Slik blir du kokk

Er du glad i å lage mat og drømmer om en gastronomisk karriere? Her får du vite mer om hva kokker gjør, hvordan du blir kokk, hvor du kan jobbe og hvilken lønn du kan forvente deg.

Hva gjør en kokk?

Kokker arbeider med alt fra å velge ut råvarer, planlegge innkjøp og sette opp menyer til å tilberede og gjøre mat klar for servering. Kokkefaget er et spennende, innholdsrikt og internasjonalt fag som praktiseres på mange ulike nivåer. Som kokk kan du arbeide med alt fra hurtigmat til unike kulinariske opplevelser, på både små og store kjøkken. Dine arbeidsoppgaver kan variere stort, avhengig av hvordan kjøkkenet er organisert. Noen steder har du ansvar for hele prosessen fra innkjøp til å forberede måltidet til gjesten, mens du på andre steder har ansvar for en spesifikk stasjon og jobber under en kjøkkensjef, eller som soussjef. Er du allsidig og åpen for forandring, finnes det et hav av muligheter som kokk.

Kokker har kunnskap om råvarer, behandling og tilberedning av disse. Kokker skal også vite mye om næringsinnhold, allergier, intoleranser, regelverk innenfor hygiene og HMS.

Vanlige arbeidsoppgaver for kokker er blant annet: 

  • Forberedelse og tilberedning av varm og kald mat
  • Planlegge innkjøp og beregne priser
  • Komposisjon av nye retter
  • Sette opp menyer
  • Behandling av råvarer
  • Ledelse 
  • Renhold

I Norge skiller man mellom yrket kokk og ernæringskokk, hvor den største forskjellen er at ernæringskokker har kunnskap om tilberedning av spesialkost. Ernæringskokker jobber derfor ofte med å sikre at maten som serveres på ulike helse- og omsorgsinstitusjoner er tilpasset mottakerens behov. 

Hvordan bli kokk? 

For å bli kokk må du ha fagbrev i kokkefaget. For å få fagbrev må du ha fullført og bestått en yrkesfaglig utdanning ved videregående skole. Utdanningen består av to år på skole og to år praksis i bedrift. Det første året på skolen går du restaurant- og matfag på vgs, og kokk- og servitørfag andre skoleår. De siste to årene av utdanningen gjennomføres i bedrift, hvor du har opplæring i enten kokkefaget eller ernæringskokkfaget. 

Bli kokk som voksen

Det er også mulig å ta fagbrev som kokk i voksen alder. Voksne som skal ta fagbrev må avlegge en skriftlig eksamen og kunne dokumentere minst 5 års praksis. Det er fagopplæringskontoret i fylket du bor i som arrangerer fagprøve og vurderer din praktiske erfaring. 

Kokkeutdanning i utlandet

Dersom du allerede har erfaring i kokkefaget og ønsker å utvikle dine ferdigheter, finnes det muligheter for å spesialisere deg i utlandet. Du kan for eksempel bli ekspert på vegetarmat, konditori eller kulinarisk kunst. Dette passer perfekt for deg som har høye ambisjoner og som drømmer om en karriere innen høyt rangerte og godt omtalte restauranter.

Vil du vite mer om kokkeutdanninger?

Motta tips om utdanninger innen restaurant- og matfag og månedlig inspirasjon.

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll inn din e-post her

Personlige egenskaper

Som kokk bør du være interessert i mat, ha en estetisk sans, være kreativ og kunne arbeide strukturert. Yrkesrollen krever at du er selvstendig, samtidig som du har gode samarbeidsevner. Det er fordelaktig om du er god på kommunikasjon da du vi snakke direkte med gjester, servitører og andre kollegaer inne på kjøkkenet. Du må kunne håndtere stress på en god måte da du under store deler av arbeidsdagen vil arbeide under tidspress. Fordi det kan være fysisk krevende å jobbe som kokk med mye aktivitet inne på kjøkkenet, bør du også være i nogenlunde god fysisk form. 

Hvor jobber kokker? 

Som utdannet kokk kan du jobbe på restauranter, kantiner, kafeer, i Forsvaret, fengsel, på sykehus, skip eller offshore. Du er også kvalifisert for stillinger innen dagligvarehandel og i næringsmiddelindustrien. Du kan jobbe både nasjonalt og internasjonalt - som kokk har du hele verden som arbeidsplass.

Du må regne med å jobbe turnus hvilket innebærer arbeid på kveldstid, helger og helligdager. Det kan derimot finnes noen arbeidsplasser som tilbyr stillinger med arbeidstid på dagtid mandag til fredag, dersom dette er avgjørende for din hverdag. 

Hva tjener en kokk? 

Nysgjerrig på månedslønnen til en kokk? Les om gjennomsnittslønnen blant menn og kvinner og i offentlig og privat sektor, samt den historiske lønnsutviklingen for yrket. 

Les om lønnen her

Kilder: ssb.no, utdanning.no, swisseducationgroup.no, finedininglovers.com

Picture of Karoline Sten

Karoline Sten

Site Manager (Vis mer)
Karoline jobber som Site Manager på studentum.no og hjelper studieinteresserte med å finne utdanning i og utenfor Norge. Karoline er født og oppvokst i Norge, men bor og jobber nå i Stockholm. Hun har en bachelorgrad i turismevitenskap med medieteknikk som sideemne fra Södertörns Högskola i Stockholm. Hun har også en årsenhet i Reiselivsledelse fra UIS. (Vis mindre)

About

Karoline jobber som Site Manager på studentum.no og hjelper studieinteresserte med å finne utdanning i og utenfor Norge. Karoline er født og oppvokst i Norge, men bor og jobber nå i Stockholm. Hun har en bachelorgrad i turismevitenskap med medieteknikk som sideemne fra Södertörns Högskola i Stockholm. Hun har også en årsenhet i Reiselivsledelse fra UIS.

Annonser