Studere i Sør-Afrika
09 jan 2023

Studere i Sør-Afrika: Bo- og levekostnader

Generelt sett er bolig- og levekostnader relativt lave for internasjonale studenter i Sør-Afrika, iallfall hvis du sammenlikner med prisene i Norge. I likhet med de fleste land, er levekostnadene høyere i de største byene som Pretoria, Johannesburg og Cape Town. 

Finn et studium

Vil du studere i Sør-Afrika? Finn og sammenlign utdanninger

Utdanninger i Sør-Afrika

 

Gjennomsnittlig levekostnader 

Det kommer selvfølgelig an på livsstilen din og hvor du bor, men som internasjonal student vil du kunne klare deg fint på 17.800 ZAR-21.500 ZAR (ca. 10.000 NOK-12.000 NOK) i måneden. For å gi et bilde av hva slags kostnader du kan forvente deg, har vi samlet ulike gjennomsnittspriser på ting du sikkert får god bruk for. Disse kostnadene basert på prisene i Cape Town, da dette er en av byene som er mest populære for internasjonale studenter å studere i. 

Noen gjennomsnittskostnader

  • Månedsleie for bolig (1- roms leilighet i sentrum): 12.000 ZAR (ca. 6.700 NOK)
  • Månedskort for kollektivtransport: 520 ZAR (ca. 290 NOK)
  • Måltid på restaurant (mellomklasse): 150 ZAR (ca. 83 NOK)
  • Cappuccino: 31 ZAR (ca. 17 NOK)
  • En flaske vin: 80 ZAR (ca. 44 NOK)
  • Vannflaske (1.5 liter): 15 ZAR (ca. 8 NOK)
  • Melk (1 liter): 16 ZAR (ca. 9 NOK)
  • Kinobillett: 100 ZAR (ca. 56 NOK) 

 
Merk: Disse kostnadene er fra desember 2022. 

Bo-muligheter 

De fleste universitetene i Sør-Afrika tilbyr bolig til studenter på campus. Det vanligste er delt leilighet, hvor du enten kan ha ditt eget rom eller dele med flere. Avhengig av hva du velger, vil dette koste deg mellom 46.000 ZAR og 60.000 ZAR (ca. 25.700 NOK og 33.500 NOK) i året. 

Om du heller ønsker mer privatliv, er det selvfølgelig også mulig å leie privat. Da er det generelt viktig å undersøke grundig før du blant annet skriver under på en kontrakt, for å unngå svindel. Du må også mest sannsynlig betale et depositum som du vil få tilbake den dagen du flytter ut. 

Helsekostnader 

Som internasjonal student kan du benytte deg av den offentlige helsehjelpen i Sør-Afrika, men den kan ofte være noe begrenset, og det kan derfor være nødvendig å oppsøke private helseklinikker for å få den hjelpen man trenger. For å få studentvisum i Sør-Afrika for opphold lenger enn 90 dager, må du ha en lokal helseforsikring, og dermed vil det minske kostnadene dine hvis du har behov for helsehjelp. En helseforsikring som er anbefalt for internasjonale studenter er Momentum Health

Les mer om å være student i Sør-Afrika:
 

Utdanningssystemet

Sør-Afrika er et spennende land å studere i. Men hvordan fungerer utdanningen her? Ta et minutt eller to og bli bedre kjent med det danske utdanningssystemet!

Lær mer

 

Studentvisum

Trenger du et studentvisum for å studere i Sør-Afrika? Finn ut hvem som må ha studentvisum, søknadsprosessen, dokumentkrav og få annen nyttig informasjon.

Lær mer

  

Bo- og levekostnader

Dersom du vurdere å studere i Sør-Afrika er det lurt å være forberedt på kostnadene i landet. Her kan du lese alt om bo- og levekostnader i Sør-Afrika.

Lær mer

 

Studielån- og stipend

Skal du studere i Sør-Afrika og skal søke om studiestøtte? Da kan du søke om studiestøtte fra Lånekassen i Norge. Her er alt du må vite.

Lær mer

  

Søknad- og opptakskrav

Søknad- og opptakskravene i Sør-Afrika varierer avhengig av hvilken utdanning, hvilket nivå og språket utdanningen undervises i. Her får du en oversikt over hva som gjelder av søknad- og opptakskrav for studier i Sør-Afrika.

Lær mer

 

Sørafrikansk språk og kultur

Du vet kanskje mye om Sør-Afrika allerede, men hvilken kultur møter du når du skal studere der? Bli kjent med den sørafrikanske kulturen!

Lær mer

 

Jobbe ved siden av studiene

Planlegger du å jobbe ved siden av studiene i Sør-Afrika? For å jobbe i Sør-Afrika trenger du blant annet et studentvisum. Her kan lese om hva som kreves for å få lov til å jobbe ved siden av studiene!

Lær mer

  

Sør-Afrikas topp 5 universiteter

Du finner mange spennende universiteter i Sør-Afrika. Hvilken av dem er de beste? Se Sør-Afrikas topp 5 universiteter her!

Lær mer

 

Det sørafrikanske språket

Afrikaans er kanskje ikke det letteste språket, men det er lurt å ha noen kunnskaper.  Lær deg noen ord og uttrykk det er lurt å ha kontroll over under din studietid i Sør-Afrika.

Lær mer


 
 
Kilder: momentum.co.za, numbeo.com

Sist oppdatert: 09 jan 2023