Viser 1-20 av 35 treff
Les om hvordan vi sorterer resultatene
Vil du vite mer om hvordan vi sorterer våre søkeresultater? Les mer om hvordan vi rangerer utdanninger i søkeresultatet.
Viser 1-20 av 35 treff
1
2

Hvorfor ta en tannlegeutdanning? 

Tannhelsetjenesten er en viktig del av den norske helsetjenesten. En tannlegeutdanning, eller en utdanning i Odontologi som det også heter, passer for deg som er interessert i helsefag, har stødige hender og som ønsker å jobbe med mennesker. Som utdannet tannlege vil du jobbe med pasienters munnhygiene og helsevaner, behandle sykdommer i munnhule og kjeve, samt reparere skadede tenner. Andre vanlige arbeidsoppgaver er behandling av betennelse i tannkjøttet, tannstillingsfeil samt å sette inn tannerstatninger. Som tannlege vil du møte på mange ulike mennesker hver dag, og du bør derfor også være god på kommunikasjon og vise å omsorg for andre. 

Tannlege er en beskyttet yrkestittel, som betyr at du må få autorisasjon for å kunne praktisereyrket i Norge. For å få autorisasjon kreves ett fullført femårig profesjonsstudium i odontologi. Autorisasjon søker du selv om fra Helsedirektoratet etter endt utdanning. 

Tannlegeutdanning i Norge 

Tannlegestudiet er krevende og du bør jobbe hardt og systematisk for å få de nødvendige kunnskapene. For å kunne diagnostisere, behandle og forebygge orale sykdommer kreves det, på lik linje som i medisinstudiet, kunnskap i realfag som anatomi, kjemi og biokjemi. I den første delen av studiet vil det være fokus på disse fagområdene, i tillegg til samfunns- og metodefag og labratorieundervisning. Du får deretter øve på teknikker og ferdigheter som er nødvendig for å lykkes som tannlege på et odontologisk ferdighetssenter. Videre vil du, parallelt med teoretisk undervisning, jobbe praktisk med pasienter. 

I løpet at studiet vil du lære deg å stille diagnoser, behandle sykdommer, tannstillingsfeil og utviklingsforstyrrelser. Ettersom at en viktig del av tannlegeyrket er å gi pasienter råd om hvordan de kan forebygge tann- og munnsykdommer, vil du også lære om kommunikasjon og motivasjon for å hjelpe pasienter til å ta vare på tennene sine.

Integrert master i Odontologi gir totalt 300 studiepoeng. Etter endt studium kan du spesialisere deg innen områder som kjeveortopedi, barnetannpleie eller protetikk. Du kan også ta en doktorgrad. 

I Norge finnes det tre universiteter som tilbyr studier innen odontologi. Disse er: 

  • Universitetet i Bergen 
  • Universitetet i Oslo 
  • Universitetet i Tromsø

Ta tannlegeutdanningen i utlandet

Det er generelt høye poengkrav for å komme inn på tannlegestudiet i Norge. Det er derfor mange som velger å ta tannlegeutdanningen i utlandet. Det finnes flere gode alternativer, hvor det vanligste er det å studere i sentral-Europa eller i Tyskland. Hvis du ønsker å ta utdanningen i utlandet er det viktig å tenke på hvilke krav som skal oppfylles for å få autorisasjon i Norge. Ettersom tannlege er et harmonisert yrke innen EU/EØS, er det tryggest å ta utdanningen i et av disse landene. Det betyr at du som oppnår autorisasjon i landet du studerer i, har rett til autorisasjon i Norge. 

Etter avsluttet utdanning som tannlege 

Etter fullført studium i odontologi kan du, etter godkjent autorisasjon fra Helsedirektoratet, utøve yrket som tannlege. Det er generelt gode arbeidsmuligheter for autoriserte tannleger i Norge. Du kan jobbe i den offentlige tannhelsetjenesten eller i privat praksis. Det er også mulig å jobbe som rådgiver, med forskning eller undervisning. 

Etter å ha fullført et femårig profesjonsstudium samt utført yrket i praksis er det mulig å ta videre spesialistutdanning innen odontologi. Eksempel på spesialistutdanninger du kan ta er kjeveortopedi, klinisk odontologi og oral kirurgi.

Sammenlign
Nyhetsbrev
Meld deg på vårt nyhetsbrev om høyere utdanning!