Vis studentum.no som: Mobil

Er fagskoleutdanning noe for deg?

hva er fagskole

En fagskoleutdanning gir deg en yrkesrettet utdanning etter videregående med store sjanser til å få akkurat den jobben du er ute etter.

Fagskoleutdanningene går over et halvt til to år og utvikles sammen med arbeidslivet der studentene ofte avslutter utdanningen med et prosjektarbeid i samarbeid med næringslivet. Bygg/anlegg/arkitekt, data/IT, elektro/teknikk/mekanikk, estetiske fag, foto/journalistikk, helse/medisin/odontologi, hotell/reiseliv, transport/samferdsel og økonomi er områdene de fleste fagskoleutdanningene tilbys i.

Hvem tar fagskoleutdanning?

Mange unge har ulike behov i læringsprosessen. Noen lærer bedre gjennom praksis fremfor teori. Det er viktig at unge med interesse for et spesielt yrke eller fagfelt blir ivaretatt. En utdanning på fagskole gir faglig like mye tyngde og bredde i kunnskapen som en høgskoleutdanning.

Nær 66 prosent av fagskolestudentene er tatt opp på grunnlag av yrkesfaglig kompetanse, 20 prosent på grunnlag av generell studiekompetanse og de resterende 14 prosent er tatt opp på bakgrunn av realkompetanse eller annen bakgrunn.

En ting det er viktig å merke seg er at ulike fagutdanninger har ulike opptakskrav. Noen krever kun studiespesialisering, mens andre krever yrkesfaglig kompetanse og/eller arbeidserfaring.

Hvordan gjennomføres utdanningen?

Utdanningene har ofte flere muligheter og større valgfrihet under utdanningen. Både heltid, deltid, nettbasert og samlingsbasert er noen av mulighetene studentene ofte har under fagskoleutdanningen. Det er nok også derfor mange av de som allerede er i jobb, men som vil utvide kompetansen sin, tar en fagskoleutdanning.

Veien etter fagskoleutdanningen

Etterspørselen etter fagarbeidere øker, og det snakkes om at fagskoleutdanningene og mulighetene de gir ikke vises godt nok. Fagskoleutdanninger gir mange fordeler og har i tillegg flere videreutdanningsmuligheter. For det første fører blant annet fagskoleutdanninger i større grad til relevant arbeid enn akademiske utdanninger. For det andre kan du ende opp med høyere livslønn på grunn av kortere utdanning. Med fagskoleutdanning har du også mulighet til å først ta elektrofag og videreutdanne deg til å bli ingeniør gjennom Y-veien.

Må være NOKUT-godkjent

NOKUT har ansvar for å godkjenne all fagskoleutdanning i Norge. Kun tilbud som er godkjent av NOKUT kan kalles fagskoleutdanninger. Skoler som har godkjente fagskoletilbud kan kalle seg fagskoler.

Kravene for godkjenning er:

  • Utdanningstilbudet må bygge på treårig videregående opplæring eller tilsvarende realkompetanse.
  • Tilbudet må være en selvstendig, yrkesrettet og avsluttende utdanning som gir kompetanse som kan tas i bruk i arbeidslivet uten ytterligere opplæring.
  • Utdanningstilbudet må ha et omfang tilsvarende 1/2-2 år på heltid).

Den komplette listen over godkjente fagskoletilbud finner du her.

Les mer om fagskoleutdanning

Kilder: NOKUT, NHO, Kunnskapsdepartementet.

Du kan kanskje også være interessert i:

Sist oppdatert: 25.09.2018

Slik takler du eksamensnerver

Har du eksamensangst? Vi gir deg noen uformelle og forebyggende råd for hvordan du kan takle eksamensstresset.

Tags: Artikler , Eksamen
Les mer
Sist oppdatert: 12.09.2018

Tips for deg som skal studere i utlandet

Har du planer om å studere i utlandet? Kom i gang med planleggingen av eventyret allerede nå! 

Les mer
Sist oppdatert: 12.09.2018

Slik får du orden på studentøkonomien

Forbrukerøkonom Magne Gundersen, kjent fra Luksusfellen i TV3, gir deg rådene du trenger for en ryddig studentøkonomi.

Les mer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Hold deg 
oppdatert om høyere utdanning

*