Longyearbyen: Norges beste studentby 2024

For andre året på rad vinner Longyearbyen på Svalbard tittelen som Norges beste studentby! Hva er det som gjør at denne lille studentbyen utkonkurrerer alle Norges største?

Longyearbyen - Svalbard

I denne undersøkelsen har vi sett på alt fra faglig kvalitet til utelivstilbud, og spurt om hva som er viktigst for dere når dere velger studiested. Longyearbyen fyller deres behov og ønskemål bedre enn noen andre studentbyer i år igjen. 

Longyearbyen er riktignok ikke en studentby for alle, da det kun tilbys arktiske utdanninger på master- og doktorgradsnivå. Men dersom du er interessert i miljø- og arktiske studier, for eksempel innen geologi, biologi eller geofysikk, er dette stedet for deg!

Innbyggere: 2897 

Isbjørner på Svalbard: Ca. 3000 

Antall studenter: 50 

Beste kvalitet: Boligalternativer og studentmiljø 


Utdanninger på Svalbard

*Tallet er hentet fra DBH - Database for statistikk om høyere utdanning. Vi har benyttet denne kilden til å hente inn statistikk på antall studenter for alle byene i undersøkelsen. I en kommentar fra Universitetssenteret på Svalbard forteller Ane Bjørsvik til Khrono (2023) at studentene er på Svalbard i kortere og lengre tidsrom, og at det til enhver tid er rundt 230 studenter der samtidig.

Boligalternativer i Longyearbyen 

Å finne et rimelig sted å bo som student er ofte utfordrende for studenter, men i Longyearbyen er situasjonen annerledes. I Longyearbyen vil du møte på utfordringer om du ønsker å leie privat, men studentboliger er det mer enn nok av – noe som skiller seg ut fra alle andre studentbyer. Elvesletta rommer nemlig hybler og leiligheter til 250 studenter, som er nok til alle studentene som kommer hit.  

På Svalbard får du leiligheter og hybler for mellom 3.750 - 12.200kr, avhengig av om det er en eller flere personer som skal benytte boligen. Studentboligene ligger bare et steinkast fra sentrum, men her må du passe på når du skal ut av døren, for plutselig møter du en isbjørn på veien! 

Studiemiljøet 

Studiemiljøet i Longyearbyen er en av de mange tingene som gjør at studentene er såpass fornøyde med akkurat denne studentbyen. Her møter du et intimt og internasjonalt studiemiljø, med studentrådet UNIS (The University Centre in Svalbard) som sørger for at studentenes behov og ønsker blir møtt. På Svalbard arrangeres også en rekke ulike sosiale arrangementer for studentene, som bidrar til det sosiale og gode miljøet. 

Studentaktiviteter:  

Sosiale fredager 

Hver fredag arrangeres det en ny sosial aktivitet du kan delta i, et supert initiativ for å bli bedre kjent med medstudenter.  

Ekskursjoner 

Svalbard er et spennende sted med en slående natur. Du kan ikke reise herfra uten å utforske øya. Da er det godt at det tilrettelegges for ulike aktiviteter og ekskursjoner, som hytteturer, klatring og snøscooter-turer. Men før du drar ut på ferd, blir du trent i sikkerhet i beskyttelse mot eventuelle møter med isbjørner. 

Sauna 

Saunaer har blitt et svært populært fenomen blant nordmenn de siste årene. Ikke bare er det forfriskende og deilig å kjøle seg ned i snøen og varme seg igjen i badstuen, men det er også bra for kropp og sinn. Heller ikke mange kan si at de har testet ut en sauna på Svalbard. 

Strikking 

På ekstra kalde dager kan innendørsaktiviteter være det beste alternativet. Da kan du bruke tiden til å lære deg å strikke eller hekle sammen med andre medstudenter mens du nyter en deilig kopp kaffe inne i varmen.  

Ingen mulighet til videreutdanning 

Din studietid på Svalbard strekker deg i opptil ett år. Her tilbys nemlig kun kurs og årsstudium. Du kan med andre ord ikke ta en full bachelor-, master- eller doktorgrad her, selv om kursene tilbys på alle nivåer. Det er heller intet ønske fra regjeringens side å gjøre dette mulig i fremtiden – kanskje er det slik fordi at ved å minimere antall studerende på øya, reduseres også sannsynligheten for menneskelig påvirkning og ødeleggelse av naturen i området. Det er derfor kun mulig å ta kortere utdanninger eller dra på utveksling til Svalbard.  

Mulighet til videreutdanning er dermed parameteren Longyearbyen scorer lavest på, med null poeng. Men om du ikke har fått nok av Svalbard etter ditt opphold her, finnes det ytterligere forskningsmuligheter og andre jobbmuligheter. 


Slik rangerte Longyearbyen i undersøkelsen

Parameter 

Ranking

Faglig kvalitet #4
Studiemiljø #2
Videre utdanningsmuligheter #41
Karrieremuligheter #13
Ekstrajobb #17
Boligalternativer #1
Kollektivtransport #8
Helsetilbud #29
Kulturliv #4
Uteliv #4


 
Kilder: studentskipnaden.no, unis.no, regjeringen.no,  


Annonser