Hvilken by er Norges beste studentby? Hjelp oss med å kåre vinneren - delta her 🎓

Filtrer etter
Litteraturvitenskap
Utdanningstype
Sted
Utdanningsform
Vis alle filter
Viser 1-20 av 33 treff
1
2
Annonser

Flere kategorier innen Litteraturvitenskap

Populære studiesteder

Er du interessert i tekster og skriftlige verk og hvordan vi kan bruke litteraturen for å forstå historiske, sosiale og kulturelle sammenhenger? Da er en utdanning i litteraturvitenskap midt i blinken for deg! Studiet åpner opp for flere ulike jobbmuligheter etter fullført utdanning.  

Hva er litteraturvitenskap? 

Litteraturvitenskap er studiet av litterære tekster, som skjønnlitteratur, poesi, drama og essays. Historiske og kulturelle kontekster påvirker måten vi analyserer og tolker ulike litterære verk, på samme måte som konteksten påvirker forfatterens stil, teknikker og språk. Dermed kan vi bruke litteraturen til å forstå sentrale spørsmål i nåtiden, men også ulike epoker i fortiden.  

Utdanning i litteraturvitenskap 

Det er flere universiteter og høyskoler i Norge som tilbyr utdanning i litteraturvitenskap. Utdanningen kan tas som årsstudium, bachelorgrad eller mastergrad. Studiet har et teoretisk fokus med forelesninger og seminarer, med oppfordring til å danne egne kollokviegrupper for diskusjoner og tolkninger. Mesteparten av utdanningen vil foregå på norsk, men du må også regne med å lese noe engelsk litteratur.  

Ulike fordypninger 

Flere av utdanningene i litteraturvitenskap tar i utgangspunktet for seg en allmenn tilnærming til faget, men det finnes også lærersteder som tilbyr ulike fordypninger. Eksempler på ulike spesialiseringer er barne- og ungdomslitteratur, nordisk språk og litteratur og engelsk litteratur. 

Hva lærer du? 

I utdanningen i litteraturvitenskap lærer du om forskjellige metoder du kan benytte for å tolke og analysere ulike typer av litteratur. Du vil lære om ulike litterære epoker og hvordan du kan se litteraturen i relasjon til historiske, sosiale og kulturelle aspekter.  

Videre vil du lære om forskjellige retninger innen litteraturteori, blant annet feminisme, poststrukturalisme og psykoanalyse, samt hvordan du kan bruke disse som utgangspunkt for å analysere litterære verk. Du vil også utvikle ferdigheter i kritisk tenking og evaluering, som gjør deg i stand til å forsvare egen tolkning basert på litterære, estetiske og intellektuelle kriterier. 

Typiske emner i litteraturvitenskap er blant annet: 

 • Litteraturhistorie 
 • Ulike litterære tekstformer 
 • Språkkunnskap 
 • Litteraturteori 
 • Litteraturvitenskapelig retorikk 
 • Litteraturkritikk 
 • Sentrale metoder i språk- og litteraturforskning 

Karrieremuligheter 

Med en utdanning i litteraturvitenskap åpner det seg et bredt utvalg av jobbmuligheter innen litteratur og kultur. Litteraturvitenskap er også en aktuell utdanning for deg som ønsker å bli forfatter. Tar du en mastergrad, har du også mulighet til søke deg videre på en doktorgrad i litteraturvitenskap for en karriere i akademia.   

Eksempler på andre jobbmuligheter kan blant annet være:  

 • Forlagsbransjen 
 • Språk- og tekstkonsulent 
 • Journalist og/eller anmelder 
 • Informasjonsmedarbeider 
 • Bibliotek 
 • Kommunikasjonsrådgiver 

 

Kilder: snl.no, utdanning.no, uib.no