Hvilken by er Norges beste studentby? Hjelp oss med å kåre vinneren - delta her 🎓

Viser 1-14 av 14 treff
Les om hvordan vi sorterer resultatene
Vil du vite mer om hvordan vi sorterer våre søkeresultater? Les mer om hvordan vi rangerer utdanninger i søkeresultatet.
Viser 1-14 av 14 treff

Hvorfor ta en kokkeutdanning? 

Kokkefaget er et spennende, innholdsrikt og internasjonalt fag som inneholder flere dimensjoner enn å lage mat. Faget krever kreativitet, struktur, entusiasme, effektivitet og god estetisk sans. Du kan arbeide med alt fra hurtigmat til kulinarisk kunst, på både små og store kjøkken, med varierte arbeidsoppgaver. Det er vanlig at et kjøkken organiseres på ulike måter, og at du noen steder får ansvar for en spesifikk stasjon, mens du på andre steder tilbereder hele måltidet selv. Det er derfor viktig at du er allsidig og åpen for forandring. 

I Norge skiller man mellom yrket kokk og ernæringskokk. Arbeidsoppgavene til ernæringskokker er stort sett de samme som restaurantkokker, men skiller seg ved at ernæringskokker har kunnskap om tilberedning av spesialkost. Ernæringskokker jobber derfor gjerne på helse- og omsorgsinstitusjoner for å sikre at maten som serveres er tilpasset ulike behov. 

Hvordan bli kokk? 

For å få fagbrev som kokk eller ernæringskokk må du ha fullført og bestått en yrkesfaglig utdanning ved videregående skole. Utdanningen består av to år på skole og 2 år praksis i bedrift. Det første året går du restaurant- og matfag ved vgs. År to går du videre på kokk- og servitørfag. De to siste årene har du opplæring i bedrift, enten i kokkfaget eller i ernæringskokkfaget. 

Det er også mulig å ta fagbrev som kokk i voksen alder. Voksne som skal ta fagbrev må avlegge en skriftlig eksamen og kunne dokumentere minst 5 års praksis. Det er fagopplæringskontoret i fylket du bor i som arrangerer fagprøve og vurderer din praktiske erfaring. 

Kokkeutdanning i utlandet 

For deg som ønsker å utvikle dine ferdigheter som kokk finnes det mulighet for å spesialisere deg i utlandet. Du kan for eksempel studere faget i Sveits. Du kan spesialisere deg innen kulinarisk kunst, vegetarmat eller konditori. Dette passer perfekt for deg som drømmer om å jobbe på michelin-restauranter og bli en av de beste kokkene i bransjen. 

Personlig egenskaper

En kokk bør være selvstendig, men samtidig god til å samarbeide med andre. Det er en fordel å være god på kommunikasjon da du vil snakke direkte med gjestene, men også med servitører og kollegaer på kjøkkenet. Det er viktig å kunne håndtere stress på en god måte da du vil arbeide under tidspress store deler av arbeidsdagen. Det kan være fysisk krevende å jobbe som kokk, så du bør også være i nogenlunde god fysisk form. 

Arbeidsoppgaver og jobbmuligheter

Som kokk kan du jobbe både nasjonalt og internasjonalt. Det kan for eksempel være på restauranter, kantiner, kafeer, i Forsvaret, fengsel, på skip, sykehus eller offshore. Vanlige arbeidsoppgaver kan være: 

  • Å forberde og lage varm og kald mat
  • Planlegge innkjøp og beregne priser
  • Komponere retter og sette opp menyer 
  • Behandle råvarer 
  • Kundekontakt
  • Renhold av kjøkken
  • Lede arbeidet på et kjøkken 

Som kokk må du regne med å jobbe turnus hvilket innebærer arbeid på kveldstid, helger og helligdager. Det kan derimot finnes noen arbeidsplasser som tilbyr stillinger med arbeidstid på dagtid mandag til fredag. 

Sammenlign
Nyhetsbrev
Meld deg på vårt nyhetsbrev om høyere utdanning!