Slik blir du personlig trener
17 apr 2023

Slik blir du personlig trener

Er du interessert i trening og lurer på om en utdanning i personlig trening er noe for deg? Her får du all informasjon du trenger om hvordan du blir en personlig trener, hvilke muligheter du får og hvilken lønn du kan forvente. 

Hva gjør en personlig trener? 

Personlige trenere (PT) planlegger, veileder og følger opp trening for enkeltpersoner eller grupper. De tilrettelegger treningsprogram ut ifra kundenes behov, ønsker og fysiske grunnlag, i tillegg til å veilede om kosthold og ernæring.  

Typiske arbeidsoppgaver 

  • Planlegge og skreddersy treningsprogram 
  • Evaluere og justere treningsprogram 
  • Veilede kunder under treningsøkten 
  • Gi råd om kosthold og ernæring 

 

Utdanninger i personlig trening

 
Krav for å bli personlig trener 

Teknisk sett stilles det ingen krav om formell utdannelse for å bli en personlig trener, men de fleste treningssentrene i Norge krever at du har minst 60 studiepoeng innen faget, tilsvarende et årsstudium. Flere av utdanningene krever også at du er over 18 år for å kvalifisere til opptak, for å sørge for at du er fysisk og hormonelt moden før du starter på studiet. 

Personlige egenskaper 

Utdanningen som personlig trener passer for deg som er interessert i trening og helse, og som ønsker å hjelpe andre med å nå sine treningsmål. Det er en fordel om du er kjent med treningsstudioer og vet hvordan ulike apparater brukes korrekt. For å motivere kundene er også evnen til å skape tillit, motivere, samarbeide og kommunisere viktig.  

Om utdanningen 

Utdanningen i personlig trening gir deg kunnskap og ferdigheter innen planlegging, tilrettelegging og gjennomføring av personlig tilpasset trening. Du vil blant annet lære om kroppens oppbygging og funksjoner, hvordan trening og kosthold påvirker prestasjon og helse, samt forebygging av vanlige slitasje- og belastningsskader. Du vil også lære å ta hensyn til og planlegge trening ut ifra enkeltindividers fysiske grunnlag, for eksempel eldre og gravide, samt personer med overvekt. 

Eksempel på emner i studiet: 

  • Treningslære 
  • Praktisk trening 
  • Treningsplanlegging 
  • Helse og ernæring 
  • Anatomi og fysiologi 

 
Hvor tilbys PT-utdanningen? 

Utdanningen som personlig trener tilbys ved flere ulike utdanningsinstitusjoner i Norge. Du kan ta utdanningen ved universitet og høgskole, men også ved akademier som ofte er spesialiserte på fagområdet. Utdanningen tilbys både som nettstudier med samlinger og klasseromsbasert, og gir ulike studiepoeng avhengig av innhold og studielengde. 

Fordi det teknisk sett ikke er et krav om utdannelse for å bli PT, kan du også lære om fag i personlig trening på folkehøgskole. Her får du ingen studiepoeng, men får likevel kurs og opplæring som en del av linjen du går. Ofte kombineres kurs og fag i personlig trening med ulike sporter eller aktiviteter. 

PT-utdanning i utlandet 

Mange velger å ta PT-utdanningen i utlandet. Det vanligste er å fullføre et årsstudium, hvor ett eller begge semestrene foregår utenlands. De aller fleste tar PT-utdanningen på Bali, men også i Spania, Indonesia, USA og Australia. 

Velge rett PT-utdanning 

Det finnes mange utdanninger som personlig trener og det kan være vanskelig å vite hvilken utdanning du skal velge. Et godt sted å starte, er å undersøke om utdanningen er akkreditert av European Health & Fitness Association (EHFA). Dersom utdanningen gir en EQF nivå 4-sertifisering, kan du være trygg på at får du en kvalitetssikret utdanning. 

EQF-sertifiseringen gjelder for europeiske utdanninger. Skal du ta utdanningen utenfor Europa, bør du derfor undersøke om utdannelsen gir en annen form for sertifisering eller diplom. Sertifiserte og diplomerte PT-utdanninger vil også styrke dine muligheter for jobbmuligheter ved endt utdanning. 

Personlig trener - jobbmuligheter 

De aller fleste som har en utdanning i personlig trening jobber som PT. Majoriteten jobber på treningssenter, enten med enkeltpersoner eller gruppetimer. Det er også mulig å starte opp egen virksomhet og for eksempel tilby tjenester til bedrifter, idrettslag og private klienter, eller drive nettbasert trening og oppfølging.  

Hva tjener en personlig trener? 

Finn ut mer om lønnen til personlige trenere på vår Jobb og lønn-side. Der får du blant annet vite hva gjennomsnittslønnen er, lønnsforskjellen mellom kvinner og menn, lønnsnivåene i offentlig og privat sektor, samt den historiske lønnsutviklingen. Les mer her:  

Se lønnen her

 
Kilder: afpt.no, nih.no, nhi.no, europeactive-standards.eu 

Sist oppdatert: 17 apr 2023
Guro Rønning
Stedfortredende Site Manager

Du kan kanskje også være interessert i:

Sist oppdatert: 19.12.2022

Slik blir du sosionom

Vil du bli sosionom? Les om hvordan du blir det, hva du kan jobbe med og hvor, samt hvilken lønn du kan forvente.

Les mer
Sist oppdatert: 03.04.2023

Slik blir du barnevernspedagog

Har du et ønske om å hjelpe vanskeligstilte barn og unge med å få det bedre? Her får du vite mer om hva en barnevernspedagog gjør, hvordan du blir barnevernspedagog og hva du kan forvente å tjene.

Les mer
Sist oppdatert: 10.05.2023

Slik blir du brannkonstabel

Ønsker du en samfunnsviktig og fartsfylt jobb hvor du slukker og forebygger branner? Da kan brannkonstabel være yrket for deg! Les videre for å finne ut av hva en brannkonstabel sine vanlige arbeidsoppgaver er, hvordan du blir brannkonstabel og hva du kan forvente å tjene i yrket.

Les mer