Slik blir du sexolog

Ønsker du en utfordrende og givende karriere hvor du bidrar til å forbedre livskvaliteten for individer og par? Bli sexolog! Les mer om yrket og utdanningsløpet her.

Interessen for seksuell helse og velvære har økt betydelig de siste årene. Dette har ført til en større etterspørsel etter fagfolk innenfor sexologi. Sexologi er vitenskapen om seksualitet og omfatter menneskelig seksuell atferd, seksuelle funksjoner og seksuelle forhold. Utdanningen til sexolog krever dedikasjon, men til gjengjeld oppnår du en dyp forståelse av menneskelig seksualitet og kan gjøre en forskjell i menneskers liv.  

Hva gjør en sexolog? 

En sexolog arbeider med å fremme seksuell helse gjennom rådgivning, forsking eller utdanning. Arbeidet består av å hjelpe individer, par eller grupper med å overkomme seksuelle utfordringer, forbedre seksuelle relasjoner, samt veiledning om seksuell identitet og orientering. Sexologer kan også bidra til å utforme seksualundervisningsprogrammer og drive med forskning innenfor seksualitetens flerfoldige aspekter. 

Typiske arbeidsoppgaver for sexologer inkluderer:  

  • Rådgivning og terapi: Tilby støtte og veiledning til personer eller par som opplever seksuelle vanskeligheter. 
  • Undervisning: Seksualundervisning for ulike aldersgrupper, fra ungdom til voksne. For eksempel opplæring om prevensjon og seksuelt overførbare sykdommer.  
  • Forskning: Drive forskning innen seksualvitenskap for å bidra til ny kunnskap om seksuell helse. 
  • Offentlig engasjement: Arbeide med å fremme seksuell helse gjennom media, workshops og foredrag. 

Hvordan bli sexolog?  

Det finnes flere utdanningsmuligheter for deg som ønsker å bli sexolog. Tittelen er ikke beskyttet hvilket betyr at alle som arbeider med informasjon og rådgivning om seksuelle problemer kan kalle seg sexologer. I Norge finnes det et en privat godkjenningsordning for sexologer, NACS (Nordic Association for Clinical Sexology). For å kunne søke om autorisasjon må du ha gjennomført en treårig utdanning på høyskole- eller universitet, i tillegg til ett års relevant klinisk praksis. Dette kan for eksempel være på en gynekologisk, eller urologisk avdeling på sykehus. 

Utdanninger i sexologi tilbys gjennom både offentlige og private aktører, enten som etter- og videreutdanning eller som en yrkesrettet utdanning. Du kan for eksempel studere ved Universitetet i Agder, Sexoloigiskolen eller online via Nordic Online Academy. I løpet av utdanningen vil du lære om seksuell utvikling, seksuelt mangfold, kjønnsidentitet, og samfunnsperspektiver på seksualitet. Du vil også få kunnskap om temaer som sykdom, medisinsk sexologi, profesjonell tilnærming og sexologisk rådgivning.  

Personlige egenskaper du behøver som sexolog 

Å være sexolog krever mer enn bare faglig kunnskap; det vil også være en fordel å besitte spesifikke personlige egenskaper: 

  • Empati og sensitivitet: Evnen til å forstå og respektere andres følelser og perspektiver er essensielt. 
  • Kommunikasjonsferdigheter: Du må kunne kommunisere klart om emner som kan være følsomme eller tabubelagte. 
  • Åpenhet: En ikke-dømmende holdning og evne til å håndtere et bredt spekter av seksuelle emner åpent. 
  • Tålmodighet: Arbeidet kan ofte være utfordrende og krever tålmodighet. 
  • Faglig integritet: Evnen til å holde seg oppdatert med den nyeste forskningen og beste praksiser innen feltet. 

Hvor jobber sexologer?  

Det finnes ca. 130 godkjente NACS godkjente spesialister innen sexologi i Norge. De fleste jobber innen helsesektoren, men får frigitt tid til et sexologisk fokus. Et fåtall har egen praksis og jobber fulltid som sexolog. Noen sykehus, helsestasjoner og familievernkontor ansetter også sexologer. Om ønsket og dedikasjonen til arbeidet er sterkt nok, vil du kunne arbeide på heltid som sexolog.  

Hva tjener en sexolog? 

Siden sexolog ikke er en beskyttet tittel, finnes det ingen data som viser til hvilken lønn man kan forvente i yrket. Lønnen vil variere etter om du jobber heltid eller deltid som sexolog, antall kunder og arbeidsmengde. For sammenligning kan du se fulltidslønnen samt den historiske utviklingen av lønnen til terapeuter på vår jobb og lønn-seksjon.  

Se lønnen til terapeuter her

Kilder: utdanning.no, sexologiskolen.dk, uia.no, nkfs.no

Picture of Karoline Sten

Karoline Sten

Site Manager (Vis mer)
Karoline jobber som Site Manager på studentum.no og hjelper studieinteresserte med å finne utdanning i og utenfor Norge. Karoline er født og oppvokst i Norge, men bor og jobber nå i Stockholm. Hun har en bachelorgrad i turismevitenskap med medieteknikk som sideemne fra Södertörns Högskola i Stockholm. Hun har også en årsenhet i Reiselivsledelse fra UIS. (Vis mindre)

About

Karoline jobber som Site Manager på studentum.no og hjelper studieinteresserte med å finne utdanning i og utenfor Norge. Karoline er født og oppvokst i Norge, men bor og jobber nå i Stockholm. Hun har en bachelorgrad i turismevitenskap med medieteknikk som sideemne fra Södertörns Högskola i Stockholm. Hun har også en årsenhet i Reiselivsledelse fra UIS.

Annonser