Matteknikk
Fagskoleutdanning i matteknikk
Næringsmiddelindustrien trenger flere fagfolk med kompetanse på trygg matproduksjon – fra råvare til ferdigvare. Har du bakgrunn fra matfag eller restaurantfag, kan dette studiet gi deg nye jobbmuligheter – på laboratorier, med produktutvikling, HMS og kvalitetsarbeid – eller innen salg av utstyr til industrien.
Dette studiet vil øke din kompetanse innen råvarer, mikrobiologi og matkjemi, laboratoriearbeid og kvalitetskrav ved produksjon av næringsmidler. Studiet passer spesielt godt til deg med restaurant- og matfag eller deg som jobber i næringsmiddelindustrien og ønsker mer formell kompetanse eller har lederambisjoner.
Oppbygging og arbeidsformer
Studiet er praktisk lagt opp med en kombinasjon av klasseromsundervisning og laboratoriearbeid. I tillegg gjennomfører studentene praktiske prosjekter, gjerne i samarbeid med eller på oppdrag fra bedrifter som også bidrar med gjesteforelesere og bedriftsbesøk.
Studiet består av ni emner som gir til sammen 120 studiepoeng. Redskapsemner, grunnlagsemner, fordypningsemner og et hovedprosjekt.
1. Realfag (matematikk og fysikk)
2. Yrkesrettet kommunikasjon (norsk og engelsk)
3. LØM (ledelse, økonomi, markedsføring)
4. Innledende kjemi
5. Generell kjemiprosess
6. Kjemi og mikrobiologi i mat med faglig ledelse
7. Trygg matproduksjon med faglig ledelse
8. Lokal tilpassing/kvalifiserende spesialisering med faglig ledelse
9. Hovedprosjekt
Kompetanse og jobbmuligheter
Studiet gir tittelen fagskoleingeniør, og du vil finne de fleste jobbene i matindustrien: I laboratorier, med produktutvikling, innen HMS, med kvalitetssystemer, som hygienerådgiver, eller med salg av næringsmiddelutstyr. Studiet gir også grunnlag for å bli yrkesfaglærer og til å ta mesterbrev.
Opptakskrav/Søknad
1. Fullført og bestått videregående opplæring med relevant fagbrev/svennebrev:
Kokk, institusjonskokk, servitør, baker, konditor, slakter, kjøttskjærer, butikkslakter, pølsemaker, sjømathandler, fagarbeider sjømatproduksjon, fagarbeider industriell matproduksjon.
Hvis du skal avlegge fag/svenneprøve etter søknadsfristen, kan du få plass på vilkår om at du består fagprøven.
2. Fem års relevant praksis som ufaglært fra næringsmiddelindustrien eller restaurantbransjen og kompetanse i felles allmenne fag tilsvarende de to første årene i yrkesfaglige studieretninger.
Studiefakta, Tittel m.m
Fagskoleutdanning (120 studiepoeng). Studiet gir tittelen fagskoleingeniør, og du vil finne de fleste jobbene i matindustrien.
Kostnader
Hvert studieår må du betale en semesteravgift på kr 900,- ved studiestart. Dette dekker studiemateriell og administrasjonsgebyr.
Studiene ved Fagskolen i Østfold gir deg rett til lån og stipend i Statens lånekasse for utdanning. Utdanningene er godkjent av NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen).
Jeg vil vite mer!
Fagskolen i Østfold
Fagskolen i Østfold – høyere yrkesrettet utdanning
Fagskolen i Østfold tilbyr høyere yrkesfaglig utdanning som ligger på nivå over videregående opplæring. Våre utdanninger er korte og yrkesrettede som bygger på fag-/svennebrev, autorisasjon eller minst fem års relevant praksis.
I dag tilbyr vi utdanning innenfor tekniske fag og helse- og oppvekstfag. Fagskolen i Østfold har i dag 40 engasjerte ansatte og i underkant av 500 studenter.
Fagskolen er lokalisert på Kråkerøy i Fredrikstad, og er samlokalisert med Høgskolen i Østfold.
Studietilbud på Fagskolen i Østfold
Utdanning tekniske fag:
Bygg
Elkraft
BIM-tekniker konstruksjon
Kjemi med fordypning i matteknikk
Kjemi med fordypning i prosessteknikk
Maskinteknikk
Utdanning helse- og oppvekstfag:
Psykisk helsearbeid og rusarbeid
Helse, aldring og aktiv omsorg
Helseadministrasjon og pasientrettede IKT-systemer
Barsel og barnepleie
Kreftomsorg og lindrende pleie
Livsstils- og kroniske sykdommer
Barn med særskilte behov – Studie i oppvekstfag
Logistikk og service i helsetjenesten