Vinkelnere er servitører med omfattende kunnskaper om vin.
En vinkelner (sommelier) er en person med spesialisering på vin og andre drikkevarer.
Som vinkelner har du omfattende kunnskaper om viner og brenneviner, og du har kunnskap om hvilke viner og brenneviner som passer til forskjellige matretter.
Vinkelneren kan også ha fordypning i andre typer drikker som kaffe, te, vann, øl og annet, i tillegg til fordypning i ulike mat- og vinkombinasjoner.
Vanlige arbeidsoppgaver for vinkelneren:- anbefale vin for gjestene som er innenfor gjestens budsjett og smak
- ansvar for vinkjelleren
- innkjøp av vin
- utarbeide vinkartet på serveringsstedet
- kurse andre ansatte i vinsmaking og om vinfaget generelt
Vinkelneren er gjerne et bindeledd mellom servitøren, gjestene og hovmesteren.
Det er høye hygieniske standarder i yrket og det kreves at disse følges.
Den internasjonale betegnelsen på vinkelner er "sommelier".
Kilde: Yrkesbeskrivelsen er basert på åpne data fra utdanning.no og er underlagt Norsk lisens for offentlige data (NLOD). Teksten vedlikeholdes på utdanning.no.
For å bli vinkelner er det en fordel med utdanning som servitør, men ikke et krav. Det finnes flere utdanningsmuligheter for deg som vil bli vinkelner (sommelier), deriblant offentlig godkjente studier på fagskolenivå.
Se vinkelner utdanninger
Som vinkelner må du være serviceinnstilt og ha gode kommunikasjonsevner. Du må kunne takle stort arbeidspress og uforutsette hendelser.
Lønnsstatistikk
-
34 820 NOK
-
34 090 NOK
-
35 820 NOK
-
34 800 NOK
-
29 740 NOK
-
29 850 NOK
-
31 090 NOK
-
32 890 NOK
-
34 820 NOK
-
4 NOK
-
4 NOK