Slik blir du flyvertinne eller flyvert

Drømmer du om en karriere som tar deg til skyene? Jobben som kabinpersonale er ikke bare en jobb; det er en livsstil som bringer deg til nye destinasjoner, kulturer og opplevelser.

Å bli flyvertinne eller flyvert lar deg følge en unik karrierevei som kombinerer reise, service og sikkerhet. Med riktig kompetanse og personlige egenskaper kan du ta steget inn i en verden fylt med utfordringer, læring og eventyr. Utdanningsløpet er kort, hvilket tar deg raskt ut i arbeidslivet og lar deg teste ut om dette er karrieren for deg. 

Hva gjør en flyvertinne eller flyvert? 

En flyvertinne eller flyvert, også kjent som en kabinansatt, er ansvarlig for passasjerenes sikkerhet, komfort og velvære om bord på flyvninger. Kabinpersonalet er spesialtrent for å håndtere nødsituasjoner, som evakuering av fly, førstehjelp og brannslukking. De er dessuten ansvarlige for at ombordstigningen foregår effektivt for å holde flyet i rute, samt tilby service og servering til passasjerene under flyreisen.  

Arbeidsoppgavene til en flyvertinne eller flyvert kan variere, men inkluderer: 

 • Sjekke at nødutstyr er i orden og korrekt plassert om bord i flyet 
 • Kontrollere at mat og drikke er lastet og i riktig antall 
 • Demonstrering av nødprosedyrer til passasjerene 
 • Tilrettelegging for passasjerenes komfort gjennom hele flyvningen 
 • Servering av mat og drikke 
 • Håndtering av eventuelle nødsituasjoner 
 • Tilby førstehjelp ved behov 
 • Sørge for en ryddig kabin før, under og etter flyvningen 

Hvordan bli flyvertinne eller flyvert? 

Den vanligste veien til yrkesrollen som flyvertinne eller flyvert er går direkte gjennom flyselskapet du ønsker å jobbe for. De fleste flyselskapene tilbyr nyansatte interne opplæringskurs som pågår i 4-6 uker. Kurset dekker alt fra grunnleggende sikkerhetsprosedyrer til kundeservice og førstehjelp. Kurset består av både teori og praksis og ruster deg til å kunne håndtere enhver situasjon som kan oppstå som kabinpersonale. I løpet av kurset må du bestå praktiske ferdighetstester, for eksempel håndtering av røyk i kabinen eller trykkfall. Du vil også gjennomføre en teoretisk prøve. Kurset må bestås før man får en jobbkontrakt.  

Kvalifikasjonskrav 

For å kunne utøve yrket som flyvertinne eller flyvert må du oppfylle spesifikke kvalifikasjonskrav, for eksempel at du er svømmedyktig, har plettfri vandel, et godt syn og en god helse samt at du er innenfor høyde- og alderskravene flyselskapet stiller. Kravene kan skille seg noe mellom ulike flyselskaper. 

Personlige egenskaper du behøver som flyvertinne og flyvert 

Å jobbe som flyvertinne eller flyvert krever mer enn bare en utdanning; det krever også personlige egenskaper som sikrer at du kan håndtere jobbens utfordringer. 

 • Utmerkede kommunikasjonsevner: Du må kunne kommunisere klart og tydelig på både norsk og engelsk, og ofte også andre språk. 
 • Serviceinnstilt: En naturlig evne til å ønske å hjelpe og ta vare på andre er avgjørende. 
 • Evne til å jobbe under press: Flyvninger kan innebære stressende situasjoner, fra turbulens til medisinske nødsituasjoner. 
 • Fleksibel: Arbeidstidene varierer og inkluderer ofte helger, helligdager og nattarbeid. 
 • Teamarbeid: Samarbeid med resten av kabinpersonalet og pilotene for å sikre en sikker og behagelig reise for alle passasjerer. 
 • Fysisk utholdenhet: Jobben krever at du er på beina og i bevegelse i flere timer av gangen. 

Hva tjener man som flyvertinne eller flyvert? 

Vil du vite lønnen til kabinpersonale? På vår jobb og lønn-seksjons finner du informasjon om gjennomsnittslønnen til kabinpersonale, eventuelle lønnsforskjeller mellom flyverter og flyvertinner og den historiske utviklingen til yrket.  

Se lønnen her

Kilder: ssb.no, utdanning.no, sasgroup.net, wideroe.no

Picture of Karoline Sten

Karoline Sten

Site Manager (Vis mer)
Karoline jobber som Site Manager på studentum.no og hjelper studieinteresserte med å finne utdanning i og utenfor Norge. Karoline er født og oppvokst i Norge, men bor og jobber nå i Stockholm. Hun har en bachelorgrad i turismevitenskap med medieteknikk som sideemne fra Södertörns Högskola i Stockholm. Hun har også en årsenhet i Reiselivsledelse fra UIS. (Vis mindre)

About

Karoline jobber som Site Manager på studentum.no og hjelper studieinteresserte med å finne utdanning i og utenfor Norge. Karoline er født og oppvokst i Norge, men bor og jobber nå i Stockholm. Hun har en bachelorgrad i turismevitenskap med medieteknikk som sideemne fra Södertörns Högskola i Stockholm. Hun har også en årsenhet i Reiselivsledelse fra UIS.

Annonser