Viser 1-20 av 33 treff
Les om hvordan vi sorterer resultatene
Vil du vite mer om hvordan vi sorterer våre søkeresultater? Les mer om hvordan vi rangerer utdanninger i søkeresultatet.
Viser 1-20 av 33 treff
1
2

Hvorfor studere friluftsliv? 

Drømmer du om å ha Norges spektakulære natur som din arbeidsplass? Ved å ta en utdanning i friluftsliv får du faglig kompetanse til å kunne utøve profesjonsrollen som naturguide eller friluftsveileder. Utdanningen passer også for deg som ønsker å undervise og inspirere norsk ungdom til en aktiv livsstil hvor deler av denne tilbringes i naturen. 

Utdanningen gir deg kunnskap til å ivareta din egen og andres sikkerhet gjennom ulike årstider i naturen og i ulike friluftsaktiviteter. Denne kompetansen er særdeles viktig for å sikre trygge naturopplevelser. Ved å ta en utdanning i friluftsliv får du muligheten til å gi andre mestringsfølelse gjennom unike opplevelser.

Utdanning i friluftsliv 

Du kan utdanne deg i friluftsliv ved flere ulike utdanningsinstitusjoner, avhengig av hvilken type utdanning du ønsker. Du kan studere faget på:

  • Folkehøgskole
  • Universitet og høgskole gjennom ulike grader
  • Fagskole

Friluftsliv på folkehøgskole

Det finnes flere folkehøgskoler som tilbyr linjen friluftsliv. Her får du delta på og lære fra mange ulike naturopplevelser. Du får praktisk kunnskap, blir tryggere på deg selv, lærer å ta fornuftige valg i naturen og blir mer selvstendig på tur. Et år på folkehøgskole er perfekt for deg som ønsker å dyrke dine interesser før du begynner en høyere utdanning. Kanskje oppdager du at interessen kan bli din karriere. 

Friluftsliv på universitet og høgskole

På universitet eller høgskole kan du ta både årsstudium, bachelor- og mastergrad. Utdanningen tilbys ved mange ulike studiesteder fra nord til sør i Norge. Undervisningen varierer noe etter hvilken utdanning du velger, men fokus ligger på grunnleggende fag relevant for friluftsliv og natur, samt fag som pedagogikk og ledelse. Velger du å ta en bachelorgrad, får du hos de fleste utdanningstilbyderne mulighet til å fordype deg innenfor ulike retninger. Du kan for eksempel fordype deg i en spesifikk aktivitet, naturguiding eller friluftsliv for barn og unge. Ved en fullført bachelorgrad kan du fortsette studiene gjennom en mastergrad ved et fåtall ulike utdanningsinstitusjoner i Norge. 

Friluftsliv på fagskole

Utdanning i friluftsliv tilbys også ved Norges friluftsfagskole. Her får du en praktisk utdanning som løper over ett år hvor du lærer å legge til rette for trygge, bærekraftige og lærerike opplevelser for gjestene. 

Personlige egenskaper 

Avhengig av hvilken utdanning du velger å ta, kan det være det bra at du er i god fysisk form. Sjekk gjerne hele beskrivelsen på utdanningen du ønsker å ta for informasjon om hvorvidt studiet krever dette av deg eller ikke. Du bør videre være god på kommunikasjon og samarbeid, da de fleste relevante yrkesrollene etter endt utdanning krever dette. Det er også en fordel om du har evnen til å motivere og inspirere andre mennesker til å få ut det beste av selg selv. 

Jobbmuligheter 

En utdanning i friluftsliv kan lede deg til mange ulike typer jobber. Det kan både være arbeid hvor du selv er aktiv i naturen, eller en administrativ stilling. Du kan for eksempel jobbe: 

  • Som lærer på friluftslivlinjer på leirskoler eller folkehøgskoler
  • Som friluftsguide på fjell, elv eller sjø
  • Som friluftsveileder innen helse og rehabilitering 
  • I offentlig sektor 
  • I turistforeninger 
Sammenlign
Nyhetsbrev
Meld deg på vårt nyhetsbrev om høyere utdanning!