Ås: Norges 7. beste studentby 2023

Bare 30 minutter unna Oslo finner du en av Norges beste studentbyer i 2023; Ås. Byen er liten, intim og har mange gode kvaliteter. Les mer om studentbyen Ås!

Ås - Foto. Håkon Sparre

Ås er en av de minste studentbyene på vår liste, som snarere har en positiv påvirkning på studentlivet. Her får du alle fordelene av et intimt studiemiljø samtidig som du har hovedstaden bare en liten togtur unna.

Innbyggere: 16 326

Antall studenter: 6 060

Beste kvalitet: Studiemiljø

Utdanninger i Ås

 

I Ås er det bare Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) som tilbyr høyere utdanning. Universitetet tilbyr et bredt utvalg av fagområder, hvor noen av de mest populære studiene er veterinærstudiene, landskapsarkitektur og bachelorprogrammet i biologi.  

    Ås - kart

Studiemiljø 

Den beste kvaliteten til Ås i vår undersøkelse er studentmiljøet. Som ny student ved NMBU blir det tilrettelagt for en brest mulig start på studiene dine, med fadderuke og ulike aktiviteter. Her blir du godt kjent med dine medstudenter!  

Uka i Ås 

Annethvert år siden 1924 arrangeres det populære Uka-arrangementet i Ås. Uka i Ås er kjent for å være Norges lengste kulturfestival og varer i flere helger i oktober. Festivalen blir arrangert av over 1200 frivillige studenter som setter sammen et program med blant annet konserter, revy og oktoberfest. 

Studentforeninger 

En av grunnene til at Ås scorer høyt på studiemiljø, må nok være på grunn av det brede utvalget av ulike lag og foreningene studentene kan bli en del av. Her kan du dyrke dine interesser innen blant annet dans, baking, musikk, politikk og sport. Å bli medlem i en studentforening tilbyr en perfekt mulighet for deg å bli kjent med studenter på tvers av ulike utdanninger.  

studenter

Videreutdanning 

Ønsker du å studere videre etter at du har fullført bachelorgraden, din bør du vende blikket mot Ås. Til tross for at byen kun har ett lærersted for høyere utdanning, er de faktisk en av byene i Norgesom tilbyr flest antall master- og forskningsprogrammer. Her kan du blant annet videreutdanne deg innen teknologi, bioøkonomi, miljø, dyr og landskap. I tillegg har universitetet flere kursmuligheter for deg som er i jobb og ønsker oppdatering og/eller ny kompetanse.  

Ekstrajobb 

Parameteren som Ås scorer dårligst på i vår undersøkelse, er mulighetene for ekstrajobb. Ås er en liten by, der de fleste ser til Oslo eller Ski for jobb. Dersom du ikke har noe imot reiseveien, kan dette også være reelt for deg. I begge disse byene vil du kunne finne en ekstrajobb i butikk, på restaurant eller hotell, for eksempel.  

Ønsker du en ekstrajobb i Ås vil du derimot møte utfordringer, som har få jobbtilbud sammenlignet med innbyggere. Et tips er å se om det finnes noen ekstrajobber eller frivillig arbeid i studentforeninger, som er holdt av til studenter og gir god erfaring.  


Slik rangerte Ås i undersøkelsen

Parameter 

Ranking

Faglig kvalitet #8
Studiemiljø #5
Videre utdanningsmuligheter #6
Karrieremuligheter #24
Ekstrajobb #40
Boligalternativer #8
Kollektivtransport #7
Helsetilbud #16
Kulturliv #10
Uteliv #19

 

Foto. Håkon Sparre 

Kilder: studievalg.no, nmbu.no, finn.no, samfunnetiaas.no 


Annonser