Svar på vår studentundersøkelse og bli med i trekningen av et universal gavekort til en verdi av 1000,- 🤩

Lønn og fremtidsutsikter for Kokk

Kokker jobber med å lage mat, sette opp menyer, planlegge innkjøp og velge ut råvarer.

Om jobben

Kokker tilbereder mat og gjør den klar for servering.

Vanlige arbeidsoppgaver for en kokk:

  • lage varm og kald mat
  • planlegge innkjøp og beregne pris
  • behandle råvarer 
  • delta i konseptutvikling og planlegging av menyer
  • vask og renhold av kjøkken
  • kunde- og brukerkontakt

I det daglige arbeidet må kokkene ofte sette opp meny og planlegge innkjøp. Jobber du i et stort kjøkken vil du gjerne ha en kjøkkensjef som leder arbeidet og har ansvar for innkjøp og planlegging. Ved mindre kjøkken gjør kokken dette selv. 

Noen steder vil hver kokk ha ansvar for en spesiell del av matproduksjonen, for eksempel å steke kjøtt, koke sauser og suppe, tilberede grønnsaker eller lage desserter. Ved større kjøkken er det ofte flere avdelinger, og arbeidet fordeles mellom kokker og assistenter. En kokk må kunne litt av alt, og allsidighet er derfor viktig. 

Selv om kokken samarbeider med servitøren, er kokken ofte å se i serveringslokalene, ute blant gjestene eller brukerne. Kommunikasjon direkte med gjestene er viktig.

Som kokk må du ha god kunnskap om råvarer, behandling av råvarer og tilberedningsteknikker. Næringsinnhold, matsikkerhet, allergier og intoleranser, forskjellige kulturer og religioner, og regelverk innenfor hygiene og HMS er også temaer du må vite mye om. 

Som kokk må du regne med å jobbe turnus. Det innebærer arbeid på kveldstid, i helgene og på helligdager. Det finnes også mange arbeidsplasser som har arbeidstid kun på dagtid og fra mandag til fredag. 

Man skiller mellom yrkesbetegnelsene ernæringskokk (tidligere institusjonskokk) og kokk. Ernæringskokkene har spesialkompetanse innen diett og ernæring. De arbeider ved institusjonskjøkken, for eksempel i fengsel, på sykehus eller sykehjem.

Kilde: Yrkesbeskrivelsen er basert på åpne data fra utdanning.no og er underlagt Norsk lisens for offentlige data (NLOD). Teksten vedlikeholdes på utdanning.no.

Les mer om Kokk

Utdanning til fagarbeider er et yrkesfaglig løp i videregående opplæring.

Les mer om Kokk

Du bør interessere deg for mat, være strukturert, være kreativ og ha estetisk sans. Som kokk må du kunne jobbe selvstendig og samtidig være god til å samarbeide med andre. Det er viktig at du takler å jobbe under tidspress. Det kan være fysisk krevende å jobbe som kokk, derfor er det en fordel å være i god form. 

Les mer om Kokk
Gjennomsnittslønn
39 930 NOK
Per måned *
* Kilde: ssb.no
Genomsnittslön för Kokk

Män tjänar 3% mer än kvinnor
  • 39 930 NOK
  • 39 220 NOK
  • 40 380 NOK
Medellön för kvinnor och män inom privat och offentlig sektor

Offentlig sektor tjänar 4% mer än privat sektor
  • 39 540 NOK
  • 41 300 NOK
Historisk löneutveckling för Kokk

Lönen för det här yrket har ökat över tid
  • 34 580 NOK
  • 35 270 NOK
  • 36 530 NOK
  • 37 990 NOK
  • 39 930 NOK

Lönen för det här yrket har ökat över tid
  • 3 NOK

Lönen för det här yrket har ökat över tid
  • 3 NOK
Annonser