Skal du studere i Sør-Afrika og skal søke om studiestøtte? Da kan du søke om studiestøtte fra Lånekassen i Norge. Her er alt du må vite.

Lær mer

  

Søknad- og opptakskrav

Søknad- og opptakskravene i Sør-Afrika varierer avhengig av hvilken utdanning, hvilket nivå og språket utdanningen undervises i. Her får du en oversikt over hva som gjelder av søknad- og opptakskrav for studier i Sør-Afrika.

Lær mer

 

Sørafrikansk språk og kultur

Du vet kanskje mye om Sør-Afrika allerede, men hvilken kultur møter du når du skal studere der? Bli kjent med den sørafrikanske kulturen!

Lær mer

  

Studieopplevelser

Hva skal du finne på i Sør-Afrika når du ikke studerer? Du har mange spennende muligheter, men her gir vi deg våre beste tips! 

Lær mer

 

Jobbe ved siden av studiene

Planlegger du å jobbe ved siden av studiene i Sør-Afrika? For å jobbe i Sør-Afrika trenger du blant annet et studentvisum. Her kan lese om hva som kreves for å få lov til å jobbe ved siden av studiene!

Lær mer

  

Sør-Afrikas topp 5 universiteter

Du finner mange spennende universiteter i Sør-Afrika. Hvilken av dem er de beste? Se Sør-Afrikas topp 5 universiteter her!

Lær mer

 

Det sørafrikanske språket

Afrikaans er kanskje ikke det letteste språket, men det er lurt å ha noen kunnskaper.  Lær deg noen ord og uttrykk det er lurt å ha kontroll over under din studietid i Sør-Afrika.

Lær mer


 
Kilder: ansa.no

Sist oppdatert: 09 jan 2023