Studere i Sør-Afrika
09 jan 2023

Studere i Sør-Afrika: Søknad- og opptakskrav

Søknadsprosessen og hva de ulike lærerstedene krever av dokumentasjon og kompetanse varierer fra land til land. Det kan kanskje være vanskelig å finne riktig informasjon for akkurat det landet du ønsker å studere i, men vi har derfor samlet informasjonen du trenger for å komme inn på ditt drømmestudium i Argentina.   

 

Finn et studium

Vil du studere i Sør-Afrika? Finn og sammenlign utdanninger

Utdanninger i Sør-Afrika

 

Søknadsfrist 

Søknadsfristen varierer fra universitet til universitet, så her må du sjekke ut hjemmesiden til den konkrete skolen/skolene du vil søke på for å finne riktig informasjon. Generelt anbefales det å være tidlig ute med søknaden. 

Søknadsprosess 

Hvordan søknadsprosessen foregår avhenger av hvilket utdanningsnivå du skal søke på, samt at det kan variere fra universitet til universitet. Derfor anbefaler vi alltid at du dobbeltsjekker informasjonen som gjelder for lærestedet du skal søke på. Her får du en generell oversikt: 

BACHELORGRAD 

Når du skal søke på en bachelorgrad i Sør-Afrika, må du søke direkte til universitetet. Søknadskjema finner du på skolens nettsider. Sammen med søknaden må du legge ved en kopi av vitnemålet til, både på norsk og på engelsk. Disse må være stemplet hos en offentlig institusjon, for eksempel skolen du har gått på. Videre må du også betale en søknadsavgift på 500-2.000 norske kroner. 

MASTERGRAD 

I likhet med en bachelorgrad, søker du også på en mastergrad via skolens nettsider. Sammen med utfylt søknadskjema må du også legge ved engelsk utgave av: 

  • Vitnemålet fra bachelorgrad 
  • Motivasjonsbrev 
  • Ett eller flere anbefalingsbrev 
  • CV 
  • I noen tilfeller må du også legge ved noe skriftlig arbeid du har gjort 

 
Utveksling

Hvis du ikke ønsker å ta en hel grad i Sør-Afrika, men likevel vil oppleve hvordan det er å være student i landet, kan du dra dit på utveksling. Norske skoler har ulike utvekslingsavtaler, så ta kontakt med skolen din for å finne ut av hvilke argentinske universiteter de har avtale med. Som utvekslingsstudent er det viktig å huske på at ditt norske lærersted må forhånds- og ettergodkjenne fagene. 

Opptakskrav 

Hva slags opptakskrav som er gjeldende for deg, avhenger av hvilket universitet du ønsker å studere ved og hvilken grad du skal ta. Her får du likevel en generell oversikt: 

BACHELORGRAD 

For å kunne søke på en bachelorgrad i Sør-Afrika, må du ha generell studiekompetanse. I noen tilfeller stiller også universitetene krav til spesifikke fag du må ha fullført på videregående eller at du må gjennomføre ulike opptakstester.  

I tillegg må du søke om et såkalt Excemption Certificate, en bekreftelse fra sørafrikanske myndigheter på at din norske skolegang er på samme nivå som tilsvarende skolegang i Sør-Afrika. Du kan søke om denne bekreftelsen her. Her må du også legge ved en norsk og en engelsk kopi av vitnemålet ditt og en kopi av passet ditt. Kopiene må være stemplet hos enten Fylkesmannen er den sørafrikanske ambassaden i Oslo.  

MASTERGRAD 

Du må ha en faglig relevant bachelorgrad for å kunne søke deg videre til en mastergrad. Ved enkelte lærersteder kreves det at du tar et såkalt honours-år, altså et ekstra studieår, for å kunne studere på masternivå i Sør-Afrika. Opptaket baseres vanligvis på karaktersnitt, bacheloroppgaven eller spesifikke fag du må ha hatt som en del av bachelorgraden din.  

Språkkrav

Uansett om du skal studere på bachelor- eller masternivå, krever de fleste sørafrikanske universiteter at du må ta en språktest for å bevise dine engelskkunnskaper. De vanligste engelske språktestene er IELTS og TOEFL. Du kan lese mer om ulike språktester her.   

Selv om det vanligste undervisningsspråket i Sør-Afrika er engelsk, er det også noen lærersteder som tilbyr undervisning kun eller delvis på afrikaans. Hvis du ønsker å studere ved et av disse universitetene, er det ikke generelt sett et krav for språktest i afrikaans. Men undersøk språkkravene nøye for den skolen du vil søke på, da kravene kan variere. Det er vanlig praksis at skolene som har afrikaans som undervisningsspråk tilbyr språkkurs, slik at du skal ha mulighet til å studere på dette språket. Merk at uavhengig av undervisningsspråk, foregår eksamen og andre oppgaveinnleveringer på engelsk.
 

Les mer om å være student i Sør-Afrika:
 

Utdanningssystemet

Sør-Afrika er et spennende land å studere i. Men hvordan fungerer utdanningen her? Ta et minutt eller to og bli bedre kjent med det danske utdanningssystemet!

Lær mer

 

Studentvisum

Trenger du et studentvisum for å studere i Sør-Afrika? Finn ut hvem som må ha studentvisum, søknadsprosessen, dokumentkrav og få annen nyttig informasjon.

Lær mer

 

Studielån- og stipend

Skal du studere i Sør-Afrika og skal søke om studiestøtte? Da kan du søke om studiestøtte fra Lånekassen i Norge. Her er alt du må vite.

Lær mer

  

Søknad- og opptakskrav

Søknad- og opptakskravene i Sør-Afrika varierer avhengig av hvilken utdanning, hvilket nivå og språket utdanningen undervises i. Her får du en oversikt over hva som gjelder av søknad- og opptakskrav for studier i Sør-Afrika.

Lær mer

 

Sørafrikansk språk og kultur

Du vet kanskje mye om Sør-Afrika allerede, men hvilken kultur møter du når du skal studere der? Bli kjent med den sørafrikanske kulturen!

Lær mer

  

Studieopplevelser

Hva skal du finne på i Sør-Afrika når du ikke studerer? Du har mange spennende muligheter, men her gir vi deg våre beste tips! 

Lær mer

 

Jobbe ved siden av studiene

Planlegger du å jobbe ved siden av studiene i Sør-Afrika? For å jobbe i Sør-Afrika trenger du blant annet et studentvisum. Her kan lese om hva som kreves for å få lov til å jobbe ved siden av studiene!

Lær mer

  

Sør-Afrikas topp 5 universiteter

Du finner mange spennende universiteter i Sør-Afrika. Hvilken av dem er de beste? Se Sør-Afrikas topp 5 universiteter her!

Lær mer

 

Det sørafrikanske språket

Afrikaans er kanskje ikke det letteste språket, men det er lurt å ha noen kunnskaper.  Lær deg noen ord og uttrykk det er lurt å ha kontroll over under din studietid i Sør-Afrika.

Lær mer

 
 
Kilder: mb.usaf.ac.za, ansa.no

Sist oppdatert: 09 jan 2023