10 mai 2023

Slik blir du brannkonstabel

Ønsker du en samfunnsviktig og fartsfylt jobb hvor du slukker og forebygger branner? Da kan brannkonstabel være yrket for deg! Les videre for å finne ut av hva en brannkonstabel sine vanlige arbeidsoppgaver er, hvordan du blir brannkonstabel og hva du kan forvente å tjene i yrket. 

Hva gjør en brannkonstabel? 

En brannkonstabel er ansatt i brannvesenet for å håndtere og forebygge branner. Dette innebærer hovedsakelig slokking av branner, redde mennesker og dyr, samt utføre diverse sikkerhetsarbeid. Brannkonstabel går også under tittelen brannmann. 

Vanlige arbeidsoppgaver 

  • Besvare nødanrop, slukke branner og redde mennesker og dyr i nødsituasjoner. 
  • Røykdykking 
  • Dykke etter antatt druknede mennesker 
  • Frigjøring av omkomne eller skadde personer 
  • Livreddende førstehjelp og sikring av ulykkessted  
  • Utføre inspeksjoner av bygninger og eiendommer for å identifisere brannfarer og utarbeide brannforebyggende tiltak. 
  • Planlegge og utføre øvelser og opplæring for å forbedre brannsikkerheten i samfunnet. 

 

Finn utdanninger innen brann her

 

Hvordan bli brannkonstabel? 

Dagens utdanning som brannkonstabel 

For å bli brannkonstabel med dagens ordning må du få jobb som vikar eller aspirant i et brannvesen. Her vil du få internopplæring, før du avslutter med et 8-ukers kurs på Brann- og redningsskolen. Dette kalles ofte "grunnkurset". Utdanningen starter dermed etter at du har fått jobb. Det lokale brann- og redningsvesenet utlyser selv ledige aspirantstillinger. 

Hva lærer du? 

I grunnkurset lærer du om håndtering og forebygging av brann- og redningssituasjoner, hvor aspekter som mellommenneskelige forhold, brannfaglige emner, redningsfaglige emner, øvelser på røykdykking og håndtering av farlige stoffer står sentralt.  

Eksempler på emner kan blant annet være: 

 • Menneskets adferd i stressituasjoner 
 • HMS 
 • Brannforebygging 
 • Søk og redning 
 • Pasienthåndtering 
 • Røykdykking 
 • Farlige stoffer 

Opptakskrav 

For å kunne søke på aspirantstillingene må du ha fullført videregående skole. Utover dette bestemmer hvert enkelt brannvesen sine opptakskrav. Da blir søkernes fysiske og psykiske utholdenhet satt på prøve gjennom tester på tredemølle, styrketester, klaustrofobitester og høydetester. I tillegg er det vanlig med formelle krav som førerkort klasse B (personbil), C (lastebil), politiattest og lokalkunnskap. 

Fagskoleutdanning  

Fra og med 2024 iverksettes en ny utdanningsmodell for å bli brannkonstabel. For å bli brannkonstabel må du gjennomføre en toårig fagskoleutdanning i brann, redning og samfunnssikkerhet. Utdanningen foregår på heltid og gir deg en høyere fagskolegrad med 120 studiepoeng. Utdanningen tilbys av Brann- og redningsskolen med undervisning i Tjeldsund kommune. 

Undervisningen er en kombinasjon av teori og praksis, hvor store deler av undervisningen foregår på skolens brannstasjon og øvingsfelt. I løpet av utdanningen har du også 20 uker praksis hos et brann- og redningsvesen. Studiet avsluttes med en fordypningsoppgave om et valgfritt emne.  

Hva lærer du? 

I løpet av utdanningen vil du lære alt du trenger for å kunne gå rett i jobb etter studiene. Dette innebærer blant annet kunnskap om tilsyn, brannslukking, redning i sammenraste bygg, trafikkulykker og nødalarm. Du vil også ta førerkort for tunge kjøretøy (klasse C) og kompetansebevis for utrykningskjøretøy.   

Du vil blant annet lære om følgende emner: 

 • Yrkesrollen 
 • Risiko og sårbarhet 
 • Arbeidsverktøy 
 • Operativ beredskap 
 • Forebygging og konsekvensreduserende arbeid 
 • Nødalarm 
 • Samfunnssikkerhetsarbeid 
 • Erfaringslæring 

Opptakskrav 

For å kunne søke opptak til fagskoleutdanningen må du ha fullført et studieforberedende utdanningsprogram ved videregående skole eller ha fagbrev. Det er også mulig å søke gjennom realkompetanse om du er 23 år eller eldre og har relevant kompetanse.  

Det er krav om god vandel og at du har hatt førerkort klasse B sammenhengende i to år før studiet starter.  Videre er du nødt til å fremvise en helseattest som oppfyller kravene til røyk- og kjemikaliedykker. Til slutt må du også bestå Brann- og redningsskoletesten, hvor du må tilfredsstille ulike krav i kondisjon, styrke, toleranse for høyde, klaustrofobi og svømming, 

Hvem passer til å bli brannkonstabel? 

For å jobbe som brannkonstabel kreves det at du har en god fysisk og psykisk helse. For å håndtere nødsituasjoner best mulig er du nødt til å ha gode samarbeidsevner, hvor du både gir og mottar beskjeder på en effektiv og forståelig måte. Videre bør du kunne ta avgjørelser raskt og håndtere stressende og farlige situasjoner. Brannvesenet bruker flere ulike typer utstyr, dermed er det en fordel med generell god teknisk forståelse. 

Fremtidsutsikter for brannkonstabler 

De fleste brannkonstabler jobber i det kommunale brannvesenet. Selv om det er mange om benet, er brannkonstabel et trygt yrkesvalg. Det vil alltid være behov for mennesker som har kompetansen i å forebygge og håndtere brann- og redningsarbeid.  

Hva tjener en brannkonstabel? 

Nysgjerrig på lønnen til en brannkonstabel? På vår jobb og lønn-seksjon får du en oversikt over gjennomsnittslønnen til brannkonstabler, samt hvordan lønnen fordeler seg mellom kvinner og menn og yrkets lønnsutvikling. 

Se lønnen her

 

Kilder: brsk.no, utdanning.no 

Sist oppdatert: 10 mai 2023
Synne Krogstad
Digital Content Editor

Du kan kanskje også være interessert i:

Sist oppdatert: 19.12.2022

Slik blir du kiropraktor

Vil du bli kiropraktor? Her får du vite hva yrket innebærer, vanlige arbeidsoppgaver, hvilken lønn du kan forvente og hvordan du blir det.

Les mer
Sist oppdatert: 03.04.2023

Slik blir du barnehagelærer

Barnehagelærere spiller en essensiell rolle i barns læring og utvikling. Men hva innebærer det å jobbe som barnehagelærer? Hvilken utdanning trenger du? Og hvordan ser jobbutsiktene ut? 

Les mer
Sist oppdatert: 09.06.2023

Slik blir du tannpleier

Vil du bli tannpleier? Her får du informasjon om hva en tannpleier gjør, utdanningen i tannpleie, personlige egenskaper som passer yrket og gjennomsnittslønnen til tannpleiere i Norge.

Les mer