Slik blir du revisor

Er du interessert i tall og økonomi? Her får du vite mer om hva revisorer gjør, hvordan du blir revisor, hvor du kan jobbe og hvilken lønn du kan forvente deg.

Hva gjør en revisor? 

En revisor jobber med å undersøke og godkjenne de økonomiske omstendighetene i en bedrift. Det vil si at en revisor kontrollerer at årsregnskapet til bedrifter er utført korrekt i henhold til gjeldende lover og regler.  

Revisoren skal ha en nøytral rolle til bedriften, som vil si at vedkommende ikke skal ha noen annen kobling til virksomheten enn oppgaven som regnskapskontrollør. Mens en regnskapsfører setter opp regnskapet, er det revisoren som kontrollerer opplysningene. I tillegg til å kontrollere regnskapet til en bedrift, kan du som revisor også hjelpe til med økonomisk rådgivning.  

Vanlige arbeidsoppgaver for en revisor kan være:

  • revisjon av virksomheter innen ulike bransjer 
  • rådgivning 
  • kontakt med bedriftskunder 
  • utarbeide årsoppgjør og skattemeldinger 
  • konsulenttjenester knyttet til revisjonsarbeidet 
  • lede andre ved gjennomføring av revisjon 

Hvordan blir jeg revisor? 

For å bli en statsautorisert revisor må du ha fullført en mastergrad i regnskap og revisjon, samt gjennomføre en treårig praksisperiode. Et typisk studieløp består av en bachelor i økonomi og administrasjon, etterfulgt av enten en mastergrad i regnskap og revisjon eller i økonomi og administrasjon/ledelse.  

Dersom du har en mastergrad i økonomi og administrasjon, må du ta en ettårig mastergrad i regnskap og revisjon for å kvalifisere som autorisert revisor Hvis du har en annen bachelor- eller mastergrad, kan disse også kvalifisere til en master i regnskap og revisjon. Sjekk med din skole om hvilke krav som gjelder. 

Utdanningen tilbys flere steder i Norge, både på heltid og deltid. 

Autorisasjon som revisor

For å få tittelen som statsautorisert revisor, er det krav om å fullføre en relevant praksis periode over tre år. I løpet av praksisperioden må minst to av årene bestå av variert arbeid innen revisjon av årsregnskap, hvor variert arbeid innebærer at du må ha revidert årsregnskap innenfor minst seks forskjellige bransjer under veiledning av en revisor. Når praksisen er fullført, kan du søke om å bli statsautorisert revisor hos Finanstilsynet. 

Etterutdanning

Hvis du skal jobbe som statsautorisert revisor, er det viktig at du alltid er oppdatert på de gjeldende lovene og reglene. Derfor er det nødvendig for en revisor å fylle på kunnskap underveis. Som en integrert del av jobben din er det krav om en regelmessig etterutdanning, hvor du hvert tredje år må ha minst 120 kurstimer. 

Personlige egenskaper 

Som revisor er det viktig at har en god tallforståelse og analytiske evner. Ettersom du vil jobbe med å gi råd til og konsultere mange mennesker i ulike bransjer, vil gode samarbeids- og kommunikasjonsferdigheter gjøre deg i stand stil å utføre ditt arbeid mer effektivt. Du bør også være strukturert og ha en god sans for tidsplanlegging.  

Hvor jobber revisorer? 

De fleste revisorer jobber i nasjonale og internasjonale revisjonspliktige bedrifter. Dermed er det mange ulike bedrifter og mennesker du kan samarbeide med. Du kan også starte ditt eget selskap eller en konsultasjonsvirksomhet. Dersom du ønsker å jobbe som noe annet enn en revisor, kan du også jobbe innen regnskap, økonomi eller ledelse. 

Hva tjener en revisor? 

Nysgjerrig på månedslønnen til en revisor? Les om gjennomsnittslønnen blant menn og kvinner og i offentlig og privat sektor, samt den historiske lønnsutviklingen for yrket. 

Les om lønnen her

Kilder: visma.no, utdanning.no, finansrådet.no, revisorforeningen.no, finanstilsynet.no 

Picture of Synne Krogstad

Synne Krogstad

Digital Content Editor (Vis mer)
Synne jobber som Digital Content Editor på studentum.no og hjelper studieinteresserte med å finne sin utdanning i og utenfor Norge. Synne er født og oppvokst i Norge, men bor og jobber nå i Stockholm. Hun har en bachelorgrad i journalistikk fra OsloMet og en mastergrad i motevitenskap fra Stockholm Universitet. Hun skriver content om flere temaer innen høyere utdanning, men har ekspertise innen journalistikk og mote. (Vis mindre)

About

Synne jobber som Digital Content Editor på studentum.no og hjelper studieinteresserte med å finne sin utdanning i og utenfor Norge. Synne er født og oppvokst i Norge, men bor og jobber nå i Stockholm. Hun har en bachelorgrad i journalistikk fra OsloMet og en mastergrad i motevitenskap fra Stockholm Universitet. Hun skriver content om flere temaer innen høyere utdanning, men har ekspertise innen journalistikk og mote.

Annonser