07 okt 2022

Slik blir du veterinær

Hva gjør en veterinær?

En veterinær, også kalt dyrlege, arbeider med å forebygge og behandle sykdom hos dyr, inkludert problemstillinger innen dyrevelferd samt matsikkerhet. En veterinær gir i tillegg ofte råd og veiledning til dyreeiere. Det finnes også mindre kjente arbeidsområder som for eksempel arbeid med fiskehelse.

Personlige egenskaper - hvem passer som veterinær?

En veterinær er gjerne glad i dyr og mennesker, i tillegg til å være interessert i medisin. Som veterinær vil du ha uforutsigbare arbeidsdager med jobb både på kveld- og nattestid. Du bør være i god fysisk form, da flere arbeidsoppgaver kan kreve dette. 

Vil du vite mer?

Motta tips om veterinærutdanninger og få månedlig inspirasjon. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll inn din e-post her

Hvordan bli veterinær?

Det finnes kun én skole i Norge som tilbyr profesjonsutdanning som veterinær, hvilket er Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet. Utdanningen er både teoretisk og praktisk rettet, og løper over 5,5 til 6 år.

Hva lærer jeg i utdanningen?

I løpet av utdanningen vil du få undervisning gjennom forelesninger, kurs, gruppearbeid og praktisk undervisning på klinikk. Du vil blant annet lære om oppbygging og funksjon av friske dyr og hvordan dette endres når et dyr er sykt, og sykdommer som smitter fra dyr til mennesker. 

Utdanningen i Norge legger fremst fokus på å utdanne veterinærer som har god kunnskap og kompetanse om nordiske dyr. Ved endt utdanning får du autorisasjon som veterinær utstedt av Mattilsynet og får tittelen cand.med.vet. Ved fullført utdanning er det mulig å ta videreutdanning innenfor ulike spesialistområder. 

Studere veterinær i utlandet

Ettersom at utdanningen kun tilbys ved ett institutt i Norge, velger mange å ta veterinærutdanningen i utlandet. De fleste velger å reise til Ungarn eller Slovakia for å studere. Det er også mulig å ta utdanningen i andre land, men det kan være bra å tenke på at det lettest å få autorisasjon i Norge ved endt studium i EU/EØS. For å få autorisasjon skal utdanningen vurderes som jevngod med den som tilbys i Norge. 

I tillegg til utenlandsstudier finnes det mulighet til å reise på utveksling for deg som velger å studere i norge. 

Hvilke arbeidsoppgaver har veterinærer?

Som autorisert veterinær kan du jobbe på dyreklinikker, som privatpraktiserende veterinær på landsbygden, i akvanæringen, dyreorganisasjoner, legemiddelindustrien, mattilsynet, fôrbransjen samt i offentlige departementer. Arbeidsoppgavene kan derfor variere stort avhengig av hvilken retning du velger å gå.

En arbeidsdag kan bestå av: 

  • Rådgivning, diagnostisering og behandling av dyr
  • Forebyggende helsearbeid
  • Undervisning og forskning
  • Laboratoriearbeid
  • Kontroll av næringsmidler

Fremtidsutsikter for veterinærer

Ettersom at en veterinærutdanning gir deg bred kunnskap og kompetanse innenfor fagområdet er du attraktiv for flere ulike stillinger. Vi har nevnt noen yrker ovenfor. Vi på studentum.no anser derfor at arbeidsmarkedet for veterinærer vil holde seg godt. 

Hva tjener en veterinær?

Gjennomsnittslønnen til en veterinær er 57.410 kr i måneden, som tilsvarer 688.920 kr i året. Lønnen et hakket høyere i privat sektor, sammenlignet med offentlig sektor. 

 

Se veterinærutdanninger her

 

Sist oppdatert: 07 okt 2022

Du kan kanskje også være interessert i:

Sist oppdatert: 09.11.2022

Slik blir du helsefagarbeider

Hva gjør en helsefagarbeider? Hva jobber de med? Og hva tjener de? Alt dette og enda mer får du svar på her. 

Les mer
Sist oppdatert: 19.12.2022

Slik blir du pilot

Vil du vite mer om hvordan du blir pilot, hvilken utdanning som kreves, fremtidige jobbmuligheter og hvor mye du kan tjene? Les mer om utdanningen og yrket her!

Les mer
Sist oppdatert: 10.07.2023

Slik blir du elektriker

Ønsker du en ettertraktet og praktisk jobb? Da er kanskje elektrikeryrket noe for deg! Les videre og finn ut av hva en elektriker gjør, hvordan du blir elektriker, personlige ferdigheter i yrket og hva du kan forvente deg i lønn.

Les mer