Yrkesrettede kurs og utdanninger
4,8 (88 Omtaler)

Naprapatutdannelse

Varighet
4 år
Undervisning
Heltid
Studielån/Stipend
Støttet av lånekassen
Undervisningsform
Klasserom
Neste startdato
28 august, 2023 Se detaljer
Undervisningsspråk
Svensk
Varighet
4 år
Undervisning
Heltid
Studielån/Stipend
Støttet av lånekassen
Undervisningsform
Klasserom
Neste startdato
28 august, 2023 Se detaljer
Undervisningsspråk
Svensk
Få mer informasjon om utdanningen 👍

Naprapatutdannelse

naprapatutdannelse

Ta din naprapatutdanning i Stockholm!

Som naprapat har du kunnskapen til å undersøke, diagnostisere og behandle pasienter med smerter i muskler og ledd. Naprapatprogrammet er en spesialisering innen manuell medisin. Som naprapat bruker du hendene dine i behandlingenen av smertetilstander og funksjonelle vansker i rygg, nakke, ledd og muskler.

På Naprapat-utdanningen lærer du deg å beherske manuelle behandlingsteknikker som eksempelvis mobilisering, triggerpunktsbehandling, stretching og klassisk massasje. Som naprapat kan du også forebygge ubehag gjennom å arbeide med rehabilitering, treningslære og ergonomi. Naprapatyrket passer for deg som vil jobbe med, og hjelpe mennesker.

Om naprapatutdanningen

Naprapathøgskolen i Stockholm har utdannet naprapater siden 1970 og er Nordens største høgskole innen avansert manuell medisin. Gjennom den fireårige naprapatutdanningen kombineres teoretisk, praktisk og klinisk undervisning.

Du vil fordype deg innen emner som eksempelvis anatomi, fysiologi, nevrologi, ortopedi, idrettsmedisin og massasje. I studiet vil det også legges stor vekt på å analysere og behandle bakenforliggende årsaker til pasientens vansker eller smerter.

Utdanningens innhold 

Den praktiske og teoretiske undervisningen integreres under samtlige av de fire årene på Naprapat-utdanningen. Omtrent halvparten av studietiden vies grunnleggende medisinske emner. Den andre halvparten omfatter spesialiseringen innen naprapati, hvor du vil lære deg å undersøke og diagnostisere pasientens vansker. Du vil også lære å beherske manuelle behandlingsteknikker slik som:

 • manipulasjon
 • mobilisering
 • triggerpunktsbehandling
 • stretching
 • klassisk massasje

For at du som ferdigutdannet naprapat også skal kunne forebygge vansker og arbeide med rehabilitering, vil behandlingsteknikkene kompletteres med blant annet treningslære og ergonomi.

Kombinasjonen av grunnleggende medisinske kunnskaper og spesialisering i naprapati gjør at du som naprapat kan ta ansvar for å stille diagnose på din pasient, samt avgjøre om du selv skal behandle pasientene eller om du skal videresende pasienten til lege eller annet helsepersonell.

Fagområder

Utdanningen er delt inn i seks ulike fagområder, hvor det største er hovedfaget naprapati. 

 • Anatomi
 • Fysiologi
 • Medisin
 • Naprapati
 • Idrettsmedisin
 • Samfunnsvitenskapelig metode

Praksis på Naprapathøgskolens klinikk

Allerede i andre semester vil du få praktisere dine kunnskaper på høgskolens klinikk. På klinikken får du som student, med støtte av veiledere, ta hånd om egne pasienter som har søkt til klinikken for behandling.

Denne delen av utdanningen, den kliniske naprapatien, er svært viktig ettersom den utgjør den direkte lenken mellom teoretisk og praktisk undervisning.

Valgfrie kurs

Naprapathøgskolen tilbyr valgfrie kurs innenfor pedagogikk og forskning. Kursene retter seg mot studenter på naprapatutdanningen som har stor interesse for problemstillinger på områdene, og tar sikte på å fremme kunnskapsutvikling innen manuell medisin. Foreløpig tilbys tre kurs i nært samarbeid med Karolinska Instituttet og Sophiahemmet högskola.

 • Pedagogisk retning
 • Forskningsrettet med fokus på naprapati
 • Forskningsrettet med fokus på idrettsmedisin

Livet som naprapatstudent

Under studietiden bygges et sterkt samhold med dine medstudenter, men også med de yrkesvirksomme naprapatene du møter under utdanningen. Studietiden preges av hardt arbeid, men også av gleden over å lære deg mer om det du er interessert i.

Utdanningens pedagogiske orientering bygger på at du som student tar eget ansvar for dine studier. Forelesninger kombineres med gruppearbeid, seminarer og hjemmeoppgaver.

For kontakt eller mer informasjon om Naprapatutdannelse, vennligst fyll inn en interessemelding.

Opptakskrav/Søknad

For å søke på studiet må du ha generell studiekompetanse. 

Kontakt Naprapathøgskolen i Stockholm for mer informasjon

Studiefakta, Tittel m.m

Naprapateksamen 

Dersom du har gått gjennom samtlige kurs på det fireårige naprapatprogrammet med godkjent resultat, får du en naprapateksamen. Dette er et krav for å få obligatorisk praksisplass som naprapat i Sverige og Finland. For arbeid i Norge er det inget krav til praksisplass per dags dato.

Ved eksamen oppnås:

 • Diplom på svensk eller engelsk
 • Sluttkarakterer
 • Utdanningsbevis

Etter utdannelsen - utdannet naprapat

Naprapater i Norge skal endelig få den etterlengtede autorisasjonen!

Beslutningen om autorisasjon for naprapater i Norge innebærer en viktig erklæring for yrkesgruppen og behandlingsformen. Det er også en viktig erklæring for Naprapathögskolan at naprapatutdanningen er av så høy kvalitet at den kan ligge til grunn for autorisasjon ikke bare i Sverige, men også i Norge.

Autoriserte naprapater tilhører samme kategori som øvrig helse og sykepersonell. Dette utgjør en viktig forutsetning for økt samarbeid mellom naprapater og annet helsepersonell. Dette bidrar til økt kontakt med øvrige yrkesgrupper innen helsesektoren, noe som vil gagne pasienten.

Et attraktivt arbeidsmarked for naprapater

Naprapati er en veletablert og etterspurt behandlingsform. Behovet for naprapater er stort da smerter i muskler og ledd er en vår tids største folkesykdommer, og årsaken til mange sykemeldinger innen arbeidslivet. Økende krav på prestasjon på arbeidsplassene fører til stress som kan være en årsak. En annen kan være at mange yrker blir alt mer stillesittende.

Mange naprapater velger å starte egen klinikk etter endt utdannelse og derfor finnes entreprenørskap med som en naturlig del av utdannelsen.

For deg som ikke vil starte eget eller vil ha en kombinasjon av eget og annen virkskomhet finnes det mange muligheter. Det er f.eks vanlig at man åpner klinikk sammen med andre naprapater fra skoletiden eller blit ansatt på en større klinikk. Behovet for naprapater øker innenfor idrett, forbund og foreninger, og individuelle eliteidrettspersoner benytter seg også hyppig av naprapater i dag.

Bedriftshelsetjenesten er et annet sterkt voksende område hvor naprapater ofte jobber i et tverrvitenskapelig miljø sammen med leger og fysioterapeuter.

Dette tilsammen gjør at du som legitimert naprapat, spesialisert på plager fra rygg, ledd og muskler, kan se frem i mot et attraktivt arbeidsmarked.

Kostnader

Lån og Stipend fra Lånekassen

Ved opptak til naprapatutdannelsen får du tilsendt de nødvendige blankettene med opptaksbeviset. Om du selv vil søke om studielån før opptaket kan du gjøre det på blanketter som bestilles fra Lånekassen.

Prisene avser helårsbetaling, ved avbetaling per termin tilkommer en avgift. Kostnad for studentsamskipnad, litteratur og praksis klær tilkommer.

Utdanningskostnader

Terminsavgift 2022
52 500 SEK

TOTALT: 420 000 SEK*

*med reservasjon for en kostnadsutvikling som ligger utenfor Naprapathøgskolens kontroll.

Jeg vil vite mer!

Bestill informasjon

Legg igjen en interessemelding hvis du vil vite mer om utdanningen Naprapatutdannelse.

Fyll inn din kontaktinformasjon

Send interessemeldingen

Få mer informasjon fra skolen

Studiested

Studentene setter karakterer

Gjennomsnittsrangering: 4,8

Basert på 88 omtaler
Skriv en skoleomtale
5/5
Adam Erwald
21 des 2022
För dig som älskar hälsa

En fantastisk skola med kompetenta lärare och mycket praktisk undervisning redan från år 1. Ger en bred medicinsk bas och troligtvis Sveriges bästa idrottsmedicinska kurs.

5/5
Andreas Gustafsson
19 des 2022
Mycket bra skola!

En mindre skola med familjär känsla och en mycket yrkesnära utbildning med praktik på skolans klinik redan under år 1. Rekommenderas starkt om du är intresserad av kroppen, idro...

Vis hele omtalen
5/5
L
19 des 2022

Att gå på naprapathögskolan är som en lång mognadsprocess där man steg för steg får nya pusselbitar till att förstå det stora pusslet som är kroppen, patienten och människan. E...

Vis hele omtalen

Øvrige kurs ved Naprapathøgskolen

Preparandkurs

Naprapathøgskolans preparandkurs er et forberedende kurs for deg som er interessert i naprapatutdannelsen. I løpet av tre helger får du lære mer om naprapati og om noen av fagene som inngår i utdanningen som anatomi, fysiologi, idrettsmedisin og massasje. Kurset er på avstand.

 • Delkurs I: Anatomi/idrettsmedisin
 • Delkurs II: Massasje teori/praksis
 • Delkurs III: Fysiologi/naprapati


Studieveiledning

Ønsker du å bestille studieveiledning? Linda Ladenstedt Engman vil svare på spørsmål om blant annet studiemuligheter, studiepoeng og opptakskrav. Kontakt naprapathogskolan.se.

Massasjekurs

Naprapathøgskolens massasjekurs utgjør en introduksjon til Naprapatprogrammet. Massagekurset retter seg også mot deg som ønsker å lære deg å massere, men som ikke har muligheten til å gå en lengre yrkesutdanning. Naprapathøgskolens massagekurs er en fordel når du søker deg inn på Naprapatprogrammet.

Kursinnhold: Grunnleggende innføring i klassisk massasje, anatomi, fysiologi samt stretching.
Kurslokale: Naprapathøgskolen, Kräftriket 23 A, 112 14 Stockholm
For kursdatoer og påmelding: Bestill mer informasjon her!

Stretchingkurs

Stretchingkurset gir deg en introduksjon til de vanligste stretchingteknikkene som benyttes i rehabilitering og skadeforebygging. I løpet av kurset fordyper du deg i musklenes funksjon og lærer deg effektive teknikker for å tøye muskler. Kurset krever visse forkunnskaper i anatomi, derfor er det bra om du har tatt et grunnleggende massasjekurs før stretchingkurset.

Naprapatskolens strechingkurs er en fordel ved opptak til naprapatprogrammet.

Kursinnhold: Introduksjon til de vanligste stretchingteknikkene, terapeutisk stretch, egenstretch.
Kurslokale: Naprapathøgskolen, Kräftriket 23 A, 114 19 Stockholm
For kursdatoer og påmelding: Bestill mer informasjon her!