19 des 2022

Slik blir du CNC-operatør

Hva gjør en CNC operatør? 

CNC står for Computer Numerical Control, som innebærer datastyring av bevegelser med hastighet, posisjon, retning og tilstandssensor på maskiner. En CNC-operatør produserer maskindeler, i tillegg til å programmere, sette sammen og operere CNC-maskiner. Vedlikehold av utstyr, opprettholdelse av kvalitet- og sikkerhetsstandarder og holde detaljerte oppføringer av deler og utstyr, er noen av CNC-operatørens hovedansvarsområder. 

Andre typiske arbeidsoppgaver er: 

  • Følge og bevare sikkerhetsprotokoller
  • Sette opp utstyr ved hjelp av kalibreringsprosedyrer
  • Operere og vedlikeholde maskiner
  • Utføre inspeksjoner av maskiner og arbeidsområdet rundt
  • Bidra til å utvikle nye produkter og produksjonsprosesser

Hvor jobber CNC-operatører?

CNC-operatører kan jobbe i både små og store virksomheter, spesialisert på fremstilling av mekanisk industri og vedlikehold av utstyr. Det vanligste er å jobbe på produksjonsanlegg eller maskinverksteder. Andre eksempler på steder CNC-operatører jobber er innen oljevirksomhet, skipsbygging, trefordeling eller andre typer industrier. Felles for arbeidsplassene er at de ofte har et høyt støynivå og er varme.

Hva krever yrket av meg? 

Arbeid med CNC-maskiner krever bestemte ferdigheter. Du bør ha analytiske ferdigheter for å kunne lese og forstå tegninger av maskiner og andre tekniske spesifikasjoner. Matematiske ferdigheter er viktig i måling av dimensjoner, for å sette målegrunnlaget til programvarer og til kvalitetskontroller. Du vil også dra nytte av gode evner i problemløsning, ettersom det stadig dukker opp utfordringer og problemer med design, kvalitet og materialer til maskinene. CNC-yrket kan i tillegg være svært fysisk og krever et visst helse- og styrkenivå, for eksempel vil du løfte tungt utstyr og arbeide stående over lengre perioder. 

Se tekniske utdanninger her

Hvordan bli CNC operatør? 

CNC-operatører er fagarbeidere, som betyr at du må gå en yrkesfaglig utdanning på videregående skole. Du behøver altså bestått grunnskole for å søke opptak. Du utdanner deg innen fagområdet teknologi, ingeniørfag og arkitektur, og følger følgende struktur:

  • 1 året: du velger enten elektro og datateknologi eller teknologi- og industrifag
  • 2 året: du fordyper deg videre i industriteknologi
  • 3-4 året: du studerer CNC-maskineringsfaget med opplæring i bedrift

Når du opplæres i bedrift, får du lærlinglønn. Dette tilsvarer som regel rundt 40-50 prosent av lønnen til en fulltidsansatt. Når du er ferdig som lærling, skal du besitte kunnskap og evne til å håndtere CNC-maskiner og arbeidsoppgavene som følger med yrket.

Du med yrkesfaglig bakgrunn kan også oppnå fagbrev gjennom Y-veien. Du kan lese mer om y-veien her.

Hva er lønnen til en CNC-operatør?

Nysgjerrig på månedslønnen til en CNC-operatør? Les om gjennomsnittslønnen blant menn og kvinner og i offentlig og privat sektor, samt den historiske lønnsutviklingen for yrket. 

Les om lønnen her

 

 

Kilde: utdanning.no, indeed

Sist oppdatert: 19 des 2022
Guro Rønning
Digital Content Specialist

Du kan kanskje også være interessert i:

Sist oppdatert: 19.12.2022

Slik blir du naprapat

Vil du bli naprapat? Her får du svar på hva yrket innebærer, vanlige arbeidsoppgaver, hvilken lønn du kan forvente og hvordan du blir det. 

Les mer
Sist oppdatert: 19.12.2022

Slik blir du frisør

Har du lyst til å bli frisør og vil vite mer om utdanningen? Her finner du informasjon om yrket, typiske arbeidsoppgaver, hvilken utdanning du trenger og hvor du kan ta denne. Du kan i tillegg se gjennomsnittslønnen og hvilke personlige egenskaper som kan være bra å ha.

Les mer
Sist oppdatert: 11.04.2023

Slik blir du farmasøyt

Ønsker du en ettertraktet ekspertise hvor du kan jobbe med legemidler og veiledning om riktig bruk av disse? Da er kanskje farmasøyt yrket for deg. Her finner du alt du trenger å vite om hva en farmasøyt gjør, utdanningen i farmasi og hva du kan forvente å tjene i yrket.

Les mer