Slik blir du optiker

Hva er en optiker? Hvordan blir man en optiker? Hvilke arbeidsoppgaver og lønn har optikere? Alt dette finner du ut av her! Les mer.

Hva er en optiker?

En optiker arbeider med å undersøke syn og øyne, behandle synsfeil ved hjelp av briller, kontaktlinser eller synstrening samt å gi råd om syn og synsfunksjon. I tillegg monterer og reparerer optikere briller, arbeider med salg samt tilpasning av optiske hjelpemidler. 

Dersom det skulle oppstå en øyesykdom som har betydning for synet håndteres dette ikke av en optiker, men optikeren har ansvar for å henvise personen videre til lege.

Hvem passer til optikeryrket?

Optikerfaget har vært har vært et helsefag i Norge i over 30 år, men særlig de siste årene har faget utviklet seg. I dag samarbeider optikere tett med andre yrkesgrupper i helsevesenet. Yrket passer godt for deg som liker å jobbe med mennesker, er teknisk anlagt og kan håndtere ulike instrumenter. 

Vil du vite mer om optometri?

Motta tips om utdanninger i optometri og få månedlig inspirasjon. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll inn din e-post her

Hvordan bli optiker?

Optiker er en beskyttet yrkestittel i Norge. Det vil si at du ved endt utdanning må søke autorisasjon hos Helsedirektoratet for å kunne utøve yrket. Du vil få ansvar for å utøve dine arbeidsoppgaver med høy faglig kvalitet, men også å holde deg oppdatert innen fagområdet. 

I Norge er det kun én skole som tilbyr utdanning i optometri; Universitetet i Sørøst-Norge. Du trenger generell studiekompetanse for å søke på utdanningen. Det er en fordel om du er interessert i matematikk og fysikk, men det er ikke et krav. Utdanningen løper over tre år på bachelornivå med muligheter for videreutdanning.

For deg som har behov for det, arrangeres det et sommerkurs i matematikk før semesterstart. Kurset er perfekt dersom du synes matte er vanskelig, eller om det er lenge siden du har praktisert faget. 

Hva lærer jeg?

I løpet av studiet vil du lære alt du trenger for å kunne jobbe som optiker. Utdanningen er både teoretisk og praktisk rettet. Du vil få kunnskap i emner som anatomi, fysiologi, matematikk og biokjemi, men også praktisk undervisning hvor du lærer å montere, reparere og tilpasse briller samt utføre en synsundersøkelse. Du vil i tillegg praktisere i en optometrisk virksomhet ved flere ulike tilfeller i løpet av studiet. 

Siden det kun finnes ett studium innen optometri i Norge vil du møte studenter fra hele landet. Dette er en god mulighet til å forme vennskap og knytte gode kontakter. 

Hvilke arbeidsoppgaver har optikere?

Som optiker kan du arbeide i optisk forretning, på private øyehelseklinikker, i bedrifter som produserer briller og kontaktlinser, på sykehus, innen utdanning og forskningsvirksomhet eller på en arbeidsplass som ønsker rådgivning for å tilrettelegge synsmiljøet.

De vanligste arbeidsoppgavene for en optiker er: 

  • Undersøke syn og øyne
  • Rådgivning om syn
  • Behandle synsfeil gjennom å foreskrive hjelpemidler
  • Kundeveiledning om innfatning og glass
  • Montering og reparering av briller
  • Synstrening og oppfølging av øyehelse

 

Hva tjener en optiker?

Gjennomsnittslønnen til optikere er 570.000kr i året, tilsvarende 47.500 kr i måneden.

Fremtidsutsikter - optikere

Optiker er et trygt yrkesvalg. Det vil alltid være mennesker som har problemer med synet som trenger undersøkelser og rådgivning, spesielt med alderen. Samtidig vokser befolkningen stadig. Det er derfor gode karrieremuligheter nå og i fremtiden. Du har fått noen eksempler på karrieremuligheter innen optometri i denne artikkelen, men du kan alltids starte en egen virksomhet innen området!

 

Picture of Karoline Sten

Karoline Sten

Site Manager (Vis mer)
Karoline jobber som Site Manager på studentum.no og hjelper studieinteresserte med å finne utdanning i og utenfor Norge. Karoline er født og oppvokst i Norge, men bor og jobber nå i Stockholm. Hun har en bachelorgrad i turismevitenskap med medieteknikk som sideemne fra Södertörns Högskola i Stockholm. Hun har også en årsenhet i Reiselivsledelse fra UIS. (Vis mindre)

About

Karoline jobber som Site Manager på studentum.no og hjelper studieinteresserte med å finne utdanning i og utenfor Norge. Karoline er født og oppvokst i Norge, men bor og jobber nå i Stockholm. Hun har en bachelorgrad i turismevitenskap med medieteknikk som sideemne fra Södertörns Högskola i Stockholm. Hun har også en årsenhet i Reiselivsledelse fra UIS.

Annonser