En kjøkkensjef leder arbeidet på et kjøkken.
Som kjøkkensjef har du ansvar for den daglige driften av kjøkkenet. Det innebærer at du har ansvar for det kjøkkenfaglige og for økonomi og personale.
Vanlige arbeidsoppgaver for en kjøkkensjef:
- planlegge og utvikle menyen
- lære opp og følge opp personalet
- sette opp vaktlister
- ansvar for budsjett, innkjøp, lagerbeholdning og varetelling
- følge opp leverandører
I dette yrket må du ha bred kunnskap om mat, vin og annen drikke, og være oppdatert på utvikling og trender innen feltet.
På et kjøkken er det viktig å følge regelverk innen hygiene og renhold, samt HMS-rutiner. Dette er kjøkkensjefens ansvar.
Mange kjøkken, for eksempel restaurantkjøkken, har åpent på kveldstid, i helgene og på helligdager. Du må derfor være innstilt på å arbeide turnus.
Denne yrkesbeskrivelsen er foreløpig ikke kvalitetssikret av en ekstern samarbeidspartner.
Kilde: Yrkesbeskrivelsen er basert på åpne data fra utdanning.no og er underlagt Norsk lisens for offentlige data (NLOD). Teksten vedlikeholdes på utdanning.no.
Etter at du har tatt fagbrev i kokkefaget eller institusjonskokkfaget, er det vanlig å jobbe noen år som kokk før du kan prøve å bli kjøkkensjef.
Som kjøkkensjef bør du ha lederegenskaper og evnen til å motivere andre. Du må ha gode samarbeids- og kommunikasjonsevner. Du må være selvstendig og strukturert, og ha evne til å jobbe under tidspress.
Lønnsstatistikk
-
44 650 NOK
-
42 540 NOK
-
46 550 NOK
-
37 690 NOK
-
38 100 NOK
-
40 130 NOK
-
41 900 NOK
-
44 650 NOK
-
3 NOK
-
3 NOK