amerikansk fotball - fotballspillere

Idrettsstipend i USA

Drømmer du om å få en bachelor- eller mastergrad helt eller delvis finansiert imens du utøver idrett på høyt nivå? Et idrettsstipend kan gjøre drømmen til virkelighet!

Amerikanske universiteter har idrettslag på toppnivå, hvor utøverne både studerer og driver idrett på samme tid. Istedenfor å få betalt i form av lønn og konkurransepenger, får utøverne stipend til å finansiere utdanning og levekostnader. Det stilles store krav til både akademiske og idrettslige prestasjoner. Man søker ikke idrettsstipend kun for å utøve en sport – den akademiske graden man oppnår er vel så viktig.

Blant populære idretter i USA som man kan søke om idrettsstipend til, finner du fotball (soccer), golf, tennis, ishockey, langrenn, alpint, basketball, friidrett, volleyball, roing, bryting.

Universitetsidrett i USA

Universitetsidrett i USA blir organisert av forskjellige paraplyorganisasjoner, som igjen kan være delt inn i divisjoner. Innenfor hver divisjon konkurrerer skolene mot hverandre i forskjellige regionale inndelinger, kalt “conferences”. Skoler og utøvere må følge regelverket til den enkelte paraplyorganisasjon. De største heter National Collegiate Athletic Association (NCAA), National Association of Intercollegiate Athletics (NAIA) og National Junior College Athletic Association (NJCAA).
(kilde: educations.usa.no)

Hvilke skoler kan du velge mellom?

Å finne fram til riktig skole er en todelt prosess. Først må du finne skoler som tilbyr idrettsstipend innen den idrettsgrenen du utøver, samt utdanning innen det fagområdet du er interessert i. Deretter må du søke opptak både til studiet og til skolens idrettslag via lagets trener. 

For å finne idrettsstipend fra skoler som har NCAA-idretter, se NCAA (National Collegiate Athletic Association).

NCAA

NCAA er en nasjonal idrettsorganisasjon som administrerer regler og rutiner rundt idrettsstipend for amerikanske skoler. Rundt 1200 skoler tilhører denne organisasjonen. Disse er igjen fordelt på Division I, Division II og Division III. Nivået er høyt i alle tre divisjonene. Det tilbys kun idrettsstipend i Division I og II. Innen Division I finner man de største skolene med de mest attraktive stipendene. Konkurransen her er svært høy. Nivået på idretten er ikke lavere i Division II. Forskjellen ligger i at dette er mindre skoler med et mindre tilbud hva gjelder idrettsgrener.

NAIA

En annen nasjonal idrettsorganisasjon er NAIA – National Association of Intercollegiate Athletics. NAIA omfatter mer enn 250 skoler, mindre universiteter og høgskoler. Idrettsnivået er høyt også ved disse skolene. 

NJCAA

NJCAA – National Junior College Athletic Association er en organisasjon som innbefatter toårige “junior” eller “community” høgskoler, og består av mer enn 500 skoler med tre divisjoner. Etter to år kan man gå videre og fullføre en fireårig bachelorgrad. Dersom idrettsprestasjonene dine er gode, men du kanskje ikke har toppkarakterer, er NJCAA et utmerket alternativ. Merk at det er skolene selv som klarerer utøvere for idrettsstipend.

College Sports – big business!

College Sports er stort i USA. Mange av de amerikanske fotballagene spiller hver uke med over 80.000 mennesker på tribunene. I de amerikanske mediene behandles college sports som profesjonell sport, og dekningen er enorm, både gjennom riksdekkende TV, radio, aviser, og internett. ”Student-athletes” er vanligvis mellom 18 og 24 år, og de beste college-utøverne får ofte status som kjendiser og ikoner.

Lidenskapen for collegene/universitetene blant lokalbefolkningen er meget spesiell og folk flest bryr seg genuint om sitt universitet/høyskole. Billettinntekter og supporterklubber er en av måtene skolene skaffer seg inntekter på, samtidig som de bruker millioner av dollar for å nå toppen. Dette er også årsaken til at mange av universitetene og høgskolene i USA har blant de beste profesjonelle idretts- og sportsklubbene rundt om i verden.

Å utøve idrett for et universitet eller en høgskole i USA er det nærmeste du kan komme å være en profesjonell idrettsutøver og er et springbrett for videre profesjonell satsing. Dra til USA og bli trent av de beste trenerne, utøve din idrett i de beste fasilitetene og få en "kick-start" på din fremtidige karriere!

Idrett og studier – flere ben å stå på

En utdanning i USA kan være dyr. De fleste sitter igjen med mye gjeld i form av studielån etter fullførte studier. Med et idrettsstipend, kan du redusere denne gjelden betraktelig eller helt fullstendig. Det finnes mange akkrediterte, gode skoler i USA som vil gjøre deg attraktiv for arbeidsgivere.

I tillegg vil du utvikle deg som idrettsutøver. Nivået er høyt og du trener hver dag. Du får personlige treningsprogrammer, gode råd om kosthold, samt behandling av skolens fysioterapeuter ved behov. For utøvere med spesielt stor suksess, finnes det definitivt gode muligheter for å utvikle seg til å bli en profesjonell idrettsutøver. Etter å ha fullført college, har du dessuten mulighet til å begynne å jobbe i USA.

Ved å kombinere profesjonell idrett med høyere studier får du flere ben å stå på og du går en spennende framtid i møte.

Kontakt treneren for laget tidlig i prosessen

Har du funnet en skole du kunne tenke deg å søke på? Da er neste steg å komme i kontakt med treneren på laget. Du sender da en e-post til treneren og forteller kort om seg selv. Et tips kan være å sette sammen en idretts-CV, hvor du lister opp prestasjoner og resultater samt kontaktinformasjonen til treneren din her hjemme. Husk alltid å spørre treneren din her hjemme om det er ok at du lister opp ham/henne som referanse. Har du en filmsnutt med opptak av dine idrettslige prestasjoner, er det en stor fordel å legge ved denne som en link eller fil.

Kontaktinformasjon for treneren står som regel oppført på hjemmesiden til skolen, ellers kan du kontakte skolens “Athletic Department”.

Aktuelle idretter

Du kan søke om idrettsstipend til en rekke forskjellige idretter, blant annet:

Amerikansk fotball, baseball, basketball, bowling, bryting, bueskyting, fekting, fotball, golf, håndball, ishockey, lacrosse, landhockey, langrenn, ridning, roing, rugby, skyting, softball, squash, svømming, tennis, turn, ulike grener innen løping, vannpolo, volleyball.

Det kan være ulike tilbud for menn, kvinner og kombinert i alle grenene. Ikke alle skoler tilbyr idrettsstipend for begge kjønn i samme sport og ikke alle skoler tilbyr stipend for alle idretter. 

 

Relevante linker


Kilder: EducationUSA Norway, CSUSA, ANSA, NJCAA, NAIA, NCAA

Sist oppdatert: 02 jan 2023

Du kan kanskje også være interessert i:

Sist oppdatert: 12.09.2018

Hvordan velge riktig utdanning?

Studie- og karriereekspert Trude Kvammen Ekker deler sine beste råd for hvordan du kan finne frem i jungelen av studiemuligheter.

Les mer
Sist oppdatert: 03.01.2023

Studere i Danmark: En guide for internasjonale studenter

Her kan du lese mer om det du må vite om du skal eller vurderer å studere i Danmark. Lær om studentvisum, levekostnader, studentopplevelser og alt annet du trenger å vite før du starter ditt utenlandsopphold!

Les mer
Sist oppdatert: 03.01.2023

Studer i USA: Studieopplevelser

Hvordan får du mest ut av studentperioden i USA? Vi gir deg tips på studentaktiviteter og opplevelser i USA som du bør få med deg før du reiser hjem.

Les mer