
Sertifisert Sommelier
Utdanningen til Sertifisert Sommelier (Vinkelner) er for deg som ønsker å bli en ekspert på vin. Ansvaret for en sommelier f.eks. innenfor restauranten er det å ha kontroll over drikkevarehåndtering, innkjøp, oppbevaring av viner, vinkartet og gjestens endelige totalopplevelse ved bordet.
I løpet av kurset vil du lære om vin og mat i kombinasjon og om å jobbe profesjonelt med drikke. Du vil lære det grunnleggende om vindyrking, vinproduksjon, viktige vinproduserende områder rundt om i verden, klassifiseringssystemer, druer, viner og stiler samt hvordan du prøver å analysere vin gjennom en profesjonell vinsmakingsmetodikk.
Etter å ha fullført eksamen kan du søke om medlemskap hos den svenske Sommelierforeningen (SSF) for å delta i deres aktiviteter. Du har også et veldig godt grunnlag for å ta WSET Step 3-eksamenen dersom du ønsker å gjennomføre opplæringen på internasjonalt nivå.
Vinsmaking av representative vinstiler fra hele verden vil bli utført hjemme i henhold til instruksjoner. Du vil lære viktige deler angående arbeidet på restaurant eller vinbar som serveringsteknikk, kundeservice, salgsteknologi og service. Utdanningen dekker også andre drikkevarer som øl, brennevin, te og kaffe.
I Norge og internasjonalt er etterspørselen etter kompetente sommelierer stor ettersom stadig flere restauranter og hoteller satser på et bredt og variert utvalg av drinker. Vinkelnere er også etterspurt av bl.a. Vinmonopolet og de store importørene av vin, øl og brennevin som eksperter på innkjøp av riktig type drikke og sortiment, men også for å finne leverandører.
Sommelierutdanningen kobler teori med verdifull praksis for å gi deg en samlet kunnskap om vin og et helhetlig syn på sommelierfaget hvor også forretningssans og lønnsomhet er viktige komponenter. Etter fullførte studier er du godt forberedt for arbeid både i Norge og internasjonalt. Sommelierutdanningen er en bred yrkesutdanning som også åpner for andre roller i drikkevarebransjen, som innkjøpere, formenn og selgere. Du finner en detaljert pensum nedenfor.
Velkommen til å registrere deg og la din vellykkede reise starte med oss!
Å STUDERE TIL SOMMELIER BETYR AT:
– Du starter utdanningen når du vil
– Du studerer hvordan du vil, med datamaskin, nettbrett eller mobiltelefon
– Du bestemmer selv studietakten
– Du studerer hvor du vil
KURSPORTALEN
Utdanningen inneholder 5 ulike moduler hvor du ved hjelp av filmer, kurslitteratur, praktisk arbeid, øvelser og oppgaver fordyper deg i hvert område. I løpet av studietiden vil du være i kontakt med kursleder ved spørsmål og tanker rundt kursmateriellet og ved tilbakemelding på oppgavene dine. Interaktivitet via e-post og telefon.
KURSPLAN
SOMMELIER 1
HISTORIE OG VINPRODUKSJON
Sommelierens rolle
Historien og distribusjonen av vin i verden
Anatomi av vindyrking, druer og vinstokker
Vingårdssykdommer og beskjæringsmetoder
Vinproduksjon (hvit, rød og rosévin. Musserende vin, forskjellige metoder, sukkernivåer)
Vin og økologi:
Biodynamisk og økologisk landbruk, naturvin
Tilsetningsstoffer i vin
Defekter i vin
Nedleggelser
Øvings- og innleveringsoppgaver
SOMMELIER 2
SMAKNINGSMETODIKK
Hva påvirker karakteren til en vin?
Våre sanser og smaker.
Hvordan oppstår aromaer og smaker i vin?
Testmetodikk - praktiske tips.
Testmetodikkanalyse.
Visuell analyse (gjennomsiktighet, viskositet, farge, bobler)
Duftanalyse (intensitet, kompleksitet, beskrivelse).
Primære, sekundære og tertiære dufter.
Duftfamilier:
Floral & Fruity / Earthy & Mineral
Tre og krydder / Animal & Medicinal.
Smaks- og aromaanalyse
Mykhet: Sukker, alkohol, polyalkoholer.
Hardhet: syre, tanniner, mineralitet.
Intensitet, struktur, lengde, utvikling
Sluttvurdering: Kvalitet & harmoni
Skjematisk oversikt og terminologi til bruk i vinsmaking.
Øvings- og innleveringsoppgaver
SOMMELIER 3
GAMLE VERDEN, REGIONER, DRUER OG VINER
Historie og stil Gamle verden
Vinklassifiseringer Europa (Frankrike, Italia, Spania, Tyskland).
Land, druer og viner, områder:
Frankrike (Bordeaux, Burgund, Champagne, Rhône, Loire, Alsace).
Italia (Piemonte, Toscana, Veneto, Sicilia / Sør-Italia)
Spania og Portugal (Spania: Rioja, Priorat, Ribera del Duero. Portugal: Duoro-dalen)
Tyskland og Østerrike (Tyskland: Mosel)
Grønne druer: chardonnay, sauvignon blanc, riesling.
Blå druer: pinot noir, cabernet sauvignon, merlot, syrah, grenache, sangiovese, nebbiolo.
Øvings- og innleveringsoppgaver (vinsmaking)
SOMMELIER 4
NYE VERDEN, VEKSTLAND. REGIONER, DRUER OG VINER
Historie og stil - Nye verden.
Vinklassifiseringer
Land, druer og viner, områder:
Nord-Amerika (California, Oregon, Washington)
Australia og New Zealand
Sør-Amerika (Argentina og Chile)
Sør-Afrika
Fremvoksende vinland (Øst-Europa - Ungarn, Georgia, Slovakia, Slovenia)
"Nye" vinland:
England, Skandinavia og Sverige som vinland,
Innleveringsoppgaver (Vinsmaking) og øving
SOMMELIER 5
SOMMELIERPROFESJONEN, ANDRE DRIKKER, VIN OG MAT
Å jobbe som sommelier
Serveringsteknikk: åpne vin- og champagneflasker, dekantering og lufting, serveringstemperaturer, vinglass, serveringsmengde
Service: kundeservice, mersalg, faglig etikk
Dessert og sterkvin: portvin, sherry, madeira
Avec & digestif: cognac, armagnac, frukt- og bærdestillater, calvados, likører, rom, whisky
Øl og cider
Kaffe og Te
Mat og drikke i kombinasjon: grunnsmaker, forskjellige måter å matche
Innkjøp av vin, prissetting
Å bygge en vinliste, vin på glass
Å administrere en vinkjeller, lagring og lagring av vin
Informasjon om Sommelierforeningen
Avsluttende eksamensoppgave
LES WSET TRINN 3 ETTER AT DU FULLT SOMMELIER-TRENING
Etter å ha fullført eksamen kan du søke om medlemskap hos den Svenska Sommelierföreningen (SSF) for å delta i deres aktiviteter. Du har også et veldig godt grunnlag for å ta WSET trinn 3-eksamen dersom du ønsker å gjennomføre utdanningen på internasjonalt nivå. Academy Online tilbyr i samarbeid med The Good Wine Habit WSET trinn 3 (på engelsk) etter endt utdanning. Se mer info nedenfor.
WSET Level 3 in Wines Online Course with The Good Wine Habit
The Good Wine Habit the official WSET (Wine & Spirit Education Trust) Approved Programme Provider in Sweden, offers Academy Online´s sommelier students the chance of studying online the WSET Level 3 in Wines qualification after completing their sommelier education.
The course is entirely in English and it is delivered through a 9-week online study programme, covering the same syllabus as the classroom course, but through a tutored and interactive online platform. You will be able to study with your peers under the guidance of a WSET dedicated educator, who can be contacted by the student any time for the duration of the scheduled course. During the course, you will be asked to share your learning experience with the rest of the group, to participate in weekly online activities and to post tasting notes in order to receive personalized feedback from your online educator. The tasting is, in fact, an essential part of studying for this course. The wines will not be provided, although you will be given guidance on the styles to taste each week, so that you will be able to purchase the wines yourself. During the online course, a 1-day tasting tutorial introducing the Level 3 tasting technique (SAT - Systematic Approach to Tasting) will be organized by The Good Wine Habit at one of its venues in Gothenburg. Details of dates and location will be given after you enroll into the course. Pre-booking is required.
In addition to the online course, The Good Wine Habit will provide students with exclusive additional live support from its WSET Certified Educator Tommasella Perniciaro, DipWSET, to enhance their online learning experience. This support includes:
-Live Zoom practice sessions focused on the tasting and the theory examination technique, receiving a written feedback from Tommasella;
-One Zoom session focused on questions and answers about the theory and tasting content of the course, to help you with the final preparation towards the exam.
After attending the course, you will sit the exam at one of The Good Wine Habit´s venues in Gothenburg. Successful students will receive a WSET certificate and lapel pin and will be able to use the associated WSET certified logo on their business card and material.
For more information about the content of the course, the next course dates, the enrollment fee and to book your place in the course, please contact below.
For any questions related to the WSET courses, please, get in touch with:Tommasella Perniciaro, DipWSET
email: tperniciaro(AT)thegoodwinehabit.com
ph.: +46 733 46 81 47
WSET (Wine & Spirit Education Trust), established in 1969 in the UK, is nowadays the worldwide point of reference for wine education in the wine and spirits business. Its courses inspire the world´s wine and spirits professionals and passionate wine enthusiasts, providing a special focus on international wine knowledge and a very practical and objective approach to the analysis and evaluation of wines and spirits. WSET qualifications start from a very basic, but complete course and end with the prestigious Diploma Level 4 Award in Wines, considered the required step to enter the Master of Wine programme. If you want to know more about the WSET, visit the WSET website.
Opptakskrav/Søknad
Registrering
Vi må motta din påmelding skriftlig via kontaktskjemaet eller via e-post til info[at]academyonline.no.
Angi hvilken yrkesutdannelse eller kurs søknaden viser til.
Eksamen og sertifikat
Etter godkjente innleveringsoppgaver og eksamen har du oppfylt kravene til Sertifisert Sommelier (Certificate Sommelier).
Kostnader
Kursavgiften for utdanningen er 29 950 NOK inkl. mva. Forskuddsbetaling mot faktura på 5990 NOK inkl. mva. per modul eller hele utdanningen mot én faktura. Delbetaling over 12 måneder á 2704 NOK/måned.
Det tilkommer også innkjøp av viner til et beløp fra rundt 6000 NOK og oppover, avhengig av hvilken prisklasse du velger for respektive vin.
Kursavgiften inkluderer:
- Forelesningsmateriell i Kursportalen gjennom skjermopptak
- Øvingsoppgaver
- Innleveringsoppgaver
- Kontinuerlig støtte via e-post og telefon samt karriereveiledning
- Utstedelse og utsendelse av sertifikat/diplom
Jeg vil vite mer!
Academy Online Norway

Om skolen
Velkommen til Academy Online Norway!
Er det på tide å ta neste steg i karrieren? Academy Online tilbyr digital yrkesfaglig utdanning og frittstående kurs i ulike fag.
Kompetanseutvikling
Er det på tide å ta neste steg i karrieren ved å gå en yrkesfaglig utdanning eller ønsker du å styrke dine ferdigheter ved å ta et kurs?
Uavhengig av din nåværende situasjon håper vi at du finner en utdanning hos oss på Academy Online som styrker deg og hjelper deg å ta neste steg. Les mer om våre utdanninger her på siden. Alle våre utdanninger er nettbasert, i vår digitale kursportal.
Velg selv!
Du kan studere når du vil og i ditt eget studietempo. Du kan være hvor som helst i verden, forutsatt at du har en internett-tilkobling. Utdanningene våre er tilpasset arbeidsverktøyet du velger å bruke, det vil si en stasjonær datamaskin, en bærbar PC, nettbrett eller din smarttelefon.
Registrering
- Send inn skjemaet eller en e-post til info[at]academyonline.no og angi hvilken utdanning du ønsker å starte.
- Vi sender deg en ordrebekreftelse og en faktura på e-post. Dersom utdanningen din inneholder flere moduler, fakturerer vi for én modul om gangen med mindre du oppgir at du ønsker å betale på en annen måte.
- Når vi har mottatt betalingen din, mottar du en e-post med instruksjoner om hvordan du logger inn på Kursportalen.
Velkommen til oss på Academy Online Norway!
For mer informasjon om Academy Online, vennligst fyll ut en interessemelding nedenfor.
Hvorfor velge Academy Online?
- Få et diplom / sertifisering
- Behov i arbeidsmarkedet
- Du velger selv studietempo