Helsesekretær
-
Yrkesrettede kurs og utdanninger
-
Nettstudier
Logistikk og service i helsetjenesten
-
Fagskole
-
Nettbasert med samlinger
Helsesekretær
Ønsker du å jobbe med mennesker som trenger hjelp og samtidig ha et administrativt ansvar? Da kan en utdanning som helsesekretær være perfekt for deg! Med en utdanning som helsesekretær får du kompetansen som helsetjenesten trenger.
Hva gjør en helsesekretær?
Den første personen pasienter og pårørende møter på legesentre, poliklinikker eller sykehus, er vanligvis helsesekretærer som tar deg imot i resepsjonen. Som helsesekretær tar du imot timebestillinger, gir pasientinformasjon, fører ned journaler, assisterer leger og annet helsepersonell, samt andre administrative oppgaver.
Autorisasjon
Helsesekretær er en beskyttet tittel, og dermed må du ha autorisasjon for å utføre yrket. Du får autorisasjon med et gyldig vitnemål etter fullført utdanning. Det er Helsedirektoratet som utgir autorisasjonen.
Hva er forskjellen på en helsesekretær og en medisinsk sekretær?
En helsesekretær og en medisinsk sekretær utfører mange de samme arbeidsoppgavene og har mulighet til å søke på de samme jobbene, men det er en formell forskjell i yrkestittelen helsesekretær.
Helsesekretær er en autorisert tittel og krever at du fullfører en treårig utdannelse. Medisinsk sekretær er derimot ikke en beskyttet tittel, men krever at du fullfører en utdanning i medisinsk sekretær. Dette er en kort, yrkesrettet utdanning på seks måneder (heltid) eller ett år (deltid).
Utdanning som helsesekretær
Utdanningen som helsesekretær går over tre år på videregående skole og tilbys ved flere skoler i Norge. Utdanningsløpet består av vg1 Helse- og oppvekstfag første året, vg2 Helseservicefag andre året og vg3 Helsesekretær tredje året.
I løpet av utdanningen vil du lære å utføre administrative oppgaver og laboratorie- og assistansearbeid i helsesektoren. Du vil også få en god innføring i menneskekroppens oppbygning og vår fysiske og psykiske helse, samt utvikle dine kommunikasjons- og samarbeidsevner.
Typiske emner kan blant annet være:
- Helsefremmende arbeid
- Fysisk og psykisk helse
- Kosthold, ernæring og hygiene
- Kommunikasjon og samhandling
- Elektroniske journalsystemer
Bli helsesekretær som voksen
Selv om helsesekretærutdanningen i utgangspunktet foregår på videregående, har du også mulighet til å ta utdanningen som voksen. Flere utdanningsinstitusjoner tilbyr utdanningen som nettstudier med fleksibel gjennomføring.
Dersom du er over 25 år og ikke ha fullført videregående, kan du ha rett til gratis videregående opplæring. Du kan også komme inn på utdanningen med realkompetanse, som innebærer all kunnskap og erfaring du har fått gjennom skole, jobb og organisasjonsarbeid. Denne praktiske kunnskapen blir kartlagt og veid opp mot innholdet i den videregående opplæringen. Det er fylkeskommunen som har ansvar for dette, derfor bør du ta kontakt med din fylkeskommune for informasjon om hva som gjelder for deg.
Hvem passer utdanningen til?
Som helsesekretær møter du kontinuerlig nye mennesker som trenger hjelp, dermed bør du være omsorgsfull og ha et grunnleggende ønske om å hjelpe andre. Du må være flink til å kommunisere både skriftlig og muntlig, samt være serviceinnstilt og ha gode samarbeidsevner. Videre bør du ikke være redd for blod, infeksjoner og skader, da store deler av jobben innebærer å assistere helsepersonell ved medisinske inngrep.
Karrieremuligheter
Etter endt utdanning får du tittelen som autorisert helsesekretær og er kvalifisert til å jobbe med administrativt arbeid og medisinsk assistanse i helsevesenet. Du vil inneha en tittel og kompetanse som det er sterkt behov for på arbeidsmarkedet.
Eksempler på arbeidsplasser blant annet være:
- Sykehus
- Legekontor
- Helsesentre
- Helsestasjoner
- Eldreomsorg
- Rusomsorg
- Psykiatri
Kilder: snl.no, utdanning.no, nki.no, helsedirektoratet.no, vilbli.no, norfag.no