Studere i Sør-Afrika
09 jan 2023

Studere i Sør-Afrika: Den sørafrikanske kulturen

Det er umulig å beskrive Sør-Afrika med ett ord, fordi landet er så mangfoldig. Her får du likevel en liten oversikt over sørafrikansk kultur og tradisjoner.

Sørafrikansk historie

Faktisk så er det et av de mest multikulturelle landene i verden med sine flere offisielle språk og innflytelse fra andre land. Sør-Afrika har satt store spor i historiebøkene. På midten av 1600-tallet startet Nederland den europeiske koloniseringen av Sør-Afrika, som førte til at nesten alle landets opprinnelige beboere ble drept eller gjort om til slaver. Sent på 1700-tallet okkuperte Storbritannia koloniseringen av landet.  

Apartheid

Videre er landet kjent for dets apartheid-regime som pågikk fra 1948 til 1994, hvor det ble etablert lover som sa at ingen svarte skulle ha politiske, sosiale eller økonomiske rettigheter. Nesten 30 år senere jobber landet fortsatt på med å komme seg etter regimet ved å jobbe for et likestilt samfunn og bekjempe rasesegregering. 

Til tross for landets noe dystre historie, kan Sør-Afrika by på en kultur av en unik sammensetning. Nedenfor har du en liten smakebit på hva som kjennetegner landet.  

 

Finn et studium

Vil du studere i Sør-Afrika? Finn og sammenlign utdanninger

Utdanninger i Sør-Afrika

 

Sørafrikansk mat 

Den mangfoldige sørafrikanske kulturen gjenspeiles også på kjøkkenet. I dag kjennetegnes den sørafrikanske matkulturen av en kombinasjon av de opprinnelige mattradisjonene før kolonitiden med innflytelse fra Nederland, Storbritannia, India og Malaysia. Generelt er ofte maten søtere enn hva vi er vant med, hvor chutney ofte er en populær ingrediens. 

Typisk består en sørafrikansk matrett av kjøtt og grønnsaker. Landets nasjonalrett, bobotie, som kan minne litt om en sheperd’s pie, består av stekt kjøttdeig, brødsmuler, krydder, chutney og aprikos med en egg- og melkeblanding på toppen. Andre typiske kulinariske opplevelser er blant annet boerewors, en pølse med smak av koriander, og biltong, soltørket kjøtt som kan minne litt om spekekjøtt. 

Dyreriket 

Noe av det første man tenker på når noen nevner Sør-Afrika må nok være dyreriket. Sør-Afrika har flere nasjonalparker hvor de typiske safaridyrene lever, som elefant, løve, sjiraff, nesehorn og gepard, men i grenseområdene til nabolandene finnes det også ørkenområder med hyener, surikater og jordsvin.  

Men dyreriket i Sør-Afrika består av mer enn dyrene du kjenner fra Disney-klassikeren Løvenes Konge. Drar du sør for Cape Town til Simon’s Town og Boulder’s Beach, får du sett området der 3000 par pingviner hekker. I tillegg, utenfor Simon’s Town, kan du dra på hvithaisafari, som anses for å være noe av det mest spektakulære du kan oppleve i Sør-Afrika. 

Sørafrikansk personlighet 

Sørafrikanere blir sett på som varme, høflige og imøtekommende mennesker, og det er ikke uvanlig at man hilser på hverandre på gaten, på bussen, på den lokale kafeen, selv om man ikke kjenner hverandre. Hvis noen ser at du trenger hjelp, vil de som regel gjøre alt de kan for å hjelpe deg.  

Det er verdt å merke seg at du bør være litt forsiktig med hva du sier hvis en politisk diskusjon oppstår. Politikk, apartheid, rasisme og vold er fortsatt sensitive emner i Sør-Afrika, så istedenfor å dele din kunnskap, er det bedre å lytte til hva de lokale har å si i stedet.  

Sikkerhet 

Det er viktig å være klar over hvor sikkert et land er før du reiser, uansett hvor du skal. Sør-Afrikas kriminalstatistikk er forholdsvis høy sammenliknet med Norge, spesielt når det gjelder vold, tyverier og svindel. Det kan derfor være lurt å ta noen forholdsregler i Sør-Afrika, for eksempel ved å unngå alene, ikke oppsøke ekstra utsatte områder og passe på verdisakene dine. Gjør du dette, minimerer du risikoen sterkt for at en ubehagelig situasjon oppstår. 

Les mer om å være student i Sør-Afrika:
 

Utdanningssystemet

Sør-Afrika er et spennende land å studere i. Men hvordan fungerer utdanningen her? Ta et minutt eller to og bli bedre kjent med det danske utdanningssystemet!

Lær mer

 

Studentvisum

Trenger du et studentvisum for å studere i Sør-Afrika? Finn ut hvem som må ha studentvisum, søknadsprosessen, dokumentkrav og få annen nyttig informasjon.

Lær mer

  

Bo- og levekostnader

Dersom du vurdere å studere i Sør-Afrika er det lurt å være forberedt på kostnadene i landet. Her kan du lese alt om bo- og levekostnader i Sør-Afrika.

Lær mer

 

Studielån- og stipend

Skal du studere i Sør-Afrika og skal søke om studiestøtte? Da kan du søke om studiestøtte fra Lånekassen i Norge. Her er alt du må vite.

Lær mer

  

Søknad- og opptakskrav

Søknad- og opptakskravene i Sør-Afrika varierer avhengig av hvilken utdanning, hvilket nivå og språket utdanningen undervises i. Her får du en oversikt over hva som gjelder av søknad- og opptakskrav for studier i Sør-Afrika.

Lær mer

 

Sørafrikansk språk og kultur

Du vet kanskje mye om Sør-Afrika allerede, men hvilken kultur møter du når du skal studere der? Bli kjent med den sørafrikanske kulturen!

Lær mer

  

Studieopplevelser

Hva skal du finne på i Sør-Afrika når du ikke studerer? Du har mange spennende muligheter, men her gir vi deg våre beste tips! 

Lær mer

 

Jobbe ved siden av studiene

Planlegger du å jobbe ved siden av studiene i Sør-Afrika? For å jobbe i Sør-Afrika trenger du blant annet et studentvisum. Her kan lese om hva som kreves for å få lov til å jobbe ved siden av studiene!

Lær mer

  

Sør-Afrikas topp 5 universiteter

Du finner mange spennende universiteter i Sør-Afrika. Hvilken av dem er de beste? Se Sør-Afrikas topp 5 universiteter her!

Lær mer

Kilder: snl.no, fn.no, rocapply.com, travelsafe-abroad.com

Sist oppdatert: 09 jan 2023