Barsel og barnepleie
Barsel og barnepleie – Videreutdanning
Helsedirektoratet ga i 2014 føringer som skal bidra til en faglig forsvarlig barselomsorg, uansett om mor og barn er hjemme eller på sykehus. Med mer differensiert og spesialisert fødselsomsorg og brukere som stiller krav til kvalitet og medbestemmelse, stilles det store krav til yrkesutøveren.
Er du interessert i kvinner og barns liv og helsevilkår? Da kan barsel- og barnepleieryrket være noe for deg. Barsel- og barnepleie er en videreutdanning hvor du lærer å ta intiativ til å planlegge, organisere og iverksette pleie og omsorg til fødende, barselkvinner, nyfødte, syke barn og pårørende. Etter endt utdanning kan dine arbeidsoppgaver innebære å assistere ved fødsler og barselomsorg, veilede barselkvinner i amming, samt gi omsorg og pleie av nyfødte, premature eller syke barn.
Oppbygging og arbeidsformer
Studiet er bygd opp med en kombinasjon av klasseromsundervisning, gruppearbeid, prosjektarbeid, veiledning og refleksjon over praktiske erfaringer. I tillegg kommer 10-12 ukers praksis. Praksisen kan tas ved føde- og barselavdeling/barselpoliklinikk, nyfødtintensiv-, barneavdeling eller annet relevant praksissted som for eksempel barnebolig eller helsestasjon. Hvis det er mulig, legges praksisen til to ulike steder.
Studiet består av fem hovedemner, i tillegg til praksis og hovedprosjekt:
1. Felles grunnlag for fagskoleutdanninger i helse- og oppvekstfagene
2. Svangerskapet
3. Fødsel og barseltid
4. Premature barn
5. Barnesykepleie
6. Praksis
7. Hovedprosjekt
Kompetanse og jobbmuligheter
Med fagskoleutdanning som barsel- og barnepleier, vil du finne de fleste jobber innenfor føde- og barselavdeling, barneavdeling, nyfødtintensivavdeling, barnehage, asylmottak eller skole (med barn med spesielle behov) eller du kan være personlig assistent for barn.
Tilleggsinfo
Nettbasert utdanning består av undervisning på nett, i tillegg er det obligatoriske samlinger. Det er 3 samlinger pr. semester, som går over 3 dager.
Opptakskrav/Søknad
Ett av disse kravene må oppfylles:
1. Fullført og bestått videregående opplæring med fagbrev/vitnemål og autorisasjon som helsefagarbeider, omsorgsarbeider eller hjelpepleier, fra studieretning for helse- og oppvekstfag.
Hvis du skal avlegge fagprøve etter søknadsfristen, kan du få plass på vilkår om at du består fagprøven innen 1. oktober samme år.
2. Gjelder ved Fagskolen i Innlandet: Fem års praksis som ufaglært innen fagområdene nevnt over og kompetanse i felles allmenne fag tilsvarende de to første årene i yrkesfaglige studieretninger.
3. Gjelder ved Fagskolen i Østfold: Generell studiekompetanse og autorisasjon som sykepleier eller vernepleier.
Søkere må levere politiattest ved opptak.
Studiefakta, Tittel m.m
Fagskoleutdanning / Videreutdanning (60 studiepoeng). Tilbys som deltidsstudium og nettbasert studium.
Jeg vil vite mer!
Fagskolen i Viken
Fagskolen i Viken
Vår spesialkompetanse er å gi deg spesialkompetanse
Vi har lang tradisjon med å utdanne fagfolk, faktisk 125 års erfaring med etter- og videreutdanningstilbud til fagarbeidere. Som offentlig fagskole er vi stolt av å være Norges største, med 1600 studenter. Vi er opptatt av kvalitet i våre utdanninger og at våre studenter vil få relevant fagkompetanse som yrkessektoren etterspør. Vi er kjent for nært samarbeid med yrkessektoren, slik at vi hele tiden tilbyr og videreformidler den nyeste fagkompetansen i markedet.
Våre fagskolestudier er korte yrkesrettede, som kan tas over 2-4 år, på heltid, deltid, eller nettbaserte utdanningsløp.
I 2020 ble vi Fagskolen i Viken etter sammenslåing av tidligere Fagskolen i Østfold, Fagskolen Tinius Olsen og Fagskolen Oslo og Akershus (studier tilknytning til Akershus).
Nærhet til fagmiljøene – Dette er våre studiesteder i Viken.
Det er viktig for fagmiljøene å kunne oppdatere sin fagkompetanse i nærmiljøet. Vi har derfor 8 studiesteder i Viken fylkeskommune;
- Fredrikstad
- Kongsberg
- Vestby
- Strømmen
- Rud
- Bjørkelangen
- Geilo
- Indre Østfold