Vis studentum.no som: Mobil

Fremtidens yrker - hva bør du utdanne deg til?

Hvordan vil fremtidens arbeidsmarked se ut? Hvilke yrker kommer til å være etterspurt når du er ferdig som student? Når du skal velge utdanning, kan det være nyttig å vite hvilke yrker det vil være behov for i fremtiden.

Statistisk Sentralbyrå (SSB) og Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) har undersøkt det norske arbeidsmarkedet i dag og hvordan det vil se ut i fremtiden.Her kan du lese om hvilke utdanninger som sannsynligvis vil sikre deg jobb i fremtiden! 

Fremtidens arbeidsmarked

Ifølge SSBs rapport har stadig flere nyansatte høyere utdanning, og prognosen antyder at denne trenden vil fortsette frem mot 2040. Dette betyr at en gjennomsnittlig jobb vil kreve en bachelor og/eller høyere utdanning.

Helse og omsorg

SSB og NHOs rapporter forutsier at utdanning innen helse og omsorg vil være et trygt utdannings- og yrkesvalg. Til tross for at helseutdanninger i dag har mange søkere, vil behovet for kompetanse innen helse og omsorg fortsette å øke. Behovet vil være ekstra stort for sykepleiere og helsearbeidere.

Teknologisk utvikling

Ettersom teknologien stadig utvikles og implementeres på arbeidsplasser, vil etterspørselen også øke for teknologiske ferdigheter. Behovet fokuserer hovedsakelig på IT-drift, programmering, data teknikk, dataingeniør, samt informasjon og informasjonsbehandling.

En grønnere verden

Som følge av Klimaloven har Norge satt et klimamål om å bli et lavutslippssamfunn innen 2050. For å nå dette målet kreves det en kompetanseutvikling i samfunnet. I tråd med NHO og SSBs rapporter, vil det dermed forekomme en økt etterspørsel etter klima- og naturvitenskapelig kompetanse.

Rapportene forutsier i tillegg en stabil etterspørsel etter jurdisk, økonomisk og administrativ kompetanse. Disse utdanningsområdene kan derfor betraktes som tryggere utdanningsvalg.

Se her for en oversikt over utdanningsområder som vil gjøre deg konkurransedyktig:

Bli konkurransedyktig på arbeidsmarkedet - fagutdanning

Kilder: 
SSB  |  NHO  |  Regjeringen

Ønsker du å skaffe deg jobberfaring mens du studerer? Les vår artikkel om hvordan du skaffer deg en relevant jobb som student


Du kan kanskje også være interessert i:

Sist oppdatert: 14.08.2019

Alternativ til førstevalget

Kom du ikke inn på studiet du søkte på til høsten? Da gjelder det å bruke det kommende året på best mulig måte. Vi tipser deg om ulike valgmuligheter!

Les mer
Sist oppdatert: 10.08.2021

8 fordeler ved å studere i utlandet!

Vil du studere, men er usikker på om du skal ta utdanningen i utlandet eller ikke? Å velge studiested er en stor avgjørelse, spesielt hvis du skal flytte til et annet land. Bli inspirert - se vår liste over fordeler ved å studere utenlands her! 

Les mer
Sist oppdatert: 02.05.2021

Idrettsstipend i USA

Drømmer du om å få en bachelor- eller mastergrad helt eller delvis finansiert imens du utøver idrett på høyt nivå? Med et idrettsstipend kan du kombinere idrett med studier, knytte verdifulle kontakter og legge grunnlaget for en spennende karriere.

Les mer
Meld deg på vårt nyhetsbrev

*