29 jun 2023

Slik blir du prosjektleder

Er du glad i å ta styringen? Blir du motivert av å se utviklingen av et prosjekt fra start til slutt? Da er kanskje prosjektleder yrket for deg! Her finner du informasjon om en prosjektleders hverdag og egenskaper, hvordan du kan bli prosjektleder og hva gjennomsnittslønnen til prosjektledere er. 

Hva gjør en prosjektleder? 

En prosjektleder har ansvaret for å planlegge, organisere, koordinere og styre ulike prosjekter fra start til slutt for å oppnå et bestemt mål. Det innebærer koordinering av ansatte med komplementerende ferdigheter og kunnskap, ulike ressurser og tidsplaner for å sikre at prosjekter fullføres i tide og innenfor budsjett.   

Typiske arbeidsoppgaver 

 • Planlegge, gjennomføre og evaluere prosjekter. 
 • Ha ansvaret for at prosjektet leverer etter ønskede mål og betingelser. 
 • Delegere oppgaver til medarbeidere, samt motivere og veilede dem. 
 • Identifisere mulige risikoer og finne strategier på hvordan de eventuelt skal bli håndtert. 
 • Rapportere og dokumentere prosessen og det ferdige resultatet av prosjektet. 

  

Finn utdanninger i prosjektledelse her

 

Hvordan bli prosjektleder? 

Du finner et bredt spekter av utdanningsmuligheter innen prosjektledelse i Norge som kan tilpasses dine ulike behov og karriereønsker. Utdanning i prosjektledelse tilbys både på heltid og deltid, enten på campus eller som nettstudium.  

Ulike utdanningsnivåer 

Du kan studere prosjektledelse på ulike nivåer i Norge, avhengig av kompetansenivået du vil oppnå. Ønsker du en smakebit på emnet eller trenger ferdigheter i prosjektledelse for å styrke din nåværende kompetanse, vil et årsstudium eller prosjektledelse som enkeltemne passe for deg. Dersom du er ute etter ekspertise på feltet kan du velge en fagskoleutdanning eller bachelorgrad i prosjektledelse, eventuelt etterfulgt av en master.  

Sertifisert prosjektleder 

Mange velger å ta et enkeltstående kurs i prosjektledelse for å få tittelen som sertifisert prosjektleder. Disse gjennomføres ofte som et nettstudium hvor du har fleksibiliteten til å starte og fullføre i ditt eget tempo. 

Hva lærer du? 

På en utdanning i prosjektledelse lærer du om hvordan du planlegger og styrer prosjekter av større eller mindre omfang, fra a til å. Du vil få kunnskap om hvilke metoder og verktøy du bruker for å lede teamet på best mulig måte og hvordan dere skal nå prosjektets mål innenfor gitte rammebetingelser. Videre vil du få ferdigheter i hvordan du skal identifisere ulike problemstillinger underveis i et prosjekt, samt hva du kan gjøre for å håndtere og løse disse. 

Typiske emner du vil lære om: 

 • Teorier innen prosjektledelse 
 • Prosjektplanlegging 
 • Budsjettering 
 • Ressursstyring 
 • Risikostyring 
 • Kvalitetssikring 
 • Endringsledelse og konflikthåndtering 
 • Teamcoaching og selvledelse 

Personlige egenskaper 

Som prosjektleder bør du være komfortabel med å ta lederskap, ha ansvar og ta beslutninger. Fordi du skal lede andre mennesker, er sterke kommunikasjonsferdigheter og gode samarbeidsevner avgjørende. For å kunne lede et prosjekt på en effektiv måte, er det også viktig å være løsningsorientert og beherske oppgavedelegering og planlegging. 

Hvor jobber prosjektledere? 

Med en utdanning innen prosjektledelse åpner det seg et bredt utvalg av jobbmuligheter. Alle bransjer, både offentlige og private, har bruk for prosjektledere. Hvilke bransjer som passer for deg, avhenger noe av hva slags komplimenterende utdanning og/eller annen erfaring du har fra tidligere. 

Eksempler på ulike bransjer kan blant annet være: 

 • Bygg- og anleggsbransjen 
 • IT og teknologi 
 • Konsulentfirmaer 
 • Medie- og kulturbransjen 
 • Helsesektoren 

Hva tjener en prosjektleder? 

Vil du vite lønnen til en prosjektleder? På vår jobb og lønn-seksjon kan du finne informasjon om gjennomsnittslønnen til prosjektledere, eventuelle lønnsforskjeller mellom kjønnene og den historiske lønnsutviklingen til yrket. 

Se lønnen her

 

Kilder: snl.no, utdanning.no, kristiania.no 

Sist oppdatert: 29 jun 2023
Synne Krogstad
Digital Content Editor

Du kan kanskje også være interessert i:

Sist oppdatert: 19.12.2022

Slik blir du vernepleier

Ønsker du å jobbe med mennesker som trenger ekstra hjelp i hverdagen? Her får du vite mer om hva vernepleiere gjør, hvordan du blir vernepleier, hvor du kan jobbe og hvilken lønn du kan forvente deg.

Les mer
Sist oppdatert: 19.12.2022

Slik blir du revisor

Er du interessert i tall og økonomi? Her får du vite mer om hva revisorer gjør, hvordan du blir revisor, hvor du kan jobbe og hvilken lønn du kan forvente deg.

Les mer
Sist oppdatert: 31.05.2023

Slik blir du prest

Prester er spesialister på religion og sprer budskap om tro, holdninger og handlinger. Har du lyst til å bli en prest? Her kan du lese mer om yrket som prest, utdanningen du trenger, hvilken lønn prester får og mye mer!

Les mer