19 des 2022

Slik blir du naprapat

Hva er naprapati?

Naprapati er en manuell behandlingsform som vil si at man i stor grad bruker hendene i undersøkelse og behandling. Det innebærer å diagnostisere, behandle og rehabilitere, samt finne årsaken til smerte og problemer i muskler og ledd. Plager og lidelser som naprapater behandler er blant annet stiv nakke, ryggsmerter, hodepine, musearm, idrettsskader og skulder-, kne-, og akillesproblemer. 

Naprapat blir et autorisert yrke

Naprapat har tidligere ikke vært et autorisert yrke i Norge, men skal du utdanne deg til naprapat i dag, kreves et spesifikt utdanningsgrunnlag. At naprapat blir et autorisert yrke vil ikke bare gi deg rett til å utøve yrket i Norge, men vil også bidra til økt samarbeid mellom helsepersonell.

Se naprapatutdanninger her

 

Hvordan bli naprapat?

Det finnes per i dag ingen naprapatiutdanning i Norge. Vurderingsgrunnlaget for autorisasjonen blir heller den fireårige naprapatiutdanningen ved Naprapathögskolan i Sverige. Det vil med andre ord si at du må reise utenlands om du vil bli Naprapat. Ved gjennomført studium og godkjent resultat får du en naprapatieksamen som innebærer diplom, sluttkarakteter og utdanningsbevis.

Hva lærer jeg i utdanningen?

Gjennom naprapatutdanningen får du kompetanse til å undersøke, diagnostisere og behandle pasienter med smerter i muskler og ledd. Du lærer blant annet å beherske manuelle behandlingsteknikker som mobilisering, triggerpunktsbehandling, stretching og klassisk massasje. 

Hvilke arbeidsoppgaver har en naprapat?

Naprapatyrket passer for deg som ønsker å jobbe med å hjelpe mennesker. Som naprapat jobber du med å behandle muskel- og leddplager, både akutt, kronisk, rehabiliterende og forebyggende. Gjennom tester og undersøkelser arbeider du med å finne den underliggende årsaken til smerten og kan videre sette opp en behandlingsplan. Behandlingen består av flere ulike arbeidsmetoder med fokus på å gjenopprette normal funksjon i problemområdet. Som naprapat kan du også jobbe med å forebygge slike problemer gjennom ergonomi, treningslære og rehabilitering. 

Framtidsutsikter for naprapater

Sykefravær som skyldes dysfunksjon og smerter i kroppen blir mer vanlig, noe som gjør at behovet for naprapater vokser hvert år, både innen idretten og bedriftshelsetjenesten. Det er for eksempel vanlig at idrettsforeninger, klubber og lag benytter seg av naprapater til behandling og rehabilitering. Vi på studentum.no ser derfor at det i fremtiden vil være det samme eller økt behov for naprapater i samfunnet. 

hva tjener en naprapat?

Nysgjerrig på månedslønnen til en naprapat? Les om gjennomsnittslønnen blant menn og kvinner og i offentlig og privat sektor, samt den historiske lønnsutviklingen for yrket. 

Les om lønnen her

 

Sist oppdatert: 19 des 2022
Picture of Karoline Sten
Karoline Sten
Site Manager

Du kan kanskje også være interessert i:

Sist oppdatert: 19.12.2022

Slik blir du ortoped

Er du interessert i å jobbe som lege, med spesialfelt innenfor sykdommer og skader i musklene og skjelettet? Her får du vite mer om hva ortopeder gjør, hvordan du blir ortoped, hvor du kan jobbe og hvilken lønn du kan forvente deg.

Les mer
Sist oppdatert: 29.06.2023

Slik blir du prosjektleder

Vil du jobbe som prosjektleder? Her finner du informasjon om en prosjektleders hverdag og egenskaper, hvordan du kan bli prosjektleder og hva gjennomsnittslønnen til prosjektledere er.

Les mer
Sist oppdatert: 28.09.2023

Slik blir du lærer

Har du interesse for pedagogikk og en lidenskap for å formidle kunnskap? Da kan en karriere som lærer være det riktige valget for deg. Her kan du lese mer om hva lærerrollen innebærer, hvordan du blir lærer, hvilke personlige ferdigheter du bør ha og hva lønnen er.

Les mer