Hvilken by er Norges beste studentby? Hjelp oss med å kåre vinneren - delta her 🎓

Filtrer etter
Grafisk design
Utdanningstype
Sted
Utdanningsform
Vis alle filter
Viser 1-20 av 38 treff
1
2
Annonser

Flere kategorier innen Grafisk design

Populære studiesteder

Reportasjer innen Grafisk design

Ta en utdanning i grafisk design

Når du tenker på grafisk design, hva ser du for deg? Ser du for deg iøynefallende grafikk på nettsider, bokomslag, logoer eller digitale 3D-modeller? Alt dette er eksempler på hva du kan produsere med grafisk design, men hva betyr begrepet egentlig?

Hva er grafisk design?

Grafisk design er et todelt ord. Grafisk innebærer noe som er visuelt. Design, som på norsk oversettes til formgivning, består av prosessen av å utforme hvordan noe skal se ut eller fungere. Grafisk design handler altså om å utforme noe visuelt. Det visuelle designet kan være alt fra logoer til sammensatte design av hjemmesider.

Hva gjør en grafisk designer?

Grafisk design er et kreativt fagfelt, hvor kommunikasjon skjer gjennom det visuelle. Som grafisk designer kan du jobbe med den visuelle utformingen av en rekke ulike produkter. Noen jobber for eksempel spesifikt med webdesign, mens andre designer og fremstiller produkter på bestilling. I nyere tid har grafisk design blitt mer utstrakt som  kunstform, med visuell kunst som en uttrykningsform og utstillinger på museum. 

Vanlige jobber

  • Grafisk designer
  • Web designer
  • User Experience (UX) designer
  • Kreativ leder (creative director)

 
Hvordan er det å studere grafisk design?

Velger du å studere grafisk design vil du dykke dypere ned i elementene som utgjør det ferdige designet, lære å håndtere designverktøy og software, samt få kunnskap om hvordan du kan kommunisere og få frem budskap gjennom det visuelle. Kreativitet og konseptuell forståelse er viktig i denne prosessen. Du vil for eksempel få svar på hvordan typografi påvirker hvordan vi opfatter og leser en tekst, samt jobbe i prosjekter hvor du driver frem grafiske løsninger på etterspørsel.

Du vil blant annet lære om elementer og prinsipper som:

  • Farger 
  • Former
  • Linjer
  • Balanse
  • Kontraster
  • Bevegelse

 
Læringsmetoder og grafiske verktøy

En utdanning i grafisk design består av mye praktisk arbeid. I forelesninger lærer du teorigrunnlaget som du senere anvender gjennom prosjekter, praktisk arbeid og workshops. Som en del av teorigrunnlaget, vil du lære om ulike verktøy for fremstilling av det visuelle materialet. Du vil i de aller fleste utdanninger lære å bruke Adobe, som er en av de mest utbredte programvarene for grafisk design i dag. Adobe består av programmer som Photoshop, Illustrator og InDesign. Andre software-systemer som kan benyttes inkluderer blant annet Sketch, Lunacy, Mega Creator eller Affinity Designer. 

Grafisk design på ulike utdanningsnivåer

Utdanninger i grafisk design tilbys på flere nivåer, hos en rekke utdanningstilbydere. Med mange ulike tilbud fra ulike steder, får du muligheten til å tilpasse dine studier etter egne behov. Vil du studere hjemmefra, er det i orden å delta på et par samlinger i løpet av året? Vil du ta en full grad? Ingen problem - velg det som passer best for deg og din livssituasjon!

Høgskole og universitet

Ved høgskole og universitet tilbys grafisk design med flere ulike utdanningsløp. Dersom du kun ønsker en innføring eller høyere kompetanse innen et spesifikt område, kan du gå et årsstudium eller ta et kurs. Du kan også ta en hel bachelorgrad og bygge videre på med en master og doktorgrad. Utdanningene tilbys både heltid, deltid, stedsbasert, nettbasert med samlinger og som rene nettstudier. Alt etter dine behov.

Fagskole

Grafisk design tilbys også som fagskoleutdanning. Fagskoleutdanninger er som regel kortere, yrkesrettede og tilpasset til deg som vil arbeide ved siden av studiene. Fagskoler krever derimot ofte fag- eller svennebrev for å kunne søke opptak, mens du må ha generell studiekompetanse ved universitet og høgskole.

Studere i Utlandet

Dersom du ønsker å gjøre studietiden enda mer innholdsrik, er det mulig å ta hele eller deler av utdanningen i utlandet. Starter du utdanningen i Norge, er det skolens utvekslingsavtaler som avgjør hvor du kan reise. Tar du hele utdanningen i utlandet, er mulighetene større. Fordi det ikke kreves autorisasjon for å utøve grafisk design som yrke, er det svært få begrensninger på studiemulighetene i utlandet. Det kan derimot være lurt å søke gjennom agenter, for å passe på at alt går slik det skal. 

Personlige egenskaper

Er du en person som stadig kommer på nye tanker og idéer? Pleier du å tenke ut hvordan disse kan komme til liv? Grafisk design er et fagområde der mennesker som er kreative og tenker abstrakt har de beste forutsetningene for å lykkes. God estetisk forståelse, evnen til å samarbeide og faglig kompetanse er også viktige egenskaper når du utvikler visuelle design- og løsningsforslag.