Videre- og etterutdanning

Veiledning - Videreutdanning

VID Bergen, i Bergen
Varighet
2 år, 60 studiepoeng
Undervisning
Deltid
Studielån/Stipend
Støttet av lånekassen
Undervisningsform
Klasserom
Neste startdato
Høst og vår Se detaljer
Søknadsfrist
Søknadsfrist: 15. april
Varighet
2 år, 60 studiepoeng
Undervisning
Deltid
Studielån/Stipend
Støttet av lånekassen
Undervisningsform
Klasserom
Neste startdato
Høst og vår Se detaljer
Søknadsfrist
Søknadsfrist: 15. april
Få mer informasjon om utdanningen 👍

Veiledning - Videreutdanning

Videreutdanning i veiledning - VID Bergen

Videreutdanning i veiledning

Videreutdanningen er for alle som er opptatt av å tilegne seg kompetanse og ferdigheter innen veiledning som støtter andres utvikling av selvinnsikt og handlingskompetanse. Vår utdanning er rettet mot det pedagogisk-psykologiske veilednings- og rådgivingsfeltet og er et fag som arbeider med dynamisk samspill, samarbeid og kommunikasjon mellom mennesker.

I VID har du som ferdig utdannet mulighet til å søke innpass i våre masterprogrammer, slik at du kan bygge på til en mastergrad. Vi anbefaler Master i helsefremmende relasjonsarbeid og at du tar kontakt med programansvarlig for mer informasjon.

Vi samarbeider også med master i rådgivningsvitenskap ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet. Ta kontakt med NTNU for informasjon om å søke innpass for videre studier i masterprogrammet.

Hva er veiledning og hvordan bli en god veileder?

Veiledning som fag handler om samspill og kommunikasjon mellom mennesker. Det er en pedagogisk og relasjonell prosess der målet er utvikling, læring og vekst gjennom erfaring og oppdagelse. Veiledning er beslektet med uttrykkene mentorering og rådgivning.

Grunntanken i veilederutdanningen er at for å bli en god veileder forutsetter det at en selv å har erfaring som mottaker av veiledning. Gjennom å bli bedre kjent med seg selv og egne reaksjoner når en selv er i samspill og kommunikasjon med andre, blir veileder bedre i stand til å møte den man skal hjelpe på en støttende og kreativ måte. Det legges derfor vesentlig vekt på egenutvikling i studiet gjennom systematisk arbeid med refleksjoner for å forstå mer av egne tanker, reaksjoner og handlingsmønstre.

Målgruppe

Å inneha relasjonskompetanse er avgjørende i yrker der en samhandler med andre mennesker. En ingeniør på studiet sa en gang: «Dette passer for meg, for jeg er også opptatt av at det skal fungere godt mellom mennesker når vi skal løse oppgavene våre». Utdanningen anbefales spesielt for pedagoger, personer innen helse- og sosialfaglig virksomheter, samt ledere generelt.

Utdanningen passer imidlertid for alle som har noen års erfaring fra yrkeslivet og som ønsker å få økt kunnskap om mangfold og kompleksitet knyttet til det dynamiske samspillet som oppstår der mennesker møtes og arbeider sammen.

Hva lærer du?

Gjennom studiet får du utvikle deg til å bli en faglig sterk, etisk og kritisk bevisst veileder som har innsikt i kommunikasjon og samhandling. Du får videreutvikle egne ferdigheter og utdanningen vektlegger at en våger å være tydelig i møter med andre personer og i stand til å stimulere til og fremme gode mellommenneskelige prosesser.

Arbeidsform

Videreutdanning i veiledning er en mestrings- og nærværsorientert utdanning hvor studenten får både teoretisk og praktisk trening i å bli veiledet, samt veilede andre. Studiet er prosessorientert og studenten vil gjøre erfaringer med og reflektere over både egne og andres kommunikasjons- og samhandlingsprosesser. Utdanningen bygger på sentrale prinsipper fra humanistisk og eksistensiell filosofi og er forankret i en tverrfaglig veiledningstradisjon med særlig vekt på gestaltteori.

Det er kombinasjonen av erfaring, refleksjon og faglig forankring jeg trives så godt med på dette studiet. Jeg kjenner ikke til noe annet studie i veiledning som legger så mye til rette for øving.

– Hege Steinland, student ved videreutdanning i veiledning

Hva kan jeg forvente av veilederutdanningen?

Veiledning skal bidra til å hente fram den enkeltes ressurser i samarbeid både i yrkeslivet og ellers. Utdanningen bidrar til økt selvinnsikt og bedre forståelse av hva som skjer i kommunikasjon mellom mennesker. Dine lytteferdigheter blir stimulert, og du utfordres til å møte virkeligheten somden erog ikke somden burde være.

Gjennom oppmerksomt nærvær i ulike situasjoner utvikles ferdigheter og handlingskompetanse til å stå nær andre mennesker og fremme deres modning og vekst. Oppmerksomt nærvær er beslektet med Mindfulness - en tradisjon som har gitt impulser til mental trening. Dette innebærer at du får trening innen sansning slik at du kan styrke din evne til oppmerksom tilstedeværelse i eget liv og i møte med andre mennesker.

For kontakt eller mer informasjon om Veiledning - Videreutdanning, vennligst fyll inn en interessemelding.

Kommende startdatoer

1 tilgjengelig startdato

Høst og vår

  • Klasserom
  • Bergen
  • Søknadsfrist: 15. april

Opptakskrav/Søknad

  • Minimum 3-årig utdanning på universitets- og høgskolenivå eller tilsvarende. Aktuelt er helse- og sosialfaglig, samfunnsvitenskapelig, humanistisk og naturvitenskaplig bakgrunn.
  • Det kreves minst ett års relevant yrkeserfaring etter endt utdanning (100% stilling eller sammenlagt tilsvarende 100% stilling).

Realkompetansevurdering kan være aktuelt i tilfeller der studenten ikke oppfyller kravene til formell utdanning. 

Studiefakta, Tittel m.m

Videre- / Etterutdanning (60 studiepoeng)

Kostnader

Kontakt skolen for informasjon om kostnader.

Hvorfor velge VID Bergen?

Lang erfaring

Ettertraktet utdanning

Tett på arbeidslivet

Jeg vil vite mer!

Bestill informasjon

Legg igjen en interessemelding hvis du vil vite mer om utdanningen Veiledning - Videreutdanning.

Fyll inn din kontaktinformasjon

Send interessemeldingen

Få mer informasjon fra skolen


reCAPTCHA logo Denne hjemmesiden er beskyttet av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Brukervilkår gjelder.
VID Bergen
Vestlundveien 19
5145 Fyllingsdalen

VID vitenskapelige høgskole 

VID er spesialister på utdanning av mennesker til omsorgsyrker. Blir du en student hos oss vil du bli en del av et tett og sosialt læringsmiljø, med engasjerte og erfarne lærere. Studiemiljøet ved VID Bergen er faktisk kjent som et...

Les mer og vis alle utdanninger ved VID Bergen

Highlights