En ferskvarehandler behandler og selger råvarer som sjømat, kjøtt og ost, og tilbereder mat til ferskvaredisken. Du gir også tilberedningstips til kunder.
- vurdere og behandle ferskvare, deriblant tilskjæring og finstykking av kjøttråvarer og sjømat til salg i butikk
- ferdigstille retter til cateringvirksomhet eller ferskvaredisken
- produsere farse og deiger
- lage mat med hjelp av forskjellige typer verktøy, maskiner og utstyr
- presentere råvarer og ferdigretter på en delikat måte i disken
- kundeveiledning om tilberedelse og bruksområder av råvarene
I dette yrket må du ha gode kunnskaper om råvarene og hvordan disse tilberedes.
Ferskvarehandleren må ha gode kunnskaper om alle typer ferskvarer, som for eksempel frukt og grønt, ost- og melkeprodukter, kjøtt og sjømat.
Det er viktig å ha solide kunnskaper om hygiene og renhold, og kjenne til lover og forskrifter som gjelder for faget.
I det daglige jobber ferskvarehandleren med både håndverktøy og mer avanserte maskiner. Derfor er det også viktig å ha kunnskaper innenfor HMS, og du må kjenne til lover og forskrifter som gjelder for faget.
Yrket innebærer en del tunge løft, så du bør være i god fysisk form.
Yrket kalles også fiskehandler eller butikkslakter.
Kilde: Yrkesbeskrivelsen er basert på åpne data fra utdanning.no og er underlagt Norsk lisens for offentlige data (NLOD). Teksten vedlikeholdes på utdanning.no.
Utdanning til fagarbeider er et yrkesfaglig løp i videregående opplæring.
Som ferskvarehandler har du gode kunnskaper om råvarenes egenskaper og de ulike bearbeidingsprosessene. Du må være serviceinnstilt, være god på hygiene og være flink til å kommunisere effektivt i et hektisk arbeidsmiljø.
Lønnsstatistikk
-
42 650 NOK
-
38 160 NOK
-
43 740 NOK
-
42 650 NOK
-
35 910 NOK
-
36 730 NOK
-
37 750 NOK
-
40 200 NOK
-
42 650 NOK
-
4 NOK
-
5 NOK