Hovmesteren passer på at gjestene blir tatt godt imot, og at de får den servicen de skal ha.
De fleste hovmestere er arbeidsleder (skiftleder) for servitørene i en restaurant eller på et hotell. Andre hovmestere har ansvar for den daglige driften av en restaurant, eller et delt ansvar med en restaurantsjef.
Hovmesteren har et overordnet ansvar for at gjestene får det de har bestilt, og at det de får er av den kvaliteten de forventer. Som hovmester har du også ansvar for at restauranten er ren og ryddig.
Vanlige arbeidsoppgaver for hovmestere:- ta imot gjester og vise dem til plassene sine
- sørge for at gjestene hele tiden oppnår kontakt med noen av servitørene
- se til at gjestene får maten de har bestilt til rett tid
- sette opp vaktlister og gjøre oppgjørs- og regnskapsarbeid
- hjelpe kjøkkensjefen med å planlegge menyen
- hjelpe til med servering
Kilde: Yrkesbeskrivelsen er basert på åpne data fra utdanning.no og er underlagt Norsk lisens for offentlige data (NLOD). Teksten vedlikeholdes på utdanning.no.
Som hovmester må du være glad i å omgås mennesker og tåle stress som kan oppstå i et hektisk restaurantmiljø. Du må ha evnen til å yte god service og ha lederegenskaper. Du må også være interessert i mat og vin.
De fleste hovmestere er utdannet servitør eller kokk. Det er vanlig å ha noen års erfaring før en søker jobb som hovmester.
Lønnsstatistikk
-
34 820 NOK
-
34 090 NOK
-
35 820 NOK
-
34 800 NOK
-
29 740 NOK
-
29 850 NOK
-
31 090 NOK
-
32 890 NOK
-
34 820 NOK
-
4 NOK
-
4 NOK