Hamar
13 feb 2023

Hamar: Norges 10. beste studentby 2023

På 10. plass i Norges beste studentby finner du Hamar, Innlandets største by! Les videre for å finne ut av hva som gjør at Hamar havner på topplisten over Norges beste studentbyer i 2023. 

Innbyggere: 26 103

Antall studenter: 2 450

Beste kvalitet: Ekstrajobb

Utdanninger i Hamar

 
Ekstrajobb 

Som student er det ikke alltid lett å få studiestøtten fra Lånekassen til å dekke alle utgifter. Derfor er det mange som velger å skaffe seg en jobb ved siden av studiene. Velger du å studere i Hamar, er sjansen god for at du finner en deltidsjobb. Når vi sammenlikner antall ledige stillinger med antall studenter i byen, havner Hamar på en tredje plass av alle byene i undersøkelsen. Dermed er dette også Hamars beste plassering i kåringen. 

    Hamar - kart

Kulturliv 

Hamar rangerer også høyt på parameteren kulturliv. Byen byr på et knippe kulturopplevelser du bør få med deg. Her er et lite utvalg:

Domkirkeodden 

Museumsområdet Domkirkeodden er kåret til et av de best utformede bygningene for samtidskunst i verden av magasinet Format. Museumsområdet består av ruinene til Domkirken fra 1200, Storhamarlåven, et folkemuseum og Urtehagen, med rundt 400 økologiske arter. Hvert år arrangeres også Hamar Middelalderfestival på området. 

Skibladner 

Skibladner, Mjøsas hvite svane, er Norges eneste hjuldamper, som seilet for første gang på Mjøsa i 1856. Skibladner seiler mellom Gjøvik og Lillehammer og stopper ved Hamar på veien. Om bord kan du nyte kald drikke eller en is på dekk eller spise lunsj i restauranten.  

Vikingskipet 

Vikingskipet er Norges nasjonalanlegg for skøyter og ble bygget til OL i 1994, men i dag arrangeres det mer enn bare sportslige aktiviteter her. På Vikingskipet gjennomføres det store messer årlig, utstillinger og kulturarrangementer, som mat- og landbruksfestivalen Midt i matfatet, Hamar Mart’n. I sommer skal også Karpe, Emma Steinbakken og Stig Brenner holde konsert her. 

Selv om det er mye spennende som foregår på innsiden av bygget, er det en fin opplevelse å se det populære bygget fra utsiden. Et godt tips er å se det på god avstand, slik at formen som et opp-ned vikingskip kommer tydelig frem. 

Mjøsa

Naturliv 

Hamar ligger rett ved Mjøsa, Norges største innsjø. Her kan du gå langs den 7 km lange strandpromenaden; noe av det aller vakreste Hamar har å by på, uavhengig av årstid. Ved Mjøsa finner du også Koigen, et populært frilufts- og strandområde om sommeren. I tillegg til å hoppe fra Norges dyreste stupetårn, kan du bade, spille volleyball eller skate.  

Det kan være interessant å nevne at stupetårnet skulle egentlig ha kostet 1,5 millioner, men endte opp med en prislapp på 25,8 millioner. Stupetårnet blir sett på som et symbol på økonomiske overskridelser i kommune-Norge. 

Faglig kvalitet 

For å vurdere den faglige kvaliteten har vi sett på kvaliteten på undervisningen, arbeidsmengde, struktur, faglig veiledning og fysisk læringsmiljø. Det er med denne parameteren Hamar får sin dårligste plassering i vår undersøkelse, som havner på en 33. plass.  

Det er verdt å nevne at det norske rammeverket for høyere utdanning sørger for at det generelt er et høyt nasjonalt nivå på utdanningene som blir tilbudt. Dermed er konkurransen høy blant de ulike studiebyene i å tilby høyest faglig kvalitet på sine utdanninger. Dette gjenspeiles også i at det er marginale forskjeller mellom byene på denne parameteren i undersøkelsen. 


Slik rangerte Hamar i undersøkelsen

Parameter 

Ranking

Faglig kvalitet #33
Studiemiljø #16
Videre utdanningsmuligheter #23
Karrieremuligheter #7
Ekstrajobb #3
Boligalternativer #11
Kollektivtransport #14
Helsetilbud #21
Kulturliv #9
Uteliv #16

 
 

Kilder: visitmjosa.no, inn.no, format.com, vikingskipet.com, tv2.no 

Sist oppdatert: 13 feb 2023

Du kan kanskje også være interessert i:

Sist oppdatert: 23.02.2023

Norges beste studentby 2022: om undersøkelsen

Vil du vite mer om prosessen bak hvordan vi har rangert topp 10 studentbyer i Norge? Her kan du lese mer om innsamling av data, metoder og utregninger.  På studentum.no har vi et mål om å hjelpe alle studieinteresserte å finne en utdanning - den rette utdanningen. En del av det å finne sin drømmeutdanning inkluderer hvilken by man velger å studere i.
Les mer
Sist oppdatert: 14.02.2023

Sogndal: Norges tiende beste studentby

Sogndal er blant Norges beste studentbyer i 2022. Les mer om hvordan byen havnet på topplisten.

Les mer
Sist oppdatert: 22.02.2023

Tromsø: Norges 5. beste studentby 2023

Tromsø er en populær by blant studenter, med et bredt utvalg av opplevelser og muligheter. Byen ligger nord for Polarsirkelen og byr på nydelige naturlige landskap og nordlys. Tromsø er på mange måter ideell for studenter. 

Les mer