De 10 mest populære studiene i 2023

Nysgjerrig på hvilke utdanninger flest søkere hadde som førstevalg i 2023? Her finner du listen over de ti mest populære utdanningene på universitet og høgskole og fagskole.

Samordna opptak har nå publisert sin årlige statistikk over antall søkere til høyere utdanning i Norge. Les videre for å følge utviklingen og se listen over de 10 mest populære utdanningene på fagskole og universitet og høgskole, basert på antall førstevalgssøkere.  

Universitet og høyskole 

I overkant av 135 000 søkte i år opptak til universitetet og høgskoler gjennom Samordna opptak, noe som er en økning på 0,8% fra i fjor. I år ble det også satt rekord i antall ledige studieplasser med 62 590 studieplasser fordelt på 1332 studier. Interessen for en fleksibel studiehverdag fortsetter også å vokse, med en økning på 35,7% blant førstevalgssøkere på nettstudier fra 2022 til 2023. 

Nedenfor ser du en oversikt over de 10 studiene i Norge med flest førstevalgssøkere. I likhet med fjoråret er det siviløkonomutdanningen og rettsvitenskap som troner på de tre første plassene på listen. Toll, vareførsel og grensekontroll har vært på topplisten de to foregående årene, men har nå forsvunnet fra topp 10 listen. Utdanninger innen økonomi og ledelse fortsatt er populært. Listen viser også at fokuset på bærekraft blir mer og mer populært, med den nyopprettede utdanningen bærekraftig økonomi og ledelse ved NMBU som hoppet rett inn på listen. 

 1. Siviløkonomutdanningen ved NHH - 2170 førstevalgssøkere 
 2. Rettsvitenskap (jus), høst ved UIO - 2159 førstevalgssøkere 
 3. Rettsvitenskap ved UIB - 1926 førstevalgssøkere 
 4. Organisasjon og ledelse, Rena, deltid, nettbasert ved HINN - 1391 førstevalgssøkere 
 5. Ledelse, nettbasert ved UIT - 1249 førstevalgssøkere 
 6. Industriell økonomi og teknologiledelse ved NTNU - 1245 førstevalgssøkere
 7. Politiutdanning, Oslo ved PHS - 1187 førstevalgssøkere
 8. Arkitekt ved AHO - 1133 førstevalgssøkere 
 9. Økonomi og administrasjon, Trondheim, bachelor ved NTNU - 991 førstevalgssøkere
 10. Bærekraftig økonomi og ledelse, deltid, nettbasert ved NMBU - 973 førstevalgssøkere

 

Fagskole

I 2023 var det hele 13 453 som søkte opptak til høyere yrkesfaglig utdanning gjennom Samordna opptak, en økning på nesten 10% fra foregående år. Selv om det er en tydelig økning er det sannsynlig at tallet påvirkes av at det i år er to nye fagskoler, Fagskolen Diakonova og Brann- og redningsskolen, med under Samordna opptak. Fagskolene har til sammen lyst ut 12 786 studieplasser fordelt på 465 ulike fagskolestudier.  

Det er ingen overraskelse lokomotivførerutdanningen fortsatt er på førsteplass, med klart flest førstevalgssøkere. Utdanningen er såpass populær at Lokførerskolen i år har opprettet utdanningen som et deltidsstudium også, som tar tredjeplassen på listen.  

For første gang har også Brann- og redningsskolen tatt imot søknader til utdanningen i brann, redning og samfunnssikkerhet, en fagskoleutdanning som erstatter dagens ordning for å bli brannkonstabel. Dette er tydelig et populært yrke da utdanningen går rett inn på andreplassen.   

 1. Lokomotivførerutdanningen ved LOK - 1019 førstevalgssøkere
 2. Brann, redning og samfunnssikkerhet ved BRSK - 646 førstevalgssøkere
 3. Lokomotivførerutdanningen deltid ved LOK - 409 førstevalgssøkere
 4. Ambulanseoperativ ledelse og prehosp. pasientbeh ved FIV - 139 førstevalgssøkere
 5. Visuelle kunstfag ved EGK - 135 førstevalgssøkere
 6. Elkraft ved FVT - 132 førstevalgssøkere
 7. Økonomi og ledelse ved FI - 128 førstevalgssøkere
 8. Elkraft ved FV - 127 førstevalgssøkere
 9. Elkraft ved FO - 122 førstevalgssøker
 10. Helseadministrasjon ved FO - 110 førstevalgssøkere

Vil du se statistikk fra tidligere år? Se oversikten for 20202021og 2022.

 

Kilde: Samordna opptak

Picture of Synne Krogstad

Synne Krogstad

Digital Content Editor (Vis mer)
Synne jobber som Digital Content Editor på studentum.no og hjelper studieinteresserte med å finne sin utdanning i og utenfor Norge. Synne er født og oppvokst i Norge, men bor og jobber nå i Stockholm. Hun har en bachelorgrad i journalistikk fra OsloMet og en mastergrad i motevitenskap fra Stockholm Universitet. Hun skriver content om flere temaer innen høyere utdanning, men har ekspertise innen journalistikk og mote. (Vis mindre)

About

Synne jobber som Digital Content Editor på studentum.no og hjelper studieinteresserte med å finne sin utdanning i og utenfor Norge. Synne er født og oppvokst i Norge, men bor og jobber nå i Stockholm. Hun har en bachelorgrad i journalistikk fra OsloMet og en mastergrad i motevitenskap fra Stockholm Universitet. Hun skriver content om flere temaer innen høyere utdanning, men har ekspertise innen journalistikk og mote.

Annonser