Hvilken by er Norges beste studentby? Hjelp oss med å kåre vinneren - delta her 🎓

Filtrer etter
Tannlege
Utdanningstype
Sted
Utdanningsform
Vis alle filter
Viser 1-20 av 34 treff
1
2
Annonser

Flere kategorier innen Tannlege

Artikler innen Tannlege

Populære studiesteder

Reportasjer innen Tannlege

Hvorfor ta en tannlegeutdanning? 

Tannhelsetjenesten er en viktig del av den norske helsetjenesten. En tannlegeutdanning, eller en utdanning i Odontologi som det også heter, passer for deg som er interessert i helsefag, har stødige hender og som ønsker å jobbe med mennesker. Som utdannet tannlege vil du jobbe med pasienters munnhygiene og helsevaner, behandle sykdommer i munnhule og kjeve, samt reparere skadede tenner. Andre vanlige arbeidsoppgaver er behandling av betennelse i tannkjøttet, tannstillingsfeil samt å sette inn tannerstatninger. Som tannlege vil du møte på mange ulike mennesker hver dag, og du bør derfor også være god på kommunikasjon og vise å omsorg for andre. 

Tannlege er en beskyttet yrkestittel, som betyr at du må få autorisasjon for å kunne praktisereyrket i Norge. For å få autorisasjon kreves ett fullført femårig profesjonsstudium i odontologi. Autorisasjon søker du selv om fra Helsedirektoratet etter endt utdanning. 

Tannlegeutdanning i Norge 

Tannlegestudiet er krevende og du bør jobbe hardt og systematisk for å få de nødvendige kunnskapene. For å kunne diagnostisere, behandle og forebygge orale sykdommer kreves det, på lik linje som i medisinstudiet, kunnskap i realfag som anatomi, kjemi og biokjemi. I den første delen av studiet vil det være fokus på disse fagområdene, i tillegg til samfunns- og metodefag og labratorieundervisning. Du får deretter øve på teknikker og ferdigheter som er nødvendig for å lykkes som tannlege på et odontologisk ferdighetssenter. Videre vil du, parallelt med teoretisk undervisning, jobbe praktisk med pasienter. 

I løpet at studiet vil du lære deg å stille diagnoser, behandle sykdommer, tannstillingsfeil og utviklingsforstyrrelser. Ettersom at en viktig del av tannlegeyrket er å gi pasienter råd om hvordan de kan forebygge tann- og munnsykdommer, vil du også lære om kommunikasjon og motivasjon for å hjelpe pasienter til å ta vare på tennene sine.

Integrert master i Odontologi gir totalt 300 studiepoeng. Etter endt studium kan du spesialisere deg innen områder som kjeveortopedi, barnetannpleie eller protetikk. Du kan også ta en doktorgrad. 

I Norge finnes det tre universiteter som tilbyr studier innen odontologi. Disse er: 

  • Universitetet i Bergen 
  • Universitetet i Oslo 
  • Universitetet i Tromsø

Ta tannlegeutdanningen i utlandet

Det er generelt høye poengkrav for å komme inn på tannlegestudiet i Norge. Det er derfor mange som velger å ta tannlegeutdanningen i utlandet. Det finnes flere gode alternativer, hvor det vanligste er det å studere i sentral-Europa eller i Tyskland. Hvis du ønsker å ta utdanningen i utlandet er det viktig å tenke på hvilke krav som skal oppfylles for å få autorisasjon i Norge. Ettersom tannlege er et harmonisert yrke innen EU/EØS, er det tryggest å ta utdanningen i et av disse landene. Det betyr at du som oppnår autorisasjon i landet du studerer i, har rett til autorisasjon i Norge. 

Etter avsluttet utdanning som tannlege 

Etter fullført studium i odontologi kan du, etter godkjent autorisasjon fra Helsedirektoratet, utøve yrket som tannlege. Det er generelt gode arbeidsmuligheter for autoriserte tannleger i Norge. Du kan jobbe i den offentlige tannhelsetjenesten eller i privat praksis. Det er også mulig å jobbe som rådgiver, med forskning eller undervisning. 

Etter å ha fullført et femårig profesjonsstudium samt utført yrket i praksis er det mulig å ta videre spesialistutdanning innen odontologi. Eksempel på spesialistutdanninger du kan ta er kjeveortopedi, klinisk odontologi og oral kirurgi.