Bergen: Norges 6. beste studentby 2024

Bergen kaprer for tredje året på rad en plass på topplisten over Norges beste studentbyer. Les mer om hvorfor Bergen scorer så høyt her!

I 2023 økte antallet studenter i Bergen kraftig. Bergen er ikke bare en av Norges største byer, den er også en av de beste studentbyene. Les hvorfor Bergen havner på topplisten i år igjen!

Innbyggere: 289 330

Antall studenter: 41 715

Beste kvalitet: Kollektivtransport og helsetilbud

Helsetilbud 

Gode helsetjenester gir en tryggere studieopplevelse, uansett behov. En av Bergens beste kvaliteter i undersøkelsen var helsetilbudet, hvor byen havner på en førsteplass i denne kategorien. Her er ikke bare utvalget av helsetjenester dekkende, men kvaliteten på tilbudene er også høy. Du får også studentrabatt på helsetjenester i Bergen. Det er derfor ikke overraskende av studentene i byen er svært tilfredse. 

Hvor går du for helsehjelp?  

Sammen, hjemmesiden til Studentskipnaden på Vestlandet, finner du verdifull informasjon og veiledning. Her finner du detaljer om beliggenheten til forskjellige helsesentre og hvordan du kan bestille time. I tillegg får du tips og informasjon om ordninger som støtter deg i å håndtere nye livssituasjoner, tilpasse deg studenttilværelsen, takle stress, og utvikle gode studieteknikker. 

Ulike helsetilbud 

  • Lege 
  • Psykisk helse 
  • Helsestasjon 
  • Tannlege 
  • Mentorprogram 

Kollektivtransport 

I Bergen finner du flere universiteter og høgskoler, og avstanden mellom disse er kort. Du kan velge mellom en rekke ulike kollektive transportmidler for å komme deg rundt, blant annet buss, tog, bysykkel og bybanen. Med et godt utvalg av transportmuligheter, gode forbindelser og rimelige priser er det ikke overraskende at Bergen rangerer på førsteplass i denne parameteren.  

Studentrabatt på periodebilletter 

Med 177 regndager i 2023, kan det være fristende å velge kollektivtransport for å komme seg til skolen. Heldigvis får alle studenter under 30 år 40% rabatt på periodebilletter. Er du 21 år eller yngre vil det lønne seg å kjøpe ungdomsbillett.  

Du kan kjøpe billetter gjennom Skyss. Du kan skaffe deg et Skysskort eller kjøpe billetter direkte i Skyssappen

Kulturliv 

Rundt 75% av studentene i Bergen oppgir at de er fornøyde med kulturlivet. Kulturlivet i Bergen er med dette rangert som det tredje beste i Norge av studentene selv. Her finner du et mangfold av tilbud innen alt fra festivaler og idrettsarrangementer til museer og revyer.  

I Bergen kan du blant annet oppleve: 

Kvarteret 

Det akademiske kvarter, også kjent som Kvarteret, er en studentarena som tilbyr et spekter av opplevelser. Kvarteret har flere saler som arrangerer alt fra konserter og debatter til fester og mye annet. I tillegg kan du på dagtid nyte besøk i kaféen med priser som er tilpasset studentbudsjettet. 

Bergenfest 

Opplev Vestlandets største musikkfestival. Nyt av norske og internasjonale artister innen ulike sjangere i løpet av den fem dager lange festivalen.  

Bergen Matfestival 

Bli inspirert og utvikle dine kokkekunnskaper! Den første helgen i september hvert år arrangeres Bergen Matfestival. Smak på fantastiske lokale råvarer, drikke og delta på matkurs. 

BIFF – Bergen Internasjonale Filmfestival 

Filmer har en unik kraft til å berøre, glede og åpne for nye perspektiver. Enten du er en dedikert filmentusiast eller bare har en nysgjerrighet for film, er BIFF – Bergen Internasjonale Filmfestival det ideelle stedet for deg! 

Nordnes sjøbad 

Er du glad i å bade? Nordnes sjøbad tilbyr bading i sjøen, oppvarmet basseng, badstue, stupebrett og stupetårn.  

Trolltunga 

Ca. 3 timer fra Bergen finner du den populære turen fra Skjeggedal til Trolltunga. En ypperlig mulighet til å få en spektakulær opplevelse i studietiden.  

7-fjellsturen 

Liker du fysisk aktivitet? Bergen byr på flere fine toppturer med vakker utsikt. De aller fleste får med seg Fløyen, men om du vil utfordre deg selv litt ekstra kan du gjennomføre 7-fjellsturen. Det finnes også en variant med 4 topper, dersom 7 topper blir i det meste laget.  

Faglig kvalitet 

Mange studenter legger stor vekt på den faglige kvaliteten i sine vurderinger. Ifølge vår egen undersøkelse oppgir over 50% at faglig kvalitet er blant de tre viktigste kriteriene når de vurderer ulike studentbyer. Selv om det norske rammeverket for høyere utdanning bidrar til høy kvalitet nasjonalt sett, varierer studentenes oppfatning av det. 

I vår undersøkelse er studentene i Bergen minst tilfredse med den faglige kvaliteten. Når det gjelder faglighet, har vi vurdert undervisningskvalitet, arbeidsmengde, struktur, faglig veiledning og det fysiske læringsmiljøet. Bergen ender til slutt på 42. Plass i rangeringen av faglig kvalitet, selv om forskjellene mellom byene er relativt små.  


Slik rangerte Bergen i undersøkelsen

Parameter 

Ranking

Faglig kvalitet #42
Studiemiljø #6
Videre utdanningsmuligheter #3
Karrieremuligheter #6
Ekstrajobb #28
Boligalternativer #42
Kollektivtransport #1
Helsetilbud #1
Kulturliv #3
Uteliv #3


 
Kilder: visitbergen.com, sammen.no, utdanningibergen.no, skyss.no, yr.no


Annonser