Viser 1-20 av 23 treff
Les om hvordan vi sorterer resultatene
Vil du vite mer om hvordan vi sorterer våre søkeresultater? Les mer om hvordan vi rangerer utdanninger i søkeresultatet.
Viser 1-20 av 23 treff
1
2

Hva er prosjektledelse? 

Prosjektledelse er en prosess som består av å planlegge, organisere og administrere tilgjengelige ressurser for å oppnå et bestemt mål. Det innebærer koordinering av ansatte fra ulike team, ressurser og ulike tidsplaner for å sikre at prosjekter fullføres i tide og innenfor budsjett.  

Utdanning i prosjektledelse 

Det tilbys flere ulike utdanninger i prosjektledelse i Norge, både heltid eller deltid, på campus eller som nettstudium. Utdanning i prosjektledelse tilbys på alle nivåer i Norge, blant annet på bachelor- og masternivå, som videre- og etterutdanning, årsstudium og som fagskoleutdanning.  

Dersom du ikke ønsker å ta en full utdanning, kan du også ta prosjektledelse som et enkeltstående emne. Du kan for eksempel studere prosjektledelse som et komplementerende fag som en del av din utdanning innen en annen studieretning, eller studere faget som et enkeltemne og styrke din nåværende kompetanse.  

Sertifisert prosjektleder 

Mange velger å ta et enkeltstående kurs i prosjektledelse for å få tittelen som sertifisert prosjektleder. Disse gjennomføres ofte som et nettstudium hvor du har fleksibiliteten til å starte og fullføre i ditt eget tempo. 

Hva lærer du? 

Hva du lærer i løpet av en utdanning i prosjektledelse kan avhenge av hvilket utdanningsnivå du studerer på, men du vil som regel få kunnskap om emner som: 

 • Teorier innen prosjektledelse 
 • Prosjektplanlegging 
 • Budsjettering 
 • Ressursstyring 
 • Risikostyring 
 • Kvalitetssikring 
 • Endringsledelse og konflikthåndtering 
 • Teamcoaching og selvledelse 

Opptakskrav 

Hvilke opptakskrav som gjelder, er forskjellig avhengig av studiested og utdanningsnivå. For å studere prosjektledelse på høyskole eller universitet kreves vanligvis generell studiekompetanse eller realkompetanse for å kvalifisere til opptak.  

Skal du studere prosjektledelse ved en fagskole må du ha generell studiekompetanse eller fagbrev/svennebrev, men realkompetanse eller relevant yrkespraksis kan kompensere for manglende utdanning. Hvilken realkompetanse som godkjennes, bestemmes av den enkelte skolen.  

Tar du prosjektledelse som kurs er det som regel ingen krav om tidligere erfaring eller utdanning. 

Studere prosjektledelse i utlandet 

Det tilbys flere ulike utdanninger i prosjektledelse i utlandet. Utenlandsstudier passer bra for deg som har en drøm om en internasjonal karriere som prosjektleder eller som ønsker å forbedre språkkunnskaper og oppleve nye kulturer. Det finnes gode muligheter både på bachelor- og masternivå i eksempelvis Storbritannia og Tyskland.  

Er du interessert i å studere utenlands og er litt usikker på hvordan prosessen fungerer anbefaler vi at du tar kontakt med en norsk studieformidler, slik at du får hjelp med hele søknadsprosessen. 

Hvis du ikke ønsker å ta hele utdanningen din i utlandet er det også mulig å ta ett eller to semestre i utlandet som utveksling fra Norge. Tilbudet om utveksling vil variere fra skole til skole.   

Personlige egenskaper 

Som prosjektleder bør du trives med å lede, ha mye ansvar og ta beslutninger. Fordi du skal lede andre mennesker bør du ha sterke kommunikasjonsferdigheter og ha gode samarbeidsevner. For at du skal være i stand til å lede et prosjekt på best mulig måte, må du også være løsningsorientert, samt beherske oppgavedelegering og planlegging.  

Karrieremuligheter 

I dagens jobbmarked er det høy etterspørsel etter ansatte med kompetanse til å organisere, administrere, styre og evaluere prosjekter av ulik størrelse. Prosjektledere trengs i alle bransjer og virksomheter i både privat og offentlig sektor, så her er jobbmulighetene varierte og store.  

Du kan blant annet jobbe med: 

 • Prosjektledelse 
 • Starte din egen virksomhet (gründer) 
 • Innovasjonsledelse 
 • Tjeneste- og produktutvikling 
 • Forbedringsarbeid 
 • Ledelse på ulike nivåer 
Sammenlign
Nyhetsbrev
Meld deg på vårt nyhetsbrev om høyere utdanning!